Moderat.se – nu i Drupal med nya SEO-missar

Moderaterna har gjort om sin webbplats igen, och äntligen övergivit det märkliga publiceringssystemet Lithium till förmång för Open Source-verktyget Drupal. Det är en ny fräsch sajt, där de flesta av de rena felaktigheter som fanns inbyggda i den gamla sajten nu verkar vara åtgärdade.

Tyvärr har Drupal (liksom de flesta CMS) sina egna inbyggda fel när det kommer till sökmotoroptimering, och det verkar inte som om utvecklarna har gjort särskilt mycket ha gjorts för att åtgärda dessa. Eller, det går att ana att man har vetat om några av dessa inbyggda SEO-fel, men försöken att åtgärda dem är en smula halvdana.

Duplicerat innehåll på klassiskt Drupal-sätt

Jag har försökt förstå varför Drupal-sajter alltid sprutar ur sig två URLar för alla sidor på en sajt, men inte fått några tydliga svar. På Moderat.se finns just nu 474 sådana sidor som Google har hittat. Sidan om Fredrik Reinfeldt kan alltså nås både från http://www.moderat.se/node/1322/foretradare/6 och från http://www.moderat.se/foretradare/fredrik-reinfeldt. Dessutom kan man nå samma sida via http://www.moderat.se/node/6, men den sidan är korrekt 301-redirectad.

Om någon Drupal-utvecklare kan förklara varför dessa /node/-sidor finns på alla Drupal-sajter så får ni gärna förklara för mig. Kommentarsfältet står öppet.

Canonical där den inte behövs

Nu verkar det som om utvecklarna har varit väl medvetna om duplicate content-problemet, och faktiskt lagt in en canonical-tagg på sidorna för att peka ut vilken sida som Google ska indexera. Det är bara det att canonical-taggen ligger på sidorna som har rätt URL (/foretradare/fredrik-reinfeldt) och inte på den andra, duplicerade, och på alla sätt oönskade sidan.

Det är alltså inte fel att skriva ut canonical-taggen på den korrekta sidan, men det är ju främst den felaktiga node-URLen som behöver den. Den sidan verkar dock inte ha modulen som skriver ut canonical-taggen. Det blir lite märkligt.

Fel sorts interna länkar skapar URL-problematiken

Problemet med den här typen av dubbla URL-uppsättningar som alltid skapas på Drupal-sajter, är att den förment sökmotorvänliga sidan (den med lättbegripliga URLar) är ett utanpåverk, som inte är inbyggd från grunden i Drupal. Det märks väldigt väl på att sajten själv sprätter ur sig fel länkar när länkar skapas automatiskt.

I det här fallet är det en sorts länkar som skapas ifrån sajtens nyhetssidor som åstadkommer URL-förvirringen. Den senaste nyheten (från 3 oktober) handlar om att Fredrik Reinfeldt har varit och besökt moderater i Paris och innehåller en länk till hans företrädarsida. Den skapas automatiskt av Drupal på en nivå som inte verkar ha tillgång till de ”SEO-vänliga” urlarna och länkar därför till  /node/1322/foretradare/6 istället för till /foretradare/fredrik-reinfeldt.

Själva nyhetssidorna på Moderat.se har inte några länkar innehållandes node, men det finns många andra typer av sidor som har det. Till exempel alla de platshållarsidor som finns för lokala moderatsajter. Därför kan man hitta en sida för moderaterna i Hjo både på http://www.moderat.se/hjo/node/node/2065 och på http://www.moderat.se/hjo/ – båda lika innehållstomma medan http://www.moderat.se/stockholms-stad-och-lan pekar vidare till http://moderaterna.net/ som är stockholmsmoderaternas officiella sajt.

Innehållslösa URL-parametrar

Det var länge sedan man brukade kunna förändra innehållet på webbplatser genom att hacka deras URLar. På mya moderat.se går det bara nästan att få till det som att jag skulle vara en av moderaternas företrädare i riksdagen: www.moderat.se/foretradare/nikke-lindqvist?f[0]=field_mod_representative_pos%3A8 är en fungerande länk, om möjligen är jag lite taskig som länkar med den här, eftersom den skapar en duplicerad sida mot andra URLar, men det är för roligt för att låta bli. Och eftersom det finns en sidbläddrare längst ner på söksidan som tar med sig den ursprungligt felaktiga URLen så lär det snart finnas massor av indexerade sidor med mitt namn på moderat.se.

Dessa oanvända URL-parametrar är ytterligare ett känt Drupal-problem när man använder sig av Drupals sökmoduler. Det värsta är att de skapar sidor som inte finns, men som kan indexeras av Google. Det bästa vore ju om man kunde blocka dem på något sätt, utan att behöva blocka de giltiga sidorna.

Väl många länkar innan innehållet på varje sida på sajten

 En annan sak som de Nya Moderaterna kommer att behöva se över på sin sajt är hur de olika menyerna ligger i koden. Varje enskild sida på sajten börjar med ett enormt menyblock där i stort sett varje politiskt distrikt länkas och alla de undermenyer som döljer sig i huvudmenyn. Först därefter, efter 61 länkar, kommer det egentliga innehållet på sidan. Då är vi på rad 409 i koden.

Det här skulle man kunna städa upp genom att flytta det stora länkblocket som visas när man klickar på Sverigekartan, till längre ner i sidkoden. Huvudmenyn ska förstås ligga där den ligger, men möjligen skulle man kunna strama upp hur många objekt som ska visas i de utfällbara undermenyerna.

Spretiga h-rubriker

Som så många andra sajter har nya moderat.se använt sig av h-rubriker som ett formelement istället för att faktiskt ta hänsyn till rubrikernas vikt. Det gör att väldigt många sidor på sajten delar en uppsättning betydelselösa <h2>-rubriker (Moderaterna där du bor, Moderata nätverk, Du är här, Published) och <h3>-rubriker (Kontakt, Följ oss!) och det gör att de betydelsebärande rubrikerna har fått gå ner till <h4> i vikt. Det gör att alla de verkligt relevanta underrubrikerna alla är mindre viktiga än de innehållstomma delade rubrikerna. Det här är ett otroligt vanligt fel som många webbplatser delar, och som ger stora möjligheter till förbättring.

Tillsammans ger felen dålig synlighet

Det här kommer, med tiden att bli ett problem för Moderat.se, eftersom de många länkarna innan innehållet leder bort intresset från vad varje enskild sida egentligen handlar om. Det märks, tycker jag, om man söker efter namnet på några moderata frågor och företrädare.

Fredrik Reinfeldt, som är länkad (på rätt sätt från huvudmenyn) syns ju bra i sökresultatet, men en sökning av lite olika moderata riksdagsledamöter visar att det är sämre med synligheten. Anton Abeles sida finns inte på förstasidan i Google, och det går heller inte att hitta moderat.se vid sökningar efter Lars Beckman eller Sofia Arkelsten.

Samma sak när man söker efter moderat politik i Google. Jag har försökt hitta några spår av de moderata politiska frågorna i Google. Men kanske har jag sökt slarvigt. Men det är väl, i slutänden, dessa som borde synas i Google? Då verkar det så konstigt att partibloggen eller nyhetssidan, främst handlar om olika företagsbesök, och inte diskuterar politiken.