Skriva för Google

”Kan man skriva för Google? Hur ska jag skriva om jag vill att en sida ska placera sig högt i Google? Hur skriver man SEO-anpassad text?”

Det är några av de vanligaste frågorna jag får angående sökmotoroptimering, och det är faktiskt både en av de enklaste och en av de svåraste att svara på. För vissa skribenter verkar vara helt oförmögna att skriva bra och ändå SEO-anpassad copy medan andra gör det liksom av sig själva. Som så ofta annars kan man säga att ju mer man krånglar till det för sig, desto sämre blir texterna ur ett rent SEO-perspektiv.

Frågan är enkel för att det är så självklart. Google gillar ord. Skriv mycket! En sajt med många sidor som innehåller mycket text placerar sig per automatik på många fler termer än en sajt med få sidor och lite text.

Frågan är svår för att det för vissa skribenter kan vara så svårt att byta perspektiv och använda de självklara sökbegreppen i sina texter. Svårast kan det faktiskt vara att få drivna journalister och copywriters att ändra sitt språk så att texten blir sökbar.

Sedan är det även så att om inte publiceringssystemet är anspassat på rätt sätt så spelar det inte särskilt stor roll vad den stackars skribenten sitter och skriver. Men låt oss utgå ifrån att vi har det bästa av publiceringssystem. Vi glömmer helt enkelt tekniken för en stund och återkommer till den längre ner på sidan.

Olika sorters text på en sajt

Först och främst ska vi komma ihåg att en sajt rymmer en mängd olika sorters texter, som ställer lite olika krav på skribenten, och den textart man främst tänker på är innehållssidans text. Det är ofta texten på en undersida på sajten. Förstasidans text kan ställa helt andra krav på skribenten, liksom texten på sajtens resultatsidor. Dessutom har många  sajter också kortare eller längre textblock som visas på många olika sidor på sajten. Det kan röra sig om text i sidfot, text i olika typer av sidokolumner eller i värsta fall, stora textmassor som ligger dolda på alla sidor på sajten. Dessutom finns menytexter och olika typer av delade rubriker.

Det den här sidan avhandlar är främst vad du ska tänka på när du skriver text för innehållssidor, men den är också i högsta grad giltig för texten på resultatsidor (även om den texten ofta är kortare).

Rubriken ska innehålla den primära sökfrasen

Huvudrubriken på varje enskild sida på sajten ska innehålla just den sidans primära sökfras. Alltså det eller de ord som du vill att just den sidan ska bli hittade med. Just den här sidans huvudrubrik är ”Skriva för Google”. Visst skulle man kunna tänka sig andra rubriker som till exempel ”Skriva SEO-anpassade texter” eller ”Så skriver du om Google ska hitta din sida” men jag har valt en kort rubrik som innehåller de båda viktiga orden (nyckelorden) skriva och Google.

I övrigt gäller samma regler som vid annan rubriksättning. Skriv kort och slagkraftigt, locka läsarna till vidare läsning på sidan.

Det är viktigt att använda unika huvudrubriker för varje enskild sida på sajten. Även om två sidor handlar om exakt samma sak bör du sträva efter att ha olika huvudrubriker på dessa.

I ett bra, SEO-anpassat publiceringssystem skrivs sidans huvudrubrik ut mellan html-taggarna <h1> och </h1>. Det är html-märkningen för Headline 1. Detta html-element ska enbart användas för den specifika sidans huvudrubrik. Men detta är det oftast väldigt svårt att påverka som skribent. Det ska bara funka i det publiceringssystem du använder.

Sidans title-text ska vara unik och innehålla den primära sökfrasen

Det här rådet förutsätter att du kan ändra title-texten i publiceringssystemet. Ofta kan man det, men långt ifrån alltid. Bra publiceringssystem använder automatiskt sidans huvudrubrik som title-text och riktigt bra publiceringssystem gör det möjligt att dessutom specialanpassa texten. Title-texten är faktiskt den allra viktigaste texten på sidan, och den svåraste att få till.

