Lägesuppdatering – november 2010

Tänkte bara, i all hast, försöka uppdatera om vad jag egentligen håller på med just nu. Fick i helgen frågan vid ett otal tillfällen och förstod först då att det inte riktigt hade framgått. En av mina absoluta favoritbutiker har ett månatligt nyhetsbrev som brukar heta saker som ”The late September thing” eller ”The mid October thing”. Det här är mitt ”late November thing helt enkelt”.

Jag ägnar merparten av min arbetstid åt att vara någon sorts kombinerad SEO-ansvarig och socialt ansvarig på Reco.se. Tobbe uppfann, i en stunds titelkreativitet titeln Community & Traffic Manager, och det överensstämmer ju ganska så precis med min bild av social SEO, så den håller jag mig till. Själva arbetet handlar framför allt om kommunikation. Och då inte bara att kommunicera vad Reco.se håller på med utan framför allt att lyssna och försöka förstå vad våra användare (och ännu viktigare de som har valt att inte bli våra användare) tycker om tjänsten. Det är otroligt roligt. Jag tillbringar stora delar av min arbetsdag på Facebook och på Twitter i ivrig jakt efter åsikter. (Något som för en tid sedan fick mig att ändra min Twitter-bio.) Just nu håller jag på med olika tillämpningar av Recos API. Främst i form av WP-plugins och en Facebook-app, men även i form av stöd till externa partners som vill göra saker mot vårt API.) Recos iPhone-app har också varit väldigt mycket i fokus och är det alltjämt. Den är en social app snarare än en kartapp som vi ser det. Men vi är ännu så länge bara i version ett av den. Det finns så mycket vi skulle vilja lägga till vad gäller funktionalitet… Det växer absolut ingen mossa på Reco just nu.

I övrigt har jag två löpande, långsiktiga uppdrag åt Ticmate och Möbler.se.

Uppdraget att hålla Marcus Moeshlins Ticmate i handen när de fortsätter att bygga upp sitt stora nätverk av sajter som säljer biljetter till internationella evenemang är ett roligt projekt som spänner över många olika områden och framför allt många olika språk. Det är en sak att sälja biljetter attraktioner i London på svenska. Det är en större utmaning att göra det på arabiska. Helt nyligen lanserades den första fotbollssajten på arabiska i nätverket. Men det är otroligt kul och det hinner framför allt inte växa någon mossa på någonting över huvud taget i det företaget.

Arbetsuppgifterna handlar här framför allt om strategiskt SEO-arbete, men även om att, tillsammans med marknadsförare, kodare och backend-tekniker vara inne och peta i sajternas struktur. Det kan också handla om att hitta alternativa sökbeteenden på olika marknader. Det pågår ständigt diskussioner mellan mig, Marcus, AdWords-konsulten (som arbetar från Durban i Sydafrika) och översättare. Inte heller hos Ticmate hinner mossan lägga sig. Det går på tok för fort för det.

Möbler.se är i mångt och mycket en helt annan sorts uppdrag. Där Ticmate arbetar med många små nichade sajter satsar Möbler.se istället på att bygga upp en bred sajt med stor närvaro inom hela möbel- och inredningsbranschen. Även här handlar det om ett bollplanksuppdrag. Vi träffas ett par gånger i månaden och äter lunch och jag försöker komma med min input kring projektet. Släcka bränder, föreslå framkomliga vägar, avråda från visst och uppmuntra annat. Det är ett roligt område att ge sig på. Bäva månde möbelhandlarna som tor sig sitta säkert i de sökpositionerna! Projektet är bara i sin linda ännu så länge, men det ser väldigt lovande ut. Håll ögonen på Möbler.se i framtiden.

Jag älskar att prata sökmotoroptimering, och det är vad jag försöker göra resten av tiden. Jag håller kurser, workshops och föredrag i ämnet. Däremot säger jag idag nästan alltid nej till rena SEO-uppdrag. Jag kan göra dem i samarbete med andra aktörer, där min del i uppdraget handlar om strategi och att lära ut hur man tänker sökmotoroptimering i organisationen. De allra flesta företag har inte en aning om vad som krävs, och jag tycker faktiskt att det är synd att de går ut och handlar upp tjänster som de inte känner till över huvud taget. Oftast vet företag inte ens vilka söktermer de vill synas på, eller väljer sökfraser som om de valde placering i den gamla tidens katalogbaserade tjänster. Det har helt enkel blivit lite för mycket mossa över deras marknadsföringstänk och i ännu högre grad över deras webbteknik.

Då och då tar jag även städuppdrag. Men jag är ytterst petig med vilka kunder jag väljer. Dels ska det finnas ett verkligt behov, sedan måste jag kunna sympatisera med dem. De allra flesta förtag som vänder sig till mig får idag kalla handen. Åtminstone om de inte är beredda att själva förändra den verksamhet som har gjort att de hamnade i trubbel i sökmotorerna till att börja med. När de gör det, så är det roligt att arbeta med dem.

Resten av tiden försöker jag lära mig saker. För sökmotoroptimerng, sociala medier och webbmarknadsföring över huvud taget är rörliga områden. Den som vill kunna ligga i framkant inom något av dessa områden måste hela tiden hålla sig uppdaterad. Det handlar om att läsa otroligt många bloggposter, forumtrådar varje vecka. Att följa rätt personer på Twitter, att aldrig backa för en fråga via Twitter eller Facebook eftersom varje fråga kan öka kunskapen inom området. Det gäller att så ofta man kan ta chansen att träffa kollegor (eller konkurrenter som det skulle heta i resten av världen). Det gäller att skvallra tillräckligt och det gäller att hela tiden hålla ögon och öron öppna. Ja och så blogga då förstås… Jag har väldig ågren över att jag inte har följt upp min miniföreläsningsserie om SEO. Hoppas kunna fortsätta på den framåt jul.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det helt enkelt inte hinner börja växa mossa på en inom den här branschen.