Sökmotoroptimeringskonsult? – En titt på SMOtop.se

Sökmotoroptimeringskonsult är ett sökord som det knappt finns någon volym kring alls och därför är den här texten en liten smula elak, men jag blir sån här när en sajt kommer från ingenstans och plötsligt passerar den här i sökresultaten för mitt huvudord sökmotoroptimering och dessutom gör det med en metod som är fullständigt artificiell och ytterst lätt att genomskåda.

Nåväl. Företaget, SMOtop, som på sin sajt skryter om att så gott som alla träffar på förstasidan i Google-resultaten pekar mot dem (när man söker efter ordet sökmotoroptimeringskonsult) väckte i alla fall mitt intresse. De har en bra affärsidé där de för