Nu begår jag SEO-mässigt självmord!

Ända sedan jag först skaffade domänen lindqvist.com på hösten 1997 så har jag sagt att jag har den för att testa saker och lära mig. Det är bättre att testa saker här än på mina kunders sajter. Jag har därför bytt publiceringssystem tre gånger och stökat en hel del med min URL-struktur under resans gång. Och nu är det dags igen. Jag genomför nu det största test jag någonsin har försökt mig på här på sajten. Alltihop sådant som de allra flesta som sysslar med sökmotoroptimering bestämt avråder sina kunder från att försöka sig på:

  1. Jag flyttar till en server på Irland – ett no-no för alla som har en svensk målgrupp.
  2. Jag gör mitt andra serverbyte på kort tid.
  3. Jag byter ut mina kategori-urlar från /b/om/kategori till /kategori/ och alla postlänkar från /b/postnamn/ till /postnamn/ vilket innebär att alla mina inkommande länkar nu pekar fel.
  4. Jag blandar svenska och engelska på samma blogg.
  5. Jag byter namn på alla mina feeds.

Om du kan läsa den här bloggposten så innebär det att jag har flyttat in som betatestare av Kaizr, en molnbaserad WP-hosting som drivs av eldsjälen Jonathan Sulo och ett gäng andra WordPress-fanatiker.

Samtidigt som jag flyttar in hos Kaizr så slår jag ihop de fem WordPress-bloggar som tidigare huserade på Lindqvist.com vilket innebär att jag stökar till URL-strukturen en hel del. De två bloggarna som förut bodde under /b/ respektive /en/ återfinns numera blandade direkt under roten, medan resebloggen, text och musik-bloggen och trafikskyltar bor kvar under sina tidigare URLar.

Så varför gör jag det här? Tja… delvis för att jag kan antar jag. Jag flyttade ut från Datakultur eftersom de inte klarade av min trafiktopp under kvällen då vi gick över till vintertid nu sist. Istället flyttade jag in på min egen server, men det var bara en tillfällig lösning eftersom den definitivt är underdimensionerad för att driva en sajt av den här storleken och med den typ av trafik den stundtals har. Det tror jag att Kaizr kommer att klara. När man själv lider av att sajten är slö, då är den definitivt för slö för besökarna och helt säkert också för slö för sökspindlarna. Graferna i Google Webmastertools beskriver situationen rätt väl tycker jag:

Google har själva sagt att sajtens hastighet kommer att bli en faktor för ranking, och som ni förstår så tror jag att det är en viktigare faktor än serverns geografiska placering.

Vad gäller länkarna så har jag en 301-redirect på plats som tar hand om alla felaktiga inkommande och interna länkar. Se det som ett experiment i hur man Det ska bli alldeles otroligt spännande att se hur allt detta kommer att påverka sökresultaten för det har det varit varje gång jag har stökat om på sajten.

Och kanske bör jag tillägga följande: ”Don’t try this at home kids.”