Moderaterna igen

Det är roligt att följa de politiska partierna på webben så här inför valet. Sverigedemokraterna.se måste lida av världens längsta DDoS-attack (jag har aldrig sett någon som har tillåtits pågå i tre dygn tidigare, och börjar alltmer tro att de bara har fuckat upp sin VPS och skyller det på en attack), SSU blir hackade, och Moderaterna… Ja just det. När jag höll på att ta fram exempel till del två i min föreläsningsserie om sökmotoroptimering så snubblade jag över deras senaste, otroligt märkliga fadäs på sajten, och det försenade mig såpass att jag tyckte att det var värt en egen YouTube-föreläsning.

Egentligen grundar sig alltihop i samma kritik som jag framförde när Moderaterna lanserade sin nuvarande sajt. Det var i oktober 2008 och det är inte många av de saker jag nämner i det blogginlägget som har åtgärdats är jag rädd. Litium är fortfarande inte på topp när det gäller sökmotorvänlig webb i min bok (även om de själva hävdar motsatsen).

Den aktuella fadäsen gås igenom i den här YouTube-filmen:

Eftersom några av er kräver text så kan jag sammanfatta filmen med att www.moderat.se just nu talar om för Google att de har stängt förstasidan och att den aldrig mer kommer att komma tillbaka (serversvar 301) med flyttanmälan till undersidan http://www.moderat.se/web/valstuga2010.aspx som i sin tur flyttar vidare besökarna med en http-refresh (ett högst sökmotorovänligt sätt att flytta vidare besökarna) till subdomänen http://valstuga.moderat.se

Subdomänen länkar vidare till gamla startsidan, men gör det via en ny URL: http://www.moderat.se/hem som i sin tur ger serversvar 302 (tillfälligt stängd, följ länken men sidan kan komma att komma tillbaka) och skickar vidare till den ordinarie startsidan på http://www.moderat.se/web/Hem.aspx

Rörigt? Det är bara förnamnet. Planlöst? Javisst! Men ur ett rent tekniskt perspektiv kanske det enda man kan göra när Litium har målat in sajten i det hörn den sitter i, men det borde ha gått att lösa på ett bättre sätt.

Min alternativa lösning: Fortsätt att skicka vidare www.moderat.se till www.moderat.se/web/Hem.aspx (även om det vore otroligt mycket bättre att peka ner hela sajten i den där katalogen web och låta förstasidan visas med adressen www.moderat.se utan ompekning). Lägg där ett javascript eller en http-refresh som öppnar subdomänen valstuga.moderat.se och ge istället sökmotorn ett par feta länkar till subdomänen. På så sätt kommer besökarna att styras till kampanjsajten utan att framtida Google-placering äventyras.

Jag skriver det här i all välmening. För jag tycker faktiskt att det är synd att det (enligt opinionsundersökningarna) största politiska partiet ställer till det så här på webben.

Jo, och nästa avsnitt av föreläsningsserien om SEO, kommer snart, om jag inte blir ledd på villospår hela tiden på det här sättet…