Nikke Index

En kärleksförklaring till Internet sedan 1997 // Nikke Lindqvist

  • Sökmotoroptimering
  • SEO
  • Kontakt

Powered by Genesis

You are here: Home / Sökmotoroptimering / Varumärkesprioritering i Google – inte bara myndigheter

Varumärkesprioritering i Google – inte bara myndigheter

2010-09-02 by Nikkelin 34 Comments

Sedan igår kväll prioriterar Google vissa stora företag och organisationer i sökresultaten på ett sätt som gör att det nästan bara är deras egna huvudsajt (www.forsakringskassan.se, www.socialstyrelsen.se, www.riksdagen.se…) som syns när man söker på deras namn. Igår kunde jag till en början bara hitta statliga myndigheter och bolag som fick denna varumärkesprioritering, och trodde (felaktigt) att Google hade infört någon sorts Google.gov-algoritm.

Men med hjälp av fler ögon (tack @berntjohansson, @sokmotorkonsult och @kaugesaar) har vi nu hittat åtskilliga exempel på privatägda företag som får denna specialbehandling. Det är ju skönt att det inte bara var myndigheter, men samtidigt kanske ännu värre ur en sorts demokratisynpunkt. Jag tillhör nämligen de som tycker att det faktiskt är bra att kritiska röster som Försäkringskassan inifrån och Totalstyrelsen kan lyckas synas, även hos Google.

De företag som vi hittils har upptäckt får denna specialbehandling är

  • DN (även Dagens Nyheter)
  • Åhlens (återigen en slöseri med AdWords-budgeten)
  • Sony Ericsson
  • Telia
  • Dreamhack (lite halvt genomfört, tack @skottet)

Hjälp till att bygga ”hela listan”

Det finns helt säkert fler. Kan vi kanske hjälpas åt att hitta dessa och därmed kanske tillsammans börja bygga en förståelse för hur det här hänger ihop? För om detta slår igenom stort så kommer det bli livsviktigt att förstå hur det fungerar, hur man bygger det, och kanske framför allt hur man motarbetar det. (Tänk tanken att även de politiska partierna lyckas med detta, eller att sajter lyckas skapa ett monopol kring ord som poker, försäkringar, flygresor…).

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Filed Under: Sökmotoroptimering Tagged With: Google, google-resultat, varumärkes-seo

Passa på att läsa

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

I slutet av januari gjordes en av de större uppdateringarna av Googles riktlinjer för webbplatsägare, och det enligt mig intressantaste stycket kan få stor påverkan på hur webbplatser hanterar javascript-objekt som fäller ut mer text eller visar menyer först efter att man scrollar nedåt på sidan. Så har du en sajt som visar större delen av ett textobjekt först efter att användaren klickar på [fäll ut] eller [visa], så bör du nog läsa den här artikeln.

Fler inlägg från denna kategori

  • Guest

    Hur förklarar du då sökresultatet från orden ”polisen stockholm” på google.se, första kartlänken går till http://www.chinaembassy.se, dock så är det bara internet adressen som är fel. Adressen och all telefonnummer med mera går till polisen i Stockholm.

  • Nikke Lindqvist

    Bara med att du har konstiga Google-inställningar. Jag får varumärkesprioriteringen med insprängda kartbilder:
    http://skitch.com/nikke/dw4ek/polisen-stockholm-sok-pa-google

  • Guest

    Men du får samma resultat, när man ser den gröna länken på den översta länken till höger om kartan!

  • Bernt

    Du Nikke, detta kommer ganska lägligt med tanke på Googles förändrade policy vad gäller annonsering via Adwords på varumärken som skyddas via trademark. Från 14/9 kommer detta att vara tillåtet…..

    http://www.nytimes.com/2010/08/05/technology/05google.html?_r=1

  • Nikke Lindqvist

    Ah! Ja det var tamejfan det jävligaste jag har sett. Google Maps-hack så det stänker om det!
    Jag misstänker att någon har lyckats lägga till den här kartnålen, fått den bekräftad, och sedan på något sätt fått Google att tro att den är bättre än den officiella. Häpnadsväckande och värt en egen bloggpost faktiskt.

  • Nikke Lindqvist

    Ja det känns onekligen som en eftergift. Jag har ju redan konstaterat att Åhlens och Vattenfalls annonser känns klart överdrivna här, men det kommer ju att bli en annan femma när vem som helst får börja bjuda på varumärkena.

