SEO är ingen exakt vetenskap

Väldigt ofta, när jag hamnar i diskussioner kring sökmotoroptimering, möter jag mina egna gamla åsikter, omformulerade till regler för hur man måste göra. Och även om jag gläds åt att mina åsikter har slagit rot, så måste jag ofta påpeka att SEO inte är en exakt vetenskap. Vi arbetar ofta med effekter av teknikutveckling och förändringar i Googles algoritm. Även om grunderna för hur Google fungerar, är väldigt likartade idag jämfört med hur Google fungerade för 10 år sedan, så har förutsättningarna hela tiden förändrats. Man måste därför, hela tiden testa, skruva och utveckla sig om man vill ligga i framkant.

Som jag just skrev i ett mail. Jag kommer väldigt ofta att tänka på några citat ut filmen Pirates Of the Caribbean när jag ställs inför påståenden om hur Google läser html-kod:

Jack Sparrow: I thought you were supposed to keep to the code.

Mr. Gibbs: We figured they were more actual guidelines.



Elizabeth: You’re pirates. Hang the code, and hang the rules. They’re more like guidelines anyway.

Den senaste tiden har frågan om hur html5 funkar SEO-mässigt kommit upp på agendan ett par gånger, och jag har, ärligt talat, inte den blekaste aning. Frågan som dök upp i helgen är hur man ska hantera h1, som enligt html5-specifikationerna ska sättas sektionsbaserat, och inte som i specifikationerna till html4 eller xhtml globalt för sidan. Frågan blir då, hur reagerar Google när en sida innehåller 7-8 h1-taggar?

Det vet vi inte ännu, men vi kan vara hyfsat säkra på att Google, just nu åtminstone, skulle förvirras, sett ur ett strikt semantiskt perspektiv. Jag skulle därför direkt avråda från h1-taggar för sidelement som inte har någonting med sidans huvudtext att göra, precis som jag idag avråder från användandet av h2 och h3 som designelement.

Men vem vet hur Google kommer att tolka detta i framtiden? Vad tror du?

Vi går, som vanligt, spännande tider till mötes, och tror jag att det är helt nödvändigt att webbkreatörer och sökmotorkonsulter börjar fundera på html5. För det börjar bli dags nu.