Gratis sökmotoroptimering? TANSTAAFL

Som så många andra som arbetar med sökmotoroptimering har jag på sistone suttit och brottats med Googles nya verktyg Sökordsplaneraren, som ersätter sökordsverktyget Keyword Tool, det bästa gratis verktyget för sökfrasanalys som fanns på marknadenDet är ingen rolig upplevelse. Tvärtom. Möjligen kan det vara till hjälp för det som den är avsedd till, dvs att sälja AdWords-annonser. Själv försöker jag använda det till att få idéer till breddade och alternativa spår kring vad en sajt borde synas på, och det går sådär.

Dock. Det ger en del underliga insikter. Som till exempel att sökfrasen gratis sökmotoroptimering just nu ser ut att vara den dyraste frasen kring sökmotoroptimering. Det känns som något av en motsägelse. Google föreslår alltså ett klickpris på 47,13 SEK för någonting som sedan ska vara gratis. Va?

 

Det mest fascinerande är ändå att den första träffen för sökfrasen är en fem år gammal bloggpost som påstår sig innehålla 100 gratis tips. Det första tipset är att lägga in sajten i alla länkkataloger man kan komma över, vilket troligen sätter nivån även för många av de övriga tipsen.

 

 

Kanske sätter det också nivån på hur bra gratis kan vara.

TANSTAAFL är ett begrepp, ursprungligen spritt (och kanske även myntat) av Robert Heinlein. Akronymen står för There Ain’t No Such Thing As A Free Lunch.