Guldläge på nätet?

Jag hade kunnat kalla den här bloggposten Guldläge – På nätet kan alla höra dig skrika eller någonting annat fyndigt som bara råkade sammanfalla med titeln på boken som Magnus Bråth och Michael Wahlgren har skrivit tillsammans, och som har undertiteln sökmotoroptimering för alla. Men det hade bara blivit fånigt.

Bättre då, att skriva en bloggpost som inte utger sig för att göra någoning annat än att redan nu vilja placera sig på sökfrasen, och sedan invänta recensionsexemplaret. För recensera kommer jag ju göra, och det vore bara dumt att inte ta tillfället i akt att synas på boktiteln redan innan. Som många andra som arbetar med sökmotoroptimering är jag opportunist. Och det är ju ett guldläge just nu, att synas på sökfrasen ”Guldläge på nätet”.

Jag tycker att det är modigt att ge ut vad som låter som en gör-det-själv-bok inom sökmotoroptimering just nu, när Google verkar stå inför en tid av riktigt stora förändringar i hur de tolkar sökbeteende, och därmed rankar sökresultat. Det vore verkligt spännande, och helt rätt i tiden, med en bok som på ett enkelt sätt förklarar det stora skifte som vi står inför när Google så uppenbart är ute efter den bästa sidan på nätet, för varje enskild sökfras, och då inte bara efter den bokstavliga strängen, utan, som det verkar, efter avsikten med sökfrågan. Det är också spännande att  två VDar för  konkurrerande SEO-företag (Bråth AB och Pineberry)  skriver en sådan här bok ihop. Magnus Bråth och Michael Wahlgren har en lång historia tillsammans, och har länge skrivit ihop på Pineberrys blogg, som en gång startades av Magnus Bråth, så vanan av att skriva ihop borde vara väl befäst numera.

Guldläge på nätet : sökmotoroptimering för alla beräknas finnas i handeln i början av januari 2014. ISBN-nummer: 9789187049460. Boken ges ut på Kalla Kulor förlag (som enligt Googles snippet är ett ”Projektdrivet förlag utan fast anställda, med inriktning främst på thrillers och samhällsdebatt” och enligt sin description-text är ”Det enda förlag du behöver. Sedan 2001″.

Jag gissar att Googles snippet för Kalla Kulor är en gammal ODP-beskrivning, för den verkar stämma dåligt med verkligheten och går inte att hitta på sajten. Jag vill därför passa på att ge förlaget ett handfast SEO-tips om att lägga till denna lilla kodrad i sin html-header:

<meta name=”robots” content=”noodp,noydir” />

Den gör att Google väljer bort ODP-beskrivningen och istället plockar upp någon text från sajten. Om description-texten innehåller den sökfras som gör att sidan visas i sökresultatet, så kommer Google att använda den. Man har cirka 165 tecken på sig, och det är en av de två viktigaste copy-texterna på en sida, som jag ser det.

Jag hoppas att boken Guldläge på nätet kommer att innehålla den typen av handfasta tips. Jag hoppas att den kommer att vara nyttig på det sättet.