Hur bör ett bra CMS hantera title och description?

Under året har jag varit med och utformat frågorna i Jajjas CMS-test vad gäller sökmotoroptimering, och när nu Jajja hamnar i skottlinjen från någon som långt och invecklat kritiserar just en av mina frågeställningar så känner jag, att jag måste rycka ut till Jajjas försvar. (Japp, det känns ovant, men alls inte konstigt, i det här fallet.) Det blir två bloggposter. En om kritiken mot manuellt satta title-texter och senare idag en som tar upp kritiken mot canonical som motmedel mot duplicate content.

När jag bedömer ett CMS så tycker jag att det är viktigt att många saker sker automatiskt, men särskilt i e-handelssystem, är det också viktigt att man manuellt kan ersätta den automatiska texten.

Så enkelt är det och jag har stött på alla varianter av detta.

WordPress är i sitt default-läge riktigt uselt och kan med felaktiga inställningar göras ännu sämre, men kan genom att använda bra frameworks (som Genesis) eller bra plugins (som All-in-one SEO eller Headspace 2) göras riktigt bra SEO-mässigt.

När det fungerar som bäst (vilket det faktiskt gör med All in One SEO) så ska man inte behöva formulera en description-text om man inte vill, utan den ska skapas automatiskt utifrån de första 150 tecknen i bloggposten.