Nu kan du be Google att bortse från dåliga länkar

Matt Cutts, chefen för Googles kvalitetsteam, har just presenterat Disavow Links (på svenska, Avvisade länkar), ett verktyg i Google Webmaster Tools, som kan användas för att be Google att bortse från gamla spamlänkar som byggts mot din sajt. Ett perfekt verktyg för de företag som tidigare köpt lite för länkfokuserad sökmotoroptimering. Sådan SEO som har visat sig vara inte bara kortsiktig, utan rentav skadlig,  eftersom den historiskt ofta har ,resulterat i den typ av dåliga länkar som sedan Googles Penguin-uppdatering, snarare sänker en sajt i sökresultaten, än höjer den.

Här berättar Matt Cutts om verktyget, som presenterades på kvällen den 16 oktober, på PubCon i Las Vegas.

Läs mer om Disavow Links i Googles egen bloggpost om verktyget och i Googles support-dokument.

Den som loggar in i verktyget (samma inloggning som till Google Webmastertools) möts först av en dialogruta där man kan välja någon av de sajter som man verifierat ägarskap till i Webmastertools.

Startsidan för Disavow Links-verktyget

På nästa sida får vi en rejäl varning om att detta är ett avancerat verktyg som inte bör användas av någon som inte har full koll på vad hen sysslar med.

Det här är en avancerad funktion som bör användas med försiktighet. Om den används fel kan det påverka hur din webbplats placerar sig i Googles sökresultat negativt. Vi rekommenderar att du bara avvisar länkar om du anser att det finns ett stort antal artificiella, lågkvalitativa eller andra skräplänkar som pekar på din webbplats och om du är säker på att dessa länkar ställer till med problem för dig.

Den som törs fortsätta får för säkerhets skull samma varningsmeddelande upprepat ännu en gång i en dialogruta där man kan ladda upp en fil som innehåller hela länken till den sida som innehåller de länkar som man vill att Google ska bortse ifrån.

Formatet för filen är en ren textfil, och enligt Googles bloggpost om Disavow Links kan den även innehålla kommentarer, där # används för att kommentera bort en rad:

#Contacted owner of spamdomain1.com on 7/1/2012,

# asking for link removal but got no response

# Contacted owner of spamdomain1.com on 7/1/2012 to

# ask for link removal but got no response

domain:spamdomain1.com

# The owner of spamdomain2.com removed most links, but missed these

http://www.spamdomain2.com/contentA.html

http://www.spamdomain2.com/contentB.html

http://www.spamdomain2.com/contentC.html

Formatet är en länk per rad, men mman kan också be Google att bortse från alla länkar från en viss domän genom att lisa hela domänen med domain:spamdomain1.com. Google har satt maxstorleken på filen till 2 MB, vilket borde räcka för de flesta sajter. Jag tog ner listan över alla länkar som Google Webmastertools rapporterar till Lindqvist.com häromdagen och den listan är hyfsat lång och var på 1775 K. Man kan även ladda ner en uppladdad lista, och redigera den (läs: lägga till fler länkar som man vill att Google ska bortse från till den).

Troligen kan Disavow Links-verktyget även vara ett verktyg att använda för sajter som har fått dåliga länkar helt utan egen kontroll, länkar som syftar till att sänka sajten i Google, sk negativ SEO. Jag väntar ivrigt på en rapport om detta från vännerna på Search Integration.

Kan Disavow Links missbrukas?

För oss som har följt Google en längre tid är detta ”avlänkningsverktyg” nästan lite perverst. Bara tanken på att hjälpa Google att inte bara hitta, utan även att definiera en viss typ av länkar som någonting som man inte längre vill stå för, skulle för några år sedan vara så totalt väsenfrämmande att vi alla skulle ha trott att det var ett aprilskämt.

Och naturligtvis är diskussionerna redan igång om hur verktyget kan missbrukas.

Idag känns det däremot bara naturligt, men jag kan redan tänka mig alla de alternativa användningsområdena för den här typen av verktyg. En riktigt ondsint användare skulle först kunna se till att få mängder av kommentarslänkar från en blogg, till en sajt som man egentligen inte bryr sig om, men som kanske har några av konkurrentens viktigaste länkar. Vad skulle sedan en borttagningsbegäran via Disawov Links sända för signal till Google? Tanken svindlar…