  • Oppe

    http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2010/08/showing-more-results-from-domain.html

    Vet inte om du sett denna eftersom du skriver ”och trodde (felaktigt) att Google hade infört någon sorts Google.gov-algoritm.”

  • Magnus G

    expressen, aftonbladet, svd (svenska dagbladet) ska väl också upp på listan…

  • Guest

    Google sverige informerades för några veckor sedan, men inget har hänt och ingen förklaring har givits.

  • Nikke Lindqvist

    Kanske… Men det är inte riktigt lika massivt där eftersom deras subdomäner (som i någon mening räknas som separata webbplatser) syns inbladade i resultatet.
    Det förändras dock fortfarande och de kan mycket väl komma upp på listan till kvällen.

  • Therese Reuterswärd

    Kan ngn förklara hur man ser att företagen är varumärkesprioriterade jämfört med att enbart vara 1:topplacerade pga ”vanlig” organisk rankning?

  • Hessam Lavi

    Jag tror inte detta har så mycket att göra med varumärken i sig, men är istället en ny behandling av ”navigational queries” – dvs sökfraser där Google antar att du söker efter en specifik sajt (och är för lat att skriva in adressen själv). Man använder sig av navigational queries för att hitta till en viss domän och som användare är man oftast inte intresserad av en massa kringliggande information som oftast kommer upp. Vill man läsa mer om varumärket så lägger man ju till extra sökord, tex. ”telia priser” eller ”sony ericsson xperia”.

    På så sätt så dödar man effektivt en hel del spam och annat parasit-skräp som kommer från sajter som lever på att ranka för andra företagsnamn och varumärken.

  • Nikke Lindqvist

    Där var det ja. Tack.

    Det är faktiskt rätt bedrövligt och går på tvärsen mot allting jag står för
    när det gäller webben. Ju större du är desto lättare är det nu att blockera
    dina konkurrenter i Google. :-/

  • Nikke Lindqvist

    Ja, du har rätt när man bara tänker kommersiellt. Visst är det skönt att slippa mycket av arbitrageskräpet i sökmotorerna.

    Ur ett användarperspektiv är det däremot riktigt dålilgt när det kommer till just sökresultat där man faktiskt vill kolla upp ett företags rykte, eller faktiskt kanske är ute efter att en annan bild än den officiella om en myndighet.

    Att jag automatiskt vänder mig emot förändringen beror ju förstås på att åtskilliga av de stolar jag sitter på har blivit rejält obekväma i och med detta.

    Kritiska sajter som sverigedemokraterna.de kommer inte kunna existera i en framtid där detta sprider sig. (Å andra sidan kan det bli riktigt skojigt om sverigedemokraterna.de lyckas ta över hela förstasidan…)

    Sajter som Reco.se (men kanske ännu mer andra delar av YP-branschen) kommer att tappa mycket i Google nu. En stor del av trafiken kommer ju förstås på Google-sökningar efter företagsnamn. De sajter som har lagt för många ägg i Google-korgen kommer att känna av det.

    Myndighetskritik kommer att kräva andra typer av satsningar när de sajterna per automatik göms undan av Google…

    En annan effekt: Kloka föräldrar kommer att börja boka upp förnamnEfternamn.tld-domäner åt sina barn och redan nu fylla dem med relevant info för att redan nu hjälpa deras online-rykte. (Affärsidé?)

  • Hessam Lavi

    Detta ser du när du söker på exempelvis ”telia” och sökresultat från telia.se dominerar första sidan. Om du istället söker på t.ex. ”telia butiker” så ser du att betydligt fler domäner dyker upp i topp 10.

  • Therese Reuterswärd

    @Hessam Tack! Trodde för ett ögonblick att de särskildes med en färgmarkering, ikon eller meddelande likt ”this domain has been prioritized by Google” 🙂

  • Nikke Lindqvist

    Sorry Therese, missade din fråga. Men bra att Hessam svarade på den. Jo det
    är så de är prioriterade just nu. Omöjligt för någon annan att tränga sig in
    i resultatet, och detta samtidigt som Google har trängt in sin karta på alla
    lokala resultat.

    Jag surar en smula, som du märker :-[

  • Hessam Lavi

    Det ligger något i det du säger, men kom ihåg att det är en väldig speciell typ av sökord som drabbas av den här ändringen. Min teori är att de flesta användare har lärt sig att söka med mer än 1 nyckelord när de söker information, och om man nu använder sig av att ett enda nyckelord (=varumärke, företagsnamn och dyl) så vill man så snabbt som möjligt komma till den webbplatsen.

