SEO-spammarna har det jobbigt

Det har blivit svårare för sökmotorspammare under de senaste veckorna. Tre helt separata händelser har i ett slag dragit under mattan för några vanliga tekniker att skaffa inlänkar till webbplatser, och om de faller väl ut kan det kanske komma att bli ännu jobbigare för den typ av sökmotoroptimerare som i väldigt liten utsträckning faktsikt sökmotoroptimerar kundernas sajter, utan lägger nästan allt krut på ett kreativt länkarbete.

Wikipedia byter länkstrategi

Den kanske största förändringen är att Wikipedia i veckan började lägga till html-attributet rel=”nofollow” på alla sina utgående länkar. Detta attribut ska, enligt en överenskommelse mellan de största sökmotortjänsterna, tolkas som att den länkande sajten talar om för sökmotorspindlarna att länken inte ska följas, och för åtminstone Google innebär det att länken inte för med sig något av den länkande sidans PageRank eller trovärdighet. Länken finns där, men räknas liksom inte. Yahoo reagerar visserligen lite annorlunda på nofollow-attributet, och följer även sådana här länkar, men lägger troligen inte samma vikt vid dem.

Google-bomben är ett minne blott

Google-bomberna, d.v.s. tekniken att lägga tusentals länkar till en sida och på så sätt få den att åka upp ordentligt i sökresultaten, är nu ett minne blott. Vita Husets sida om George W Bush ligger inte längre etta vid sökningar efter Miserable Failure.

Möjligen innebär detta också att sidor som inte är tillräcklig optimerade för en term inte längre kan placera sig högt vid sökningar, samt att Google faktiskt också kräver att sajten som sidan finns på ska innehålla interna länkar till sidan, innehållandes ordet eller frasen, för att den ska kunna få en bra placering.

Detta är förstås även ett hårt slag för internet-kunniga poliska aktivister, men ett betydligt hårdare slag mot sökmotorspammarna och mindre seriösa sökmotoroptimerare. Nu räcker det inte längre bara med att lägga länkar från diverse kataloger och länkfarmar… Helt plötsligt måste man faktiskt även utföra någon form av sökmotoroptimering på sidan också.

Sunet-katalogen får nya regler

Sunet-katalogen har ända sedan våren 1993 varit Sveriges viktigaste katalog över svenska webbplatser, och som sådan har det blivit ett måste för alla sajtägare att lägga in sin sajt i den. Katalogen har alltid skötts via KTH, men bekostats och hostats av Sunet. På sistone har trycket blivit allt hårdare på katalogadministratörerna på KTH, och Sunet har tappat intresset för att sponsra katalogen.

KTH har börjat rensa upp ordentligt i katalogen, och tar nu bort eller flyttar sajter som enbart verkar finnas till för att höja en annan sajt i sökresultaten. Det vore ett svårt slag för länkbyggarna om de dessutom bestämde sig för att införa samma regler som Wikipedia, och märka länkarna med attributet rel=”nofollow”.

Tänk nu bara om även DMOZ kunde hänga på också. Om ODP-katalogen kunde rensas upp från skräp, alternativt släppa in fler sajter som vill vara med, eller rentav ta sig i kragen och införa samma länkstrategi som Wikipedia så skulle fältet ligga helt öppet igen för en helt ny världsordning inom sökmotorbranschen.