Opportunism mot populismen

När DNs senaste opinionsundersökning idag visade att 10,2 % av respondenterna sade att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag, så väcks återigen opportunisten i mig. För jag kan inte förstå det. Visst, SD är ett missnöjesparti, och missnöjespartierna vinner mark runt om i hela Europa. Det gör även de nyfascistiska partierna och jag är inte ensam om att tycka att SD rider på de vindarna.

Det jag vänder mig mot är inte rasismen inom SD. Den finns där, men framför allt underifrån. Nej, det är den fascistiska undertonen som märktes så väl när Jimmie Åkesson intervjuades av Dagens Samhälle. Där han pratade om den ”oheliga alliansen mellan marxister och liberaler” och sa saker som

Också många svenskar skulle behöva utsättas för assimileringspolitik

och

Målet är ju ett konfliktfritt samhälle som är sammanhållet.

Det är sådant, som tillsammans med nationalismen, skrämmer mig på riktigt.

Och det är inte bara jag som ser det.

Däremot är det inte tillräckligt många, och därför är jag glad att vi placerade Sverigedemokraterna.de i Sverigedemokraternas sökresultat inför förra valet, och att det nu finns ytterligare en sökträff utanför Sverigedemokraternas sökresultat. Och det är Twitter, med hashtaggen #Sverigedemokraterna.

Sökträffen ligger just nu strax utanför förstasidan (eftersom ordet sverigedemokraterna har brand-status så att Google bara visar sju sökresultat).

Det speciella med taggen är att den inte alls verkar användas av de officiella SD-kontona, men desto mer av transparenta motståndare och namnlösa, anonyma anhängare till SD med Avpixlat-retorik.

Det gör att jag mer än gärna skulle se den högre upp i sökresultatet. Det får bli månadens opportunistiska bidrag till Sverigedemokraternas populism.