Yahoo! Site Explorer har gått i graven som en del av överenskommelsen mellan Yahoo! och Bing, där Yahoo! lovade sluta med sök. Det är riktigt tråkigt, men inlägget får ligga kvar här ändå, som en påminnelse av flydda tider.
____________________________________________________
Yahoo! Site Explorer är ett otroligt festligt verktyg faktiskt, och fullkomligt nödvändigt om man vill kolla upp vilka länkstrategier ett företag använder. Den som står i begrepp att upphandla sökmotoroptimering bör absolut använda det för att kolla upp vilka inkommande länkar den egna sajten, de värsta konkurrenterna och kanske framför allt SEO-företaget och dess befintliga kunder har.
Uppdatering 19 november 2007: Uppföljning av innehållet i det här inlägget finns i artikeln Google-resultat för sökmotoroptimering 2007-11-16.
Det ger en snabb överblick över hur konkurrenter och sökmotoroptimeringsföretag arbetar med länkar. Enklast är det kanske att börja med SEO-företagen själva, eftersom deras egen länkstrategi snabbt avslöjar hur de kan tänkas arbeta med de sajter de tar sig an. Dessutom kan man ibland även hitta andra av företagets kunder den vägen, och se hur det går för dem i sökresultaten.
Så här gör man:
- Gå till http://siteexplorer.search.yahoo.com/
- Skriv webbadressen (URLen) till den sajt du vill kolla upp.
Du kan antingen skriva adressen till en sida eller underkatalog, eller till själva domänen (t.ex. http://www.lindqvist.com/ eller http://www.lindqvist.com/) - Klicka på Explore URL
Nu visas en lista över samtliga sidor som Yahoo! känner till på adressen du angav. Klicka på länken Inlinks högt upp på vänster på sidan.
Nu visas en lista över alla inkommande länkar som Yahoo! känner till och som pekar mot den sida du skrev in i sökrutan.Du kan välja mellan att visa interna och externa länkar samt länkar till just den sida du skrev in eller till hela domänen.
Kolla upp lite olika sajter
Sedan är det bara att börja kolla upp hur länkstrategierna ser ut på lite olika sajter. Här har jag gjort färdiga sökningar på några svenska företag som arbetar med sökmotoroptimering:
- Agent Interactive – (339 inlänkar – främst från den den här bloggen, kataloger och pressrelease-sajter)
- Argonova – (733 inlänkar, främst från kunder och länkkataloger)
- Carnaby – (1 127 inlänkar, främst från bloggar, bloggagregatorer, forum och Web 2.0-tjänster)
- Finnmera (52 inlänkar, främst från Googles WhoIsAGap-sidor. Finnmera sysslar nästan uteslutande med sponsrat sök som AdWords.)
- Getupdated (5 629 inlänkar till denna nylanserade sajt. De kommer från anställdas bloggar och andra sajter i Eastpoint-sfären men även från sidor som deltar i Getupdateds SEO-tävling samt från kataloger av olika slag.)
- iProspect – (401 inlänkar, främst från bloggar, pressrelease-sajter och andra sajter inom samma ägarsfär)
- Jajja Communications – (123 inlänkar till Jajja.se och 1 901 till Jajja.com. Länkarna kommer från alla typer av sidor, från bloggar, nyhetsartiklar, pressrelease-sajter, konferens-sidor, kunders sitemaps, kataloger, forum… Det märks att Jajja har varit igång ett tag. Här finns både riktigt gamla synder och nya inlänkar i en salig röra.)
- JW Webdesign – (19 925 inlänkar! Att det finns så många kataloger. Jim verkar hålla koll på dem alla!)
- MIG – (10 035 inlänkar, från alla typer av sidor. Här hittar vi bloggar, nyhetssajter, kataloger, men även en stor mängd länkar från kunders interna sitemaps. Den som anlitar MIG bör bestämma sig för om de vill länka till SEO-företaget från denna viktiga sida på sin sajt innan de skriver på.)
- Mediaanalys – (144 inlänkar – nästan uteslutande från länkfarmar som Mediaanalys själva äger, kunders förstasidor samt egna sattelitsajter.)
- Notabene.net Sverige – (32 inlänkar – Någon Web 2.0-tjänst men mest sitempas hos kunder samt gratiskataloger på webben.)
- Relevant Traffic – (1 351 inlänkar, främst från andra lokala Relevant Traffic-sajter)
- Resultatmedia – (197 inlänkar – nästan uteslutande från andra företag inom Apsis-gruppen)
- SEO Logik – (15 292 inlänkar! Många av dessa från företagets egna sajter, men även från forum, bloggar och nyhetssajter. De som syns bäst kommer dock från företagets länkbyggartjänster, som verkar fungera riktigt bra.)
- SEO Sverige – (2 014 inlänkar, främst från kataloger och bloggar)
- SEO-Konsult Jim Westergren – (4 606 inlänkar. Jim lever som han lär och har ett stort eget nätverk av sajter som länkar till seo-konsult.se. Dessutom länkkataloger och många strategiska länkbyten.)
- SEO-Konsult Jim Westergrens blogg – (186 334 inlänkar. Det är hit Jim samlar länkar, och han är en veritabel hamster. Inte konstigt att Jim är landets ledande länkbroker. Jimwestergren.com har länkar från hela världen och från alla kataloger som någonsin har skapats, det är åtminstone känslan man får när man försöker bläddra igenom den långa listen på Yahoo! Site Explorer.)
- SEOdesign – (2 939 inlänkar, främst från kataloger, men även en och annan sitemap)
- Two – (2 658 inlänkar, främst i form av referenslänkar från kunder, men också många länkar från samarbetspartners och konferenssidor)
- UrbaLill – (628 inlänkar, främst från egna sajter, forumsignaturer och webbdesignkunder)
- WiseWeb – (1 445 inlänkar, främst från webbdesignkunder och forum)
- Seeknear – (27 inlänkar från kataloger, platsannonser och samarbetspartnern Great Works)
Det saknas åtskilliga företag i den här listningen, antalet inlänkar ändras dagligen. Jag har främst utgått ifrån de företag som syns, antingen i den organiska listan eller bland annonserna, när man söker på de viktiga termerna kring sökmotoroptimering via Google, och kan ha hoppat över några. Kommentera gärna, eller kontakta mig så lägger jag till de företag som saknas!
Pingback: Elofsson.org » Inkommande länkar med Yahoo! Site Explorer()
Pingback: Sökmotoroptimering i Google-resultaten | Nikke Index()
Pingback: Kolla dina inlänkar | Björn Rutgersson IT-blogg!()