No easy way out

Jag har skrivit på analyser och kom-ihåg-listor till kunder hela dagen, och känner mig allt annat än sugen på att blogga idag. Men ska det bli något #Blogg100 så gäller det att skriva även när man är färdigskriven. Så det får bli en kortis. Eller tre kortisar egentligen.

Sociala rekommendationssignaler utdömda?

Den ena är att jag tycker att många som arbetar med sökmotoroptimering har övertolkat det Matt Cutts sade på SMX Advanced i Seattle som att Google inte väger in sociala signaler. Det säger han faktiskt inte alls. Han säger att webben är full av äkta och bra länkar fortfarande och att vi inte ska räkna ut deras betydelse ännu.

Det behöver inte på något sätt betyda att Google inte har börjat väga in andra typer av signaler som rekommendationer. Jag tycker till och med att det vore lite löjligt att tro att Google inte aktivt testar andra sorters rekommendationssignaler än de länkar som var det enda de hade att gå på när de formulerade sina ursprungliga rankningsalgoritmer. Men det vore ju bara dumt att helt bortse från länkarna. Det skulle slå väldigt konstigt mot gammalt webbinnehåll till exempel?

Det finns dock ingen motsättning här. Google kan mycket väl väga in andra rekommendationssignaler som en faktor för nytt innehåll samtidigt som de har kvar kvalitetslänkar som en tydlig signal och kan lära sig att helt bortse från skitlänkar.

Det går inget vidare för bombningsförsöket

Dessutom har jag ju funderat på implikationerna av försöket att bevisa (eller i mitt fall motbevisa) att Google-bombning fortfarande fungerar. Det har tillkommit lite fler sajter som deltar i försöket och alltså länkar till mp.se med ankartexten urbota inskränkthet. Igår fanns det sex stycken sidor indexerade med den exakta ordalydelsen. I skrivande stund finns det 106 sidor som platsar i sökresultatet och mp.se ligger fortfarande definitivt sist.

Hur hittar man bra catering på ett enkelt sätt?

Den tredje saken som upptar mina tankar är varför det är så svårt att hitta rekommendationer för catering-företag? En fråga på Twitter idag gav nästan inga svar, och Reco-sökningen efter Catering i Stockholm visar väldigt många företag, men inte några som faktiskt verkar vara specialicerade på Catering, och som dessutom har bra sajter med färdiga upplägg.

Dagens lärdom är alltså, att man sällan kan ta den enkla vägen. Det gäller att arbeta med sitt rykte och sitt innehåll och förtjäna sina länkar, och vill man ha catering, får man gå igenom den jobbiga processen att ringa, diskutera, förhandla och jämföra. No easy way out.