Google har blivit personligt – alldeles otroligt personligt

Sent på fredagseftermiddagen, amerikansk västkusttid, tillkännagav Google att de nu släpper upp personligt sök, personalized search till alla användare. Trots att detta av många sågs som den största enskilda förändringen som någonsing gjorts i sökresultaten så verkade det som om väldigt få märkte någonting över huvud taget. Nyheten uppmärksammades knappt alls. Kanske beroende på tidpunkten (fredagsöl i USA, sen fredagskväll i Europa, tidig lördagsmorgon i Japan) men kanske också för att många av oss som ägnar mycket av vår tid åt att försöka analysera det som Google håller på med redan hade vant oss vid att Google sällan ger samma resultat för två olika användare.

Vi var några stycken som tyckte att det var lite konstigt att Google gjorde så lite väsen av sig i frågan. Föga visste vi att detta var en pytteliten förändring jämfört med vad som skulle presenteras idag… Google blev inte bara personligt både med hänsyn till din geografiska position och tidigare sökningar och val av sökresutat, utan även utifrån tidsaspekten. Nu visar Google nämligen sekundstnabba uppdateringar från olika tjänster som t.ex. Twitter, FaceBook-sidor, MySpace, identica, Jaiku…

Google Realtime Search – Google i realtid

Om sökmotoroptimerare världen över tyckte att personligt sök stökade till det för dem i sökresultaten så är Googles lösning för realtidssök definitivt rent mardrömsmaterial. Här är Google officiella text om hur det fungerar. Om du inte redan ser det när du söker på Google så kan du testa den här sökningen för copenhagen climate.

Förutom de rena realtidsresultaten som visas ovan så kommer dessa sekundsnabba uppdateringar att bäddas in en liten bit ner i de ordinarie sökresultaten.

Slutet för sökmotoroptimeringsbranschen?

Som vanligt kommer frågorna om det här innebär slutet för SEO-branschen. Och det tror jag absolut inte, inte sökmotoroptimering som syftar till att bredda företags söknärvaro i alla fall. Däremot kan det förstås ge upphov till ordentliga problem för placeringsbaserad SEO och kanske i ännu högre grad för företag som enbart säljer löften om placeringar för ett fåtal sökfraser.

Tvärtom. Efter förra veckans föreläsningsturné funderade jag under helgen på hur omöjligt det måste vara för folk som faktiskt har andra saker att tänka på att försöka hålla sig uppdaterade på vad som egentligen händer hos Google. Dagar som idag är det ju knappt så jag hinner med att lyssna och läsa in mig på alla nyheter och de åtföljande analyserna om vad som kan tänkas ske i sökresultaten.

För även om realtidssöket är en rejäl nyhet så var det bara en av ett flertal nyheter som presenterades idag. De övriga handlade mobila tjänster av olika slag. Roligast var rejält förbättrad röstigenkänning av (främst amerikansk) engelska, mandarin och nyheten röstigenkänning och talat sök på japanska. Google presenterade också en tidig utvecklarversion av översättning av tal från engelska till spanska, en tidig utvecklarversion av Android-appen What’s Nearby, en ny sökapplikation som borde ge Ted Valentin sömnsvårigheter. Som om inte det räckte så fungerar realtidssöket även i mobilen…

Ytterigare en festlig nyhet som Amit Singh råkade släppa idag är att jag har farit med osanning angående hur många helt nya sökfraser Google ser varje dag. Jag har nämnt sifrfran 25 procent, och det visar sig vara en underdrift. I själva verket är en tredjedel av alla sökfraser som görs idag helt nya för Google… Detta meddelades i nästan samma andetag som vi fick veta att 40 % av mobilanvändarna använder sig av förslagen de får via Google Suggest. 40 procent! Plötsligt blev det ännu mer intressant att forska kring hur man kan påverka förslagen som vi får av Google.

Google-analytiker?

Alla dessa nya tjänster, funktioner och siffror… Hur hinner man med om man inte som jag ägnar all sin tid åt att fundera över Google? Jag börjar själv fundera på när vi börjar se titlen Google-analytiker? I mångt och mycket är det vad många av oss som pratar sökmotoroptimering håller på med.