Snabbare sajter premieras av Google

För en knapp månad sedan flyttade jag bloggen för andra gången på tre månader och även om jag inte på något sätt trodde att flytten skulle innebära några problem rent SEO-mässigt så skrev jag ett inlägg som någon sorts brasklapp. Men jag hade inte behövt oroa mig. Ur SEO-synpunkt har flytten faktiskt bara inneburit fördelar. Min mest prestigefyllda sökmotorplacering (sökmotoroptimering) har sedan flytten letat sig upp till andraplatsen i resultatlistan. Och detta trots att sidan om sökmotoroptimering, i samband med flytten, bytte URL.

Jag är helt övertygad om att den viktigaste faktorn för den fina placeringen är att Kaizr, som nu hostar den här sajten går bländande snabbt. Åtminstone i jämförelse med min egen server, som fick hosta sajten efter att Datakultur packade ihop under trycket av all extra trafik den 24 oktober, kvällen innan det var dags att ställa om till vintertid.

Den här bilden beskriver tydligt hur Google upplevde och hanterade de två flyttarna. Det syns tydligt när de skedde i alla tre och den tredje grafen, som visar sajtens hastighet, är nästan skrämmande tydlig:

Grafen ovan visar hur lång tid Google-bot behöver för att hämta en sida från sajten. Men säger egentligen inte så mycket om hur lång tid det tar för vanliga användare att hämta en sida. Nu har Google börjat mäta även detta.

I Google Webmaster Tools finns nu, under fliken Labs -> Site performance en rapport om hur lång tid det tar för användare att ladda sidan. Riktiga användare alltså. Sådana som använder Google Chrome eller har installerat Google Toolbar i sin webbläsare. Och det är rätt skrämmande läsning faktiskt. Så här ser grafen ut för lindqvist.com:

Google rapporterar att sidor från sajten, i genomsnitt, tar 6,7 sekunder att ladda, vilket gör att den är långsammare än 83 procent av andra sajter på webben. Det gjorde nästan ont att läsa.

I natt berättade Jonathan Sulo att Kaizr nu har optimerats för att bli så snabbt som möjligt med WP-pluginnet WP Super Cache. Jag ser fram emot att följa hur kurvorna förändras.

Google föreslår också att jag ska minska antalet DNS-anrop som krävs för olika sidor på sajten.

Fram till nu är det väldigt tydligt att den hårdkodade text-Pong-sidan är den överlägset snabbaste sidan på sajten. Alla andra sidor innehåller objekt som hämtas från andra servrar, t.ex. gravatarerna som visas i samband med kommenterar, och, i ännu högre grad, bloggknapparna från tjänster som Creeper, Mediacreeper, Twingly, Tailsweep, Bloggportalen och Feedburner. Alla är lika svåra att undvika om man vill fortsätta att använda tjänsterna, men kanske är det ändå dags för en rensning bland dessa.

Hur som helst. Med WP Super Cache påslaget fullt ut tror jag att sajten kommer att bli blixtrande snabb. Det som segar ner mest just nu är faktiskt Google själva.