    Det kanske finns många i vår bransch som inte gillar sådana ändringar, men jag tror att miljarder användare kommer att se annorlunda på detta eftersom de klickar mindre på spam och får i helhet en bättre användarupplevelse.

  • Nikke Lindqvist

    Idag låter det som om du fortfarande var anställd av Google 😉

    Ser förresten fram emot att träffa dig 30/9 – hänger du i Stockholm några dagar före och efter också?

  • Pingback: Google och varumärkessökningar – Kaugesaar.se()

  • Martin Ghaoui

    Sett det här?

    http://www.resume.se/nyheter/2010/09/02/googles-nya-intaktskalla/

  • Nikke Lindqvist

    Ja jag säger då det. Inte konstigt egentligen.

    Texten däremot: ”Google lovar att man har en logaritm som känner av vad
    användaren söker efter och visar bara relevanta loggor.” En logaritm? 🙂

  • Martin Ghaoui

    Tycker även att det är skönt med ett löfte från Google…

  • Hessam Lavi

    LOL – jo kanske låter det så, men jag tycker att det är viktigt att förstå bakgrunden till varför Google ändrar saker och ting så att man kan bättre planera sin strategi – annars jobbar man ju i motvind hela tiden.

    Många optimerare tror tyvärr att Google är till för SEOs, men användarna kommer alltid först när Google planerar uppdateringar. Samtidigt så testar de ju allting i minsta detalj innan lansering så det finns säkerligen data som visar på en ökad användarupplevelse.

    Jag hoppas att vi ses i Stockholm, jag kommer den 27e och stannar minst till den 30e. Vi får se till att ordna en träff och prata mer om det 🙂

  • Per Svanström

    Vill du göra en check av företaget eller ett varumärkes rykte och därmed bara använder ett ord, så kan du fortfarande få fram det genom att exkludera sajten för söket du gör. Exkludera helt sonika sajten du vill stämma av.

    Ex för att kolla Telia i google: ”telia -site:telia.se”. Det listar ju alla sök för Telia men exkluderar visningen för just sajten telia.se

  • Nikke Lindqvist

    Förvisso, eller söka från Google.no eller så, men grejen är att den vanliga användaren inte kan denna typ av specialsökningar och det ska de heller inte behöva.

  • Pingback: Christians dagbok – 2010-09-02 | En sur karamell()

  • Pingback: jardenberg kommenterar – 3 Sep, 2010 #jjk — jardenberg unedited()

  • Pingback: Dagens länkar från Löwenhamn – 3 September, 2010 | Henrik Löwenhamn()

  • Pingback: Marias länkar – 4 September, 2010 : Maria Hägglöf()

  • Pingback: Marias länkar – 4 September, 2010 : Maria Hägglöf()

  • Pingback: Google Instant till Sverige idag?()

  • Pingback: Google Instant, är du förberedd på eventuella förändringar | MediaAnalys Newsroom - Internetmarknadsföring()

  • Pingback: Google.gov.se? Specialbehandling av myndigheter hos Google.()

Söker du konsulthjälp med sökmotoroptimering? Vill du ha ett team som hjälper dig att förbättra sajtens synlighet i Google? Kontakta i så fall Carnaby du finner ett team av experter på synlighet.
Carnaby Solutions

RSS Svarta rubriker (om AIK)

  • Svarta Rubriker sätts på paus
  • Nabbe slår tillbaka mot kritiken
  • Nu är bottenstriden avgjord
  • Fördomen om svenskarna krossades
  • Scouten om hur AIK fick seriens bästa vänsterback

Svartar Rubriker (om AIK)

Nä, Nikke Index händer det inte jättemycket med, men sonen har ett väldigt spännande nyhetsprojekt om AIK igång. Kolla in det: Svarta Rubriker heter det.

Senaste inläggen

  • Minimalisera!
  • 20 år med Google
  • Segelbåten
  • Alla dessa prylar som man inte behöver
  • Remove duplicate lines from a list of lines – on a Mac
  • Grattis på födelsedagen Google!
  • Översättningen som får Google att rekommendera WordPress och Wix
  • Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text
  • Varför puffar man på Facebook?
  • Konditori? Vilket hån!

Om det inte har framgått ännu…

”sverigedemokraterna"
Jag röstade inte på Sverigedemokraterna och tänker inte göra det i framtiden heller.


Creeper
MediaCreeper

Jurrasic Park