SM i sökmotoroptimering

Det drar ihop sig till SEO-tävlingsdags igen. Den här gången är det Jim Westergren, som kom tvåa i den välkända v7ndotcom elursrebmem-tävlingen, som står som arrangör. Som ägare av det svenska SEO-forumet SEO-forum.se har han startat tråden som utlyser tävlingen, och det blir en svensk affär, en sorts SM i sökmotoroptimering.

Roligt. Ett tidsfördriv för vissa och lite av en livsnerv för delar av sökmotoroptimeringsbranschen. Tävlingsreglerna är inte riktigt spikade ännu, men det rör sig om att optimera för en svensk (felstavad) sökfras. Jim har flaggat för att det handlar om media, och just nu sitter en massa svenska sökmotoroptimerare och grunnar på vilka felstavningar det kan gälla… aftonbaldet, exrpessen, intenet wlord…

(Uppdatering i november 2006: Fantastiskt vilka gissningar. När tävlingen lanserades visade det sig att tre av termerna var aftonbladhet, expressn, internetvärd.)

Det pågår som bäst en omröstning om hur lång tid tävlingen ska pågå. Jag tillhör den kader som röstar på en lång tävling. Mycket eftersom jag förespråkar sökmotoroptimering som inte är helt beroende av tillfälliga inkommande länkar utan bygger på ett långsiktigt SEO-arbete uppbackat av kvalitetslänkar och framför allt ett ständigt pågående kvalitetsarbete vad gäller sajtinnehållet.

Jag skulle dock tro att vi i slutänden kommer att stå inför en 6 månader lång tävlingsperiod, som till slut ska avgöras på Google.se.

Svenska förhållanden skiljer sig från internationella

Det är faktiskt viktigt att mäta olika arbetsmetoder även för den relativt begränsade svenska marknaden. Det kan man göra genom att hålla en tävling där de flesta sajterna kommer att vara på svenska, de flesta deltagande servrarna kommer att stå i Sverige, och framför allt att resultatet kommer att mätas på den Google-domän som används av de allra flesta svenskarna.

Jag är med! Sedan får jag se om jag hinner vara med så mycket som krävs för att vinna tävlingen. Viktigare är kanske att hålla koll på vad de 10-20 översta resultaten i tävlingen gör för att hamna där! Och detta på ett område där alla deltagande sajter, enligt tävlingsreglerna måste registreras efter tävlingens utlysande.

Tävlingen öppen för både SEO-proffs och amatörer

Du som känner dig mogen att mäta dina SEO-kunskaper med några av Sveriges bästa freelancare inom området: ställ upp! Jim har lovat att stötta nybörjare inom området med gratis-länkar från några av sina sajter, vilket bara det borgar för en bra placering, visserligen beroende på hur hårt motståndet blir.

Regler och diskussion om tävlingen

Reglerna växer just nu fram på SEO-forum.se i tråden som heter Regler angående vår svenska SEO-tävling.