Google.gov.se? Specialbehandling av myndigheter hos Google.

Google har infört en sorts specialbehandling av svenska myndigheter och statliga bolag i sökresultaten. En specialbehandling som många vanliga företag, särskilt sådana som har problem med dåligt online-rykte, skulle göra väldigt mycket för att få.

Den som inte är inloggad i Google får idag se upp till 9 träffar från forsakringskassan.se när man söker efter ordet försäkringskassan [länk]:

[UPPDATERING] Idag får jag denna typ av resultat oavsett om jag är inloggad i Google eller inte. I kommentarerna nedan rapporteras om noterade och privata företag som också får denna behandling. Mer om det här.  [/UPPDATERING]

samma sak med Socialstyrelsen:

och vattenfall (och sällan har väl en AdWords-annons känts så onödig)

Samma typ av massiva representation av den egna sajten märks vid sökningar efter Riksantikvarieämbetet, Bolagsverket, SystembolagetSVT… Sedan finns det ett fall där jag faktiskt tycker att det känns som om Google har gått för långt, och det är sökningar på ordet riksdagen.

Jag skulle bli mycket glad om någon kunde hitta ett exempel på ett privatägt företag som har förärats med samma sak, för varken jag eller Magnus Bråth (sokmotorkonsult.se) har lyckats hitta något.

Jag vet att det för många år sedan fanns långt gångna planer på att skapa en sorts google.gov.se – en Google-sökning bara för myndigheter, men att projektet lades på is när Google ville ha alltför bra betalt. Kan det månne vara så att något av det data som då sammanställdes faktiskt har läckt ut till de vanliga söket?

Hur som helt. PR-ansvariga på dessa myndigheter måste jubla idag, liksom de som har kämpat med sökmotoroptimering på och för myndigheterna. Företag och bloggare  som har strävat efter att synas på de här myndighets- och företagsnamnen får däremot nöja sig med att synas vid sökningar som görs av folk som är inloggade i Google, för där verkar fortfarande de gamla reglerna, som innefattar konkurrens i sökresultaten, gälla.

Ett specialfall, är sökningar på Apple (som ju definitivt inte är ett statligt bolag), men de resultaten skiljer sig en smula från de statliga ändå, i och med att det är en väligt uppblanding av www- och subdomäner av apple, som developter.apple.com och store.apple.com.

Tack till @sokmotorkonsult och @kaugesaar som hjälpte till att researcha sökresultaten under kvällen.