SEO Manager till EPiserver – Inte så bra

När jag läser att Mogul lanserar en SEO-modul till EPiServer som de kallar SEO Manager, så är det förstås en nyhet som jag genast kastar mig över. EPiServer är nämligen, på så många sätt, en mardröm när det kommer till on-page, men kanske i ännu högre grad on-site SEO, och alla hjälpmedel för att avhjälpa de brister som finns bör förstås genast undersökas. Den som kan skapa en modul som som lappar ihop alla de brister som finns i EPiServer skulle snabbt bli min hjälte. Men efter en snabb titt så inser jag att SEO Manager mer är ett bevis på hur dåligt SEO-tänket är i EPiServer-världen.

Först, en disclaimer. Jag gillar WordPress, och använder WordPress i alla sammanhang. Det har jag gjort sedan jag lade ner mitt eget publiceringssystem. Jag kan inte utveckla i EPiServer, men jag har deltagit i flera SEO-projekt där jag har varit tvungen att brottas mot alla de problem som EPiServer ställer till med, och där jag har försökt fungera som en brygga mellan kundens behov av synlighet, och de externa utvecklarnas timtaxa. Jag vet att mycket kan fixas, även i EPiServer, men jag vet också hur dyrt det blir, och hur lång tid det tar. Det har gjort att jag, redan från början, har en rätt avog inställning till EPi, som CMS betraktat.

Första varningstecknet kommer redan i andra stycket i Moguls egen puff för SEO Manager:

Många företag lägger ner mycket tid på on-site SEO i form av sökord, rubriker och sidnamn utan att nå en bättre placering i Googles sökresultat. Bakgrunden är ofta att en bristande URL-struktur påverkar sökbarheten negativt och hindrar effekten från innehållsbaserad SEO. SEO Manager är utvecklad för att ta hand om detta och göra sökmotoroptimeringen komplett

Suck. En sådan total brist på förståelse för begreppen lovar inte gott. De skriver on-site SEO, men pratar sedan främst om on-page-faktorer. (Jag reder ut skillnaden mellan dessa begrepp här.)

Prislista – SEO Manager för EPiServer

Främst, verkar SEO Manager innehålla funktionalitet för att skapa 301-redirects till flyttade URLar, eller för att skapa korta alias-urlar till sidor med långa komplicerade URLar (duplicerade URLar med canonical till den långa komplicerade adressen). Det innehåller också funktioner för att skapa bättre 404-sidor, en funktion som EPiServer verkligen behöver, för besökarnas skulle, men som faktiskt har föga med SEO att göra. Åtminstone inte som den beskrivs i dokumentationen.

Jag hade hoppats på ett verktyg som skapade korta, bra URLar som inte var nodbaserade och lät dessa slå igenom på hela sajten. Jag hade hoppats på ett verktyg som lade till verkliga taxonomier, eller åtminstone kunde skapa verkliga tagg-sidor dynamiskt. Jag hade helt enkelt hoppats på så mycket mer.

Efter att ha tittat igenom alla de olika hjälpavsnitten (som tyvärr är inbäddade hos Mogul utan att det går att se dem i helskärmsläge) så lämnas jag, framför allt, i insikten om att SEO Manager inte är den sammanbindande lösning som behövs för att göra EPiServer bättre rent SEO-mässigt, utan snarare är som ett snöre som binder ihop vrakbitarna av ett CMS som är trasigt i grunden.

Och vad gäller funktionerna i SEO Manager, som kostar mellan 25,000 kronor och 40,000 kronor, beroende på din EPiServer-licens… Ja, WordPress har mycket av det här inbyggt redan från början, och det som saknas kan antingen byggas in i ditt tema eller läggas till med gratis SEO-plugins.

På den här sajten är Canonical inbyggt i temat Genesis, redirects sköter jag med hjälp av WordPress-pluginnet Redirection, och det skulle aldrig någonsin falla mig in att skapa duplicerat innehåll på min sajt med flit.

Vill du skapa dig en egen bild om SEO Manager så är det här en bra startpunkt, på Moguls egen sajt:

http://www.mogul.com/seo-manager-lansering