Title-texten ska, precis som huvudrubriken, vara unik för varje sida på sajten. Vidare har du inte särskilt många tecken på dig. Google tar bara hänsyn till de första 65 tecknen (inklusive blanksteg) i din title-text. Skulle title-texten vara längre kapar Google bort kvarvarande tecken och lägger till tre punkter (se bilden nedan).

Försök att använda den primära sökfrasen så tidigt som möjligt i din title-text och att skriva den så att den lockar till vidare läsning. Försök också fundera på om dina besökare kommer att använda en sökfras i singular eller plural och om de kommer att använda obestämd eller bestämd form. Om du har svårt för att bestämma dig tar du hjälp av Googles eget verktyg som visar antalet sökningar på olika ordformer, Google Keword Tool.

Så vad är Title-texten. Var ser man den på sidan?

Title-texten syns inte alls på din sida, men du ser den i namnlisten högst upp i webbläsarens fönster. Så här ser det ut med Firefox och Mac:

Google använder denna text som rubrik på sökresultaten. Det är anledningen till att det är viktigt att skriva en text som lockar till ett klick på just din sida. Här är ett  exempel:

Exemplet illustrerar plats 5-9 vid en sökning på Canal Plus idag och visar att man även kan uttrycka åsikter i title-texten. Den översta träffen har en helt annan h1-rubrik (Canal Plus attackerar nätet) men såväl huvudrubriken som title-texten innehåller den primära sökfrasen (Canal Plus).

Brödtexten

Brödtexten, den egentliga texten på sidan, är förstås, i längden, det textelement där du främst kan påverka hur Google ser på din sida. Om du hade svårt att bestämma dig för om du skulle använda bestämd eller obestämd form i rubrik och title-text så kan du ta igen skadan här. Här har du även möjlighet att använda synonymer till det primära sökbegreppet. Grundregeln när du skriver seo-anpassad text är att positionerna i texten och meningarna har inverkan på slutresultatet. Det är därför bloggtexter och journalistiska texter av kvällstidningskaraktär oftast fungerar så bra i sökresultaten (förutsatt att allt annat på sajten stödjer dem).

Använd en ingress

Använd ingresser när du skriver! Försök klämma ner det viktigaste i texten (inklusive sidans viktigaste nyckelord) på under 300 tecken (återigen inklusive blanksteg) som inledning till texten. Rent mänskligt är det här den enda text som de flesta av sidans läsare kommer att läsa, och rent sökmotormässigt är det den text som sökmotorn först kommer att leta efter dina nyckelord i. Denna ingresstext kan med fördel även användas som textpuff på andra sidor på sajten.

Använd underrubriker och mellanrubriker

Att använda underrubriker (kodade som <h2> och mellanrubriker (<h3>) underlättar inte bara läsningen av sidan. Det ger även Google viktiga ledtrådar till vad sidan egentligen handlar om. Jag har gjort mitt bästa för att illustrera vad jag menar på den här sidan.

Viktiga sökord tidigt i texten

Försök att placera de viktigaste sökfraserna så tidigt i texten som möjligt. Och så tidigt i stycket och faktiskt även gärna så tidigt i meningen som möjligt. Om möjligt, inled den första meningen på sidan med den viktigaste sökfrasen. Däremot behöver du inte gödsla med samma sökfras överallt på sidan. En tre-fyra gånger räcker oftast fint.

…och så sent som möjligt

Det här är långt ifrån bevisat, men jag har, genom mitt skrivande fått klart för mig att en avslutande knorr som innehåller den primära sökfrasen. Det har fungerat för mig och jag har min högst privata teori om att Google, som oftast kan avgöra var brödtexten på sidan slutar, i långa texter, lägger stor vikt vid denna sista upprepning av nyckelfrasen. Att den på något sätt rundar av texten.

