Googles PDF nu helt borta från sökresultatet

Det har hänt lite med Googles egen guide kring sökmotoroptimering och det är dags för en uppdatering.  Det är alltid bra att lära sig av andras SEO-misstag, och att sabba sina interna länkar är ett av de värsta misstagen man kan begå. (Läs den ursprungliga posten här.)

Till att börja med har Google, sedan en vecka, rättat den felaktiga redirecten till sin mediaserver på usercontent.google.com.  Länken hanteas nu med en 302-redirect från den ursprungliga platsen till den riktiga. Men det har inte hjälpt, än så länge i alla fall. Googles eget material syns ändå inte till i sökresultatet för sökmotoroptiering.

Däremot tycks den rättade länken innebära att Google har förstått att PDFen som ligger på WordPress.com inte är deras ursprungliga material. Man kan tolka det som att nu faktiskt  har uppstått ett duplicate content-problem, vilket det ju inte fanns så länge som Google hade tappat bort sin egen fil genom den felaktiga URL-omskrivning. PDFen på WordPress-bloggen har fått fungera som platshållare ett tag, men är nu helt borta ur sökresultatet.

Det är däremot lika fascinerande som alltid att se hur ett såpass konkurrrensutsatt sökresultat reagerar när något av toppresultaten plötsligt försvinner. Det blir hela havet stormar bland de återstående träffarna, och det är precis vad som har hänt den här gången också. Den största vinnaren är Modifinder som säkerligen hade mäktat med att ta sig upp på förstasidan ändå under den här perioden, men den öppning som har uppstått i och med att Google själva försvann från sökresultatet har helt säkert hjälpt dem upp.

På skärmdumpen nedan syns också en glimt av vad jag tror att sökresultatet kommer att se ut framöver, med en ny sorts annonsmärkning kring AdWords-annonserna och utan den fula färgplattan som Google har bytt färg på så många gånger.