Jajja har fel om SEO-metoder

Dagens Media har vaknat ur sommardvalan och rapporterar nu om Jajjas bloggspammande som så många bloggar skrev om förra veckan, och som så smångingom ledde till det nya svenska ordet, att bli jajjad.

Tyvärr har Dagens Media, istället för att vända sig direkt till källan, bara pratat med representanter från Jajja. Mattias Kjellquist får oemotsagt försvara sig och försöka vända det faktum att Jajja blev tagna med byxorna nere till ”en storm i ett vattenglas”. Jag håller inte med. Låt mig därför få motsäga uttalandena från artikeln i Dagens Media:

– Länkguider arbetar alla med i branschen. Tycker folk att det vi sysslar med är fuffens så gäller det också för Google och Yahoo och alla andra stora sökmotorerna.

Jajja har alltså ägnat sig åt att spamma bloggar för att bygga relevanslänkar till sitt nätverk bestående av ett 80-tal länkkataloger. Google har en egen länkkatalog som i mångt och mycket bygger på det ideella (och ofta starkt kritiserade) Open Directory Project (ODP). Yahoo har också en egen länkkatalog, som sedan Yahoo startades har utgjort en av hörnstenarna deras verksamhet. En var alltså. Jajja har ett 80-tal.

Jajja kan med sitt uttalande ha menat att hela SEO-branschen arbetar på detta sätt. Och där har de mer rätt. Väldigt många svenska och internationella sökmotoroptimeringsföretag gör det. MIGroup, Mediananalys och SEO.se är väl utmärkta exempel på företag som arbetar väldigt aktivt med kataloger. Men det finns många andra företag som ser sökmotoroptimering som en mer seriös marknadsföringsprocess som går långt utanför att bara ändra några title-texter och lägga in kundernas länkar i så många kataloger som möjligt.

– De här bloggkommentarerna pågick under ett fåtal dagar, vi har satt stop för dem och jag anser att frågan är utagerad, säger Mattias Kellquist och berättar att Jajja har valt att fortsätta jobba med det aktuella företaget.

Jajja må anse att saken är utagerad. De privatpersoner som har utsatts för att bli jajjade kan nog tycka att det krävs mer av Jajja innan de är beredda att glömma.

Dagens Media låter slutligen Jajja avsluta med det mantra som företaget har upprepat in absurdum under de senaste åren:

– Vi skulle aldrig drömma om att arbeta oetiskt, vi har alldeles för mycket att förlora.

Så borde det förstås vara. Jajja är delaktiga både i TS Sökgrupp och i Sveriges Annonsörers Sökkommitté. Men nu har man återigen tagits med brallorna nere. Man har alltså inte bara drömt om det, man har de facto återigen arbetat oetiskt. Jajja har en gammal historia när det gäller kataloger. Man har tidigare utnyttjat denna SEO-metod in absurdum. Nu försökte man sig på det igen, men skulle förstås aldrig drömma om att arbeta oetiskt…

Malin Sandström, som presenterade kartan över hela Jajjas katalognätverk, har även hon uppmärksammat artikeln i Dagens Media. Malin har agerat eftersom hon reagerar starkt på Jajjas kommentarsspam. Jag reagerar lika starkt på att det återigen ser ut som om hela den svenska SEO-branschen tänker hänfalla till att bli katalogägare och länkbyggare. Framför allt eftersom jag är övertygad om att denna typ av länkbyggande i längden kommer att vara kontraproduktivt. Om det är så enkelt för mig att känna igen en länkkatalog byggd i SEO-syfte, hur enkelt ska det då inte vara för Google med alla deras indexeringsalgoritmer.

Det borde inte vara alltför svårt för Google eller för nästa generations sökmotorer att upptäcka om en sajt har majoriteten av sina inkommande länkar från denna typ av kataloger, och därför börja dra öronen åt sig.

Naturliga länksamarbeten, men framför allt en ordentligt utförd sökbarhetsoptimering med en logisk länkstruktur som stödjer alla sajtens sidor och framför allt vissa huvudsidor som noga utvalda söktermer och ett ständigt pågående sajtutvecklingsarbete är så ohyggligt mycket mer verkningsfullt. Det handlar om besökare, det handlar om leads, det handlar om försäljning och det handlar faktiskt till stor del även om varumärkesvård.

Detta ska man inte slarva bort på några kataloginlägg eller på att spamma med bloggkommentarer.