Google ytterligare lite bättre på att indexera Flash

Google berättar glädjestrålande på sin Webmaster-blogg att de nu har blivit lite (eller väldigt mycket) bättre på att indexera Flash-filer. Samarbetet med Adobe som presenterades för två år sedan rullar vidare.

Under den senaste månaden har vi, tack vare vårt fortsatta samarbete med Adobe, utökat vår kapacitet att indexera SWF-filer med nya funktioner som är mer robusta och kompatibla med ett bibliotek av funktioner som har stöd i Flash Player 10.1. Dessutom är vi, tack vare förbättringar i hur vi hanterar JavaScript, nu också betydligt bättre på att känna igen och indexera webbplatser som använder JavaScript för att bädda in SWF-innehåll. Slutligen har vi gjort förbättringar i vår videoindexeringsteknik, vilket gör att vi lättare kan upptäcka när en sida har video-innehåll och bättre kan extrahera metadata som t.ex suppleantminiatyrer från Flashbaserade videor. Sammantaget ger våra SWF-indexeringstekniker oss nu att se innehåll från SWF-filer på flera hundra miljoner sidor på nätet. [Min översättning.]

Glada nyheter för alla Flash-älskande byråer där ute. Visst.

Själv skulle jag dock aldrig förlita mig på en Flash-baserad sajt om jag ville synas på sökfraser där det finns konkurrens från textbaserade sajter. Google har visat Flash-filer i sökresultaten sedan 2004. Men det är en sak att kunna indexera Flash-baserat innehåll, och även om Google nu även påstår att de kan indexera och förstå djuplänkar i flash-filer så har jag aldrig någonsin sett en Flash-baserad sida, som tack vare sitt innehåll, lyckas placera sig på någon enda konkurrensutsatt term.

Har du? Någon? Någonsin?

Nu tror jag att det beror på så mycket mer än på hur Google indexerar text. Jag tror att det kommer att dröja länge innan Flash-baserade sajter börjar synas på några framskjutna positioner, helt enkelt för att det är helt omöjligt att prata sökmotoroptimering med folk som tänker Flash när de skapar sina sajter. De är inte redo för en informationsstruktur som stöttar de ord som besökarna söker efter. De följer snarare filmens dramaturgi än informationens. De arbetar alldeles för hårt på att leda besökaren längs en tänkt stig och har alltför svårt att släppa taget och låta besökaren navigera efter sina behov.

Nej, som jag ser det är Flash-baserade sajter fortfarande detsamma som anti-SEO.