Ensidia – skrattretande dåliga på SEO

När ett företag som är kringgärdat av så många varningar som Ensidia påstår sig att vara (ordagrant och korrekt citerat) ”en av Europa bästa aktörer inom SEO” och samtidigt själva har en sajt som verkar vara gjord helt utan några som helst insikter om sökmotoroptimering vad som krävs för att placera sina sidor i Googles sökresultat. Men med tanke på att Ensidia främst verkar ägna sig åt domänskojeri så kanske det inte spelar så stor roll för dem? För faktum är att det är lite märkligt med ett företag som själva hävdar att de är ledande och som inte ens syns i Google när man söker på deras namn.

Faktum är att man kan använda Ensidia som ett praktexempel på hur man kan göra när man gör en sajt som inte verkar vilja synas på någonting över huvud taget. Så här ser sidan om sökmotoroptimering ut.

Här är 10-i-topp listan över de fel som gör att Ensidia inte syns på någonting över huvud taget – det kan ju vara bra för dem att veta utifall att de någon gång skulle vilja hjälpa sina kunder med sökmotoroptimering…

  1. Alla sidor på sajten saknar title

    …eller, de har title-taggen på varje sida, men har inte skrivit in någon text mellan <title> och </title>

  2. Ingen av sidorna på sajten har en h1-rubrik

    …istället  används en <p> med en klass

  3. Det finns inga textlänkar mellan sidorna på sajten

    … istället är det bilder som länkats utan någon som helst ankartext. Man har inte ens utnyttjat det för html 4 obligatoriska alt-attributet på bilderna eller möjligheten att lägga ett title-attribut på länkarna i den bildbaserade menyn.
  4. Alla de fem undersidorna på sajten länkar till en annan sida än startsidan, istället för att länka till roten

    …det gamla klassiska felet att länka till /index.html istället för bara till /
  5. Ingen av sidorna på sajten har en description-text

    … och ja, jag hävdar med bestämdhet att description-texten faktiskt har betydelse, oavsett att väldigt få andra håller med mig.
  6. URLarna på sajten är långt ifrån optimala – varför kalla sidan om sökmotoroptimering för sokmotor.html?

    …det kunde ha varit värre, men varför inte utnyttja filnamnen fullt ut? Kan det vara så att sidorna är kodade på en gammal dator som bara klarar 8 tecken plus suffix för filnamnet? Eller vad sägs om filnamnet webbho.html?
  7. Varför inte utnyttja texten på förstasidan till att länka till undersidorna?

    …om det nu är så att man skulle vilja synas på ordet sökmotoroptimering, varför inte länka ordet från löptexten på förstasidan, och varför utnyttjar man inte det faktum att företagsnamnet står utskrivet i sidfoten på varje sida till att länka det till sajtens förstasida?
  8. Någon enda liten länk kan väl sajten var värd?

    …med tanke på att det vanligaste omdömet om Ensidia på webben är att de är domänskojare, så är det smått häpnadsväckande att de inte har utnyttjat åtminstone någon av sina egna domäner till att länka till sig själva. Ensidia är dessutom otroligt flitiga på att skapa egna sidor om sig själva på andras sajter, men inte heller från dessa har man lyckats med konststycket att länka till sin egen sajt. De enda två länkar som jag kan hitta till dem är från Webmaster Network (WN) och de är föga smickrande:

  9. Skrev jag något om texterna på sajten? De verkar finnas där mest bara för att det bör finnas text där. Eller vad sägs om följande beskrivning av de stora sökmotorerna? ”Ensidia håller sig hela tiden uppdaterad på förändringar i algoritmerna hos Microsoft, Google (Live Search) och Yahoo.” Det är så dåligt…
  10. Men texterna på sajten är ändå oändligt mycket bättre än all den dynga som någon försöker fylla webben med, alltid under rubriken Ensidia. Det är tomma bloggposter på Metro-bloggar, inklistrade texter från Wikipedia som inte har någonting som helst med Ensidia att göra. Det är troligen det sämst utförda försök att dölja sitt dåliga webbrykte som jag någonsin har sett. Peter Forsman har samlat ihop en bra lista över denna typ av sidor som någon skapar för att försöka fylla ut sökresultaten.

Nåväl. Nu ska det faktiskt bli spännande att se om någon på Ensidia kommer att läsa den här bloggposten och börja städa upp på sin sajt. Det är ju möjligt att det kommer att ske, men jag har en distinkt känsla av att inte ens så här handfasta råd kommer att bita på företaget som alltså kallar sig ””en av Europa bästa aktörer inom SEO”.