Internationella sökfraser och landsinställningar

I slutet av oktober ställde Google om någonting så att visst kaos utbröt kring internationella sökfraser, där språkområdet inge går att utläsa i själva frasen. Under månaderna som har gått har sökresultaten på de här fraserna stabiliserats, men man kan fortfarande märka en stor skillnad mot tidigare. Inte alltid, och inte alltid i lika hög utsträckning, men det är tydligt att några av Googles datacenter är mer benägna att visa starka internationella sajter på dessa sökfraser.

Själv märker jag av detta på sökfrasen SEO, där min målsida pendlar mellan plats 8 som bäst och plats 29 som sämst. Det kan iofs bero på att jag främst har satsat på en god placering på sökfrasen sökmotoroptimering istället (där jag har abonnerat på andraplatsen under snart ett år). Men förflyttningen neråt är en klar signal på att även annat har hänt.

Det finns gott om exempel på sökfraser som delar denna språkliga ambivalens och visar samma typ av resultat. För sökfraser som bobreggae och pop eller rena namn, som Mozart och Beethoven verkar några platser vara vikta åt svenska sajter när jag söker från Google.se med svenska som gränssnittsspråk (hl=sv) men i övrigt släpps internationell konkurrens in. Tidigare fanns en hårdare viktning mot svenska resultat.

Det innebär att en sajt som denna, som ligger under .com istället för under .se och där jag medvetet har låtit bli att ange vilken som är dess marknad i Google Webmaster Tools, får ett svårare konkurrensläge än sajter som har gjort de inställningarna (eller .se-sajter där inställningen är implicit och inte kan ändras). Detta trots att jag numera främst skriver på svenska på sajten, och främst har svenska inlänkar, vilket borde vara nog för att Google ska förstå dess hemvist.

Inställning för geografisk inriktning i Google Webmaster Tools.

Jag har hittills inte velat ställa in den här sajten mot en begränsad svensk marknad. Dels för att jag har mängder av historiskt material som publicerades på engelska (fram till 2005 skrev jag nästan uteslutande på engelska på sajten) och den har fortfarande ganska mycket internationell trafik kring olika former av 419-bedrägerier.

Men numera skriver jag ytterst sällan några som helst texter på engelska här på Nikke Index, och det är kanske hög tid att jag därför, åtminstone tillfälligt ställer om sajten, mot en rent svensk marknad.

Numera är sajten inriktad mot svenska besökare.

Jag tröstar mig med att jag ju alltid kan ändra den här inställningen den dagen då jag återigen börjar skriva på engelska.

Det ska bli spännande att se hur snabbt Google reagerar på förändringen, och om de alls gör det. För jag inser ju självklart att min målsida inte riktigt är värd en bättre placering än sajter som Aaron Walls SEObook.com eller Seach Engine Lands SEO-guide, sajter som jag aldrig skulle slå på en sökning på engelska från Google.com, men det finns gott om svenska sajter som jag tycker att sajten förtjänar en bättre placering än i sökresultatet. Och den där inställningen i Google Webmaster Tools finns ju där för en anledning.