Google visar upp till 13 träffar från din sajt på förstasidan

Google har helt ändrat sättet som de visar sitelinks för sökningar som är starkt kopplade till en sajt. Det handlar alltså om de primära sökfraserna som sajtens namn. De har börjat kombinera sitelinks (webbplatslänkar) och de varumärkesprioriterade träffarna som många sajter har visat på förstasidan i Google när man söker efter deras varumärke och primära sökbegrepp till ett större block, med sitelinks och en kortare textsnutt. Jag upptäckte dessa första gången igår, när jag skrev reco.se i sökrutan hos Google istället för i adressraden i webbläsaren. Den här sajten har mellan sex och åtta av dessa utbyggda sitelinks i resultatet, beroende på vad man söker efter, men det största blocket jag har sett är det som visas när man söker efter londonmusikaler.

Räknar man med AdWords-annonsen (som finns där för att blockera konkurrenter från den platsen) så har Londonmusikaler.se alltså hela 18 träffar på förstasidan i Google-resultaten. Det får man nog vara ganska nöjd med.

Det är fortfarande de träffar som Google redovisar i Google Webmastertools som i första hand visas i det här blocket, men i vissa fall bäddas även subdomäner in där. I sökträffen för Reco.se visas även annat bloggposter från subdomänen blogg.reco.se:

Samtidigt finns det flera sökningar som fortfarande inte visar sitelinks över huvud taget utan enbart tillåts dominera förstasidan. Försäkringskassan är ett exempel på det senare. Kanske beror det på att de har valt bort alla sitelinks i Google Webmastertools. Det där återstår att ta reda på.

Det här blir ytterligare en viktig faktor när man gör sin sökmotoroptimering. Det blir nu ännu viktigare hur man bygger den logiska länkstrukturen på sajten och prioriterar de viktigaste områdena.

Jag vet att dessa sitelinks även syns på Google.no men jag har inte lyckats få fram dem från andra Google-smaker. Har ni? Kommentera gärna.