Sökmotoroptimering i Google-resultaten

SEO-forums sökmotoroptimeringstävling har nu varit slut i två veckor, och jag har övergått till att närmare följa de söktermer som jag tidigare följde på Google. Den verkliga tävlingen.

Roligast har jag med termen sökmotoroptimering. Den är också en av de mest spännande att följa, eftersom alla som placerar sig på de första 50 resultaten för termen verkligen jobbar för att finnas där. Det händer också en hel del i dessa resultat. Mer än på de flesta andra sökbegrepp, och jag kände att det var dags för en sorts uppföljning till mitt tidigare resonemang i ämnet.

SEO.se trillar nedåt

Idag kunde jag konstatera att det verkar ha straffat sig för SEO.se att ha bytt fokus från termen sökmotoroptimering till sökoptimering på sin förstasida. De har sjunkit från top-3 ner till sjunde plats. Att Wikipedia har trängt sig in på termen är visserligen inte sådär jättekonstigt men det var faktiskt ganska nyligen som deras sida om sökmotoroptimering tog sig in bland de tio bästa. Nu placeras den som tvåa efter MIGroup.se som länge har dominerat sökresultaten på termen när man söker från Google.se.

Kampen lika hård i de betalda resultaten

Kampen om förstaplaceringen bland Adwords-resultaten är nästan lika rolig att följa. Den står just nu mellan GetUpdated som kör med telefonnummer i annonsen och Mediaanalys som just ikväll satsar på enbart versaler i urlen (MediaAnalys.se/SÖKMOTOROPTIMERING – testa gärna att försöka gå till den urlen…). Det råder med andra ord stor konkurrens mellan aktörerna som alla ägs av Eastpoint, men MIGroup kommer billigast undan…

Jajja har synts i SEO-bloggarna under veckan, och faktiskt tror jag att de nu på sistone har vunnit positioner igen i de svenska sökresultaten. Tar man en titt på inlänkarna till Jajjas sida om sökmotoroptimering så hittar man återigen ett gäng dolda sitemaps. Titta till exempel på www.roundo.com/sitemap.php. Det finns åtskilliga andra likadana sitemaps listade hos Yahoo, och alla har de det gemensamt att de ligger länkade från noframes eller noscript från sin respektive sajts förstasida, och att de har lika många externa länkar som interna… Men mer om de olika länkstrategierna längre ner.

Även SEOdesign.se har stigit i resultaten på sistone, och Yahoo Site Explorer visar snällt upp ett antal sitemaps även där. Även dessa länkade från noframes-kod från sajternas förstasidor. Här är ett exempel på hur Google ser denna kod idag.

Argonova som även de syns i sökresultaten gömmer inte sina länkar, men signerar alla (?) sina kunders sajter med vilken typ av tjänster kunden har köpt av dem. Det är nästan lite gulligt att se att tidsystem.se har köpt ”Ikoner, Logotyp, webbdesign & sökmotoroptimering” – alla länkade till lämplig sida hos Argonova.se…

Jag och Jim i botten av toppstriden

Ja och sedan är det jag och Jim Westergrens företag JW Webbdesign som slåss om jumboplatserna bland tio-i-topp-resultaten från Google.se. I listan brukade man även kunna hitta Urbalill.se, men sajten har trillat ner ordentligt på sistone. Detta kan möjligen ha något att göra med debaklet kring urbalill.net. I så fall går det nog snart över.

Den oficiella 10-i-topp listan ser idag på natten till den 18 maj ut så här (länkarna går till Yahoo Site Explorer).

  1. www.migroup.se – det blev ett sånt väsen sist jag nämde dem. Men MIG har väldigt många gamla kunder vars sajter inte har gjorts om på ett tag…
  2. www.migroup.se/seo.asp – Japp! Jag listar både första och andra resultaten jag..
  3. sv.wikipedia.org/wiki/Sökmotoroptimering (snacka om kvalitet på de inlänkarna…)
  4. www.argonova.se/marknadsfoering/soekmotorer/optimering/soekmotoroptimering.html

    – Argonova har en stark egen domän efter alla inlänkar från sina kunder.
  5. www.jajja.com/soekmotoroptimering.html – Sitemaps… kanske eller kanske inte från gamla kunder vars sajter inte har gjorts om. Vi får se om två månader när jag gör om denna genomgång. Ja och så Katalogerna.se förstås, alltid lika trogna sina tidigare arbetsgivare.
  6. www.seodesign.se – Sitemaps igen…
  7. www.seo.se – Ny hyfsat agressiv inläkningsstrategi på gång där tror jag minsan!
  8. www.seo.se/soekmotoroptimering.asp – SEO.se är en stark sajt, och företaget äger även en hel del andra sajter. Snyggt länkjobb!
  9. www.lindqvist.com/sokmotoroptimering/ – Lindqvist.com är också en stark domän med många sidor på. Jag ser tydligt att jag behöver fler inkommande länkar från andras sajter.
  10. www.jw-webbdesign.se/seo.html – Att det finns så många kataloger. Jim verkar hålla koll på dem alla!

Jag tröstar mig med att min sajt, med den stora mängd amerikanska länkar den ännu har, toppar resultaten när man söker via Google.com: