Guldläge på nätet?

Det har egentligen bara getts ut en svensk pappersbok om sökmotoroptimering tidigare. Troligen därför att ämnet är såpass föränderligt. Nu kommer den andra. Guldläge på nätet : sökmotoroptiemring för alla, av Magnus Bråth och Michael Wahlgren, sägs komma ut på Kalla Kulor förlag i början av januari. Här kommer du att kunna läsa min recension av boken.

Nu håller vi andan i väntan på Penguin 2

I helgen passerades det datum då testet om huruvida Google-bomber fortfarande fungerar. Förstasidan på Miljöpartiets sajt mp.se placerar sig , utan att ha velat det, utan att textsträngen ”urbota inskränkthet” ens finns på sajten, bland de 3-4 bästa vid en sökning efter urbota inskränkthet. De två (ibland tre) sidor som placerar sig bättre än mp.se, gör det tack vare egna meriter. De övriga sidorna har har väldigt få inkommande länkar, medan mp.se, under de senaste månaderna, har fått några tusen länkar riktade mot sig med ankartexten urbota inskränkthet.

Som en fläkt från 2004

Detta med Google-bombning, och att det, åtminstone kortsiktigt, har visat sig ge resultat har satt igång en massa konversationer som påminner mig om SEO från 2004. Då var det doorway pages som gällde, och de fåtaliga SEO-konsulter som fanns på den tiden rörde aldrig sajterna de hade i uppgift att öka synligheten för. Istället skapade […]

Tamejtusan! MP.se etta på urbota inskränkthet

På natten till den 19 februari, en dryg vecka efter att mp.se fick de första länkarna riktade mot sig med ankartexten ‘urbota inskränkthet’ lyckades Google-bombningen och sajten placerade sig som etta i sökresultatet för sökfrasen utan citattecken. Detta var något jag inte alls trodde var möjligt och jag får nu äta upp mina ord om att Google-bombning inte fungerar. Jag kommer dock att följa upp försöket under tre månader för att lära mig mer om Google-bombens natur.

Förtydligande om Google-bombande

Eftersom det har förekommit försök att bevisa att Google-bomben fortfarande fungerar, och jag inte accepterar de så kallade bevisen eftersom de inte har lyckats göra någonting annat än att visa att man kan attributera en sida med en sökfras, men inte att sidan kan fås att ranka om det finns andra sidor som innehåller samma fras, så hänger jag på utmaningen, och deltar i försöket att få mp.se att synas på den föga smickrande sökfrasen som valts för ändamålet.

SEO förändras inte av att vi inte kan spåra sökfraserna

Vi som arbetar med SEO har alltför länge åkt på en räkmacka genom att vi har använt Googles eget gratisverktyg för att utvärdera söktrafiken som landar på sidan. Allt fler sökningar i Google sker över SSL. Nu är det inte längre bara inloggade användare som styrs över till Google i krypterat läge, utan det börjar i allt högre utsträckning hända även när man inte är inloggad. Själv har jag styrts över till SSL vid sökningar från Safari under några dagar. Och nu styrs jag allt som oftast över till Googles SSL-kryptering även när jag söker från adressraden i Chromes inkognito-fönster. Så är det för fler. Amerikanska sajter rapporterar att de får uppemot 80 % av sin söktrafik via sökfrasen (not provided) och det hör nu ett ramaskri från merparten av mina kolleger som arbetar med SEO. Jag känner dock att det här, rentav, kan vara bra för SEO-branschen. Nu måste vi börja arbeta hårdare för att utröna sökområdet, och inte utgå ifrån den trafik som sajten redan har.

Nej, Chrome är inte Googlebot

Det finns gott om roliga artiklar och blogginlägg inom SEO-sfären som hävdar att Googles webbläsare Chrome i själva verket är detsamma som Googlebot. Att vi, varje gång vi besöker en webbsida med Chrome, bidrar till indexerningen av webben. Jag tror inte ett ögonblick på det, men jag är däremot övertygad om att ett besök med Chrome på en sida som ännu inte har indexerats av Google, initierar en signal till Googlebot att komma och indexera URLen.