Översättningen som får Google att rekommendera WordPress och Wix

Jag har ägnat en dag i sjuksängen åt SEO-världens motsvarighet till kremlologi. Dvs Google-studier.  Jag har gjort en riktigt djuplodande genomgång av förändringarna i Googles riktlinjer för webbansvariga. (Det är ett mastigt stycke, på nästan 3000 ord, så passa på att läsa det nu.)

En del av det nya är rätt spännande faktiskt, som att det nu blir tydligt att vi alla måste gå över till HTTPS. Den mest genomgripande förändringen skrev jag om i onsdags. Rent allmänt tolkar jag det som att Google nu verkligen vill puffa för on-site, och on-page-faktorer. Det finns, förutom intresset för ”click to read”-text, en hel del emfas på horungesidor (sidor utan länkar) och rent allmänt på intern länkstruktur. Som jag ser det är det viktigare än någonsin att ha en bra kategorilänkning uppifrån och en lika tydlig länkning underifrån, till underkategorier eller andra typer av samlingssidor.

Hur som helst. Det mest upprörande med den svenska versionen av Googles nya riktlinjer var översättningen. Vid en nära läsning och jämförelse rad för rad med det engelska originalet, är det tydligt att den som har gjort översättningen inte helt förstod vad som står i originaltexten. Det är några småsaker (så små att bara riktiga googliologer kan se dem, men det finns en bjässe där i också.

I den svenska översättningen skriver Google att rekommenderar Google Wix och WordPress som publiceringssystem!

Så här skriver Google på engelska:

When using a content management system (for example, Wix or WordPress), make sure that it creates pages and links that search engines can crawl.

För mig står det att man, (även) om man använder ett publiceringssystem (som t.ex Wix eller WordPress) bör säkerställa att det skapar sidor och länkar som sökmotorer kan indexera.

Men i den svenska översättningen har det blivit:

Om du använder ett innehållshanteringssystem (t.ex. Wix eller WordPress) ser du till att det skapar sidor och länkar som kan genomsökas av sökmotorer.

Vi tar ett bildbevis på det va?

Google råkar rekommendera Wix och WordPress i samma mening

Tänk vad ett litet r kan göra ändå i kombination med ett utelämnat kommatecken.

Om hen bara hade skrivit så här istället:

”Om du använder ett innehållshanteringssystem (t.ex Wix eller WordPress), se till att det skapar sidor och länkar som kan genomsökas av sökmotorer.”

Vad mycket bättre det hade blivit! Och så är det i hela texten. Värdeladdade ord och uttryck har tonats ner, förvrängts eller helt tappats bort. Det gör det ju inte precis lättare för den som vill leva bokstavstroget enligt Googles riktlinjer.

Och vad är Wix?

Nu kommer jag att bli tvungen att utvärdera detta CMS som jag aldrig har stött på någon som använder på allvar. WordPress har jag järnkoll på, på gott och på ont. Mest gott, men dåliga implementationer av WordPress och klantigt kodade teman kan göra WordPress lika dåligt som Episerver out-of-the-box.

Jag frågade Twitter om Wix, och det enda svar jag har fått hittilss var detta:

Har du andra erfarenheter så får du gärna höra av dig i kommentarsfältet, eller på Twitter eller så.

Och är du den som översatte riktlinjerna, så hoppas jag att det finns en chans att göra några smärre ändringar.