Var inte rädd för att upprepa dig

Glöm bort vad din svenskalärare från högstadiet försökte lära dig. Han eller hon ville säkert i all välmening utöka ditt ordförråd genom att tvinga dig att hitta så många synonymer som möjligt. Det gäller inte när du ska skriva SEO-anpassad text.

Det värsta jag vet är när skribenter nämner det vikigaste sökbegreppet i rubriken och sedan slår knut på sig själva för att undvika att återanvända samma formulering i brödtexten. Man kan ofta se det i förlagens beskrivningar av nya böcker. Antingen använder man bokens titel i rubriken eller författarens namn och sedan använder man omskrivningar som författaren, skribenten, han eller hon. Boktiteln nämner man oftast bara en gång i texten och skriver sedan boken, alstret, bästsäljaren eller andra omskrivningar. Titta själv på någon av boksäljarsajterna som oftast använder förlagens beskrivningar rakt av.

Description-texten

Description-texten är en kort text på 150-160 tecken som är fantastiskt bra att ha. Den är, i min och Googles mening, den viktigaste copy-texten på en sida. Så viktig att Google indexerar denna text separat och även väljer denna framför annan text på sidan som presentation i sökresultaten – förutsatt att den innehåller den sökfras som gjorde att sidan visades i sökresultaten.

Bra publiceringssystem gör det möjligt att anpassa denna lilla text för varje enskild sida på sajten. Riktigt bra publiceringssystem plockar automatiskt upp de första 150 tecknen från brödtexten och placerar dessa i description-texten. Riktigt utmärkta publiceringssystem plockar upp texten och gör det dessutom möjligt att anpassa den.

Om du redan har skrivit en bra ingress för din sida så borde det inte vara så svårt att komprimera den ytterligare, till cirka 150 tecken och skriva den som description-text på sidan.

Samma regler som för ingressen gäller. Texten ska innehålla den primära sökfrasen och vara så lockande som möjligt. Se bilden ovan, med exemplen på sökningar kring Canal Plus, så ser du hur Goolgle använder description-texten i sökresultaten.

Om description-texten ska göra någon som helst nytta ska den också vara unik för varje sida på sajten. Precis som innehållet på sajten i övrigt.

Om sidan helt saknar metataggen description kan det hända att Google ändå plockar upp ingressen för denna förhandsvisning, men man kan lika gärna råka ut för att andra textelement som menyrubriker hamnar i på denna viktiga, trafikdrivande plats. Det är synd att kasta bort chansen att presentera sidan ordentligt för potentiella besökare.

Keywords

Keywords är inte viktiga längre. Om ditt publiceringssystem inte använder detta element behöver du inte bekymra dig alls för det. Men om det finns där, ska du se till att varje unik sida på sajten har sin egen unika mix av keywords.

Överanvänd inte. Begränsa dig till högst 150 tecken och skriv så användbara nyckelord som möjligt för varje sida på sajten.

Andra textelement

Sedan finns det förstås ett antal ytterigare textelement på en html-sida. Dessa bör användas de med. Använd alt-texter för bilder. Skriv deskriptiva bildtexter. Utnyttja faktarutor och hjälptexter! Kort sagt. Använd varje möjligt ställe på din sajt på bästa möjliga sätt.

Tänk på dina läsare

Ett par avslutande ord. Google gillar inte sajter som gör sidor för sökmotorerna. Eller… ett tag gör de det. Men om du enbart satsar på att göra sidor som sökmotorerna gillar så kommer dina sidor förr eller senare bli utkastade från Googles resultat, hur bra du än har blivit på att skriva för Google. Och framför allt så kommer besökarna i längden att tröttna om du inte också ser till att texterna är anpassade för deras behov. Bakåtknappen är lättillgänglig, och om din sida visade sig vara en besvikelse innehållsmässigt så går besökarna som kommer via sökmotorerna bara tillbaka och testar nästa sida.

Avvägning är alltså modellen. Tänk på Google när du skriver, men skriv framför allt för dina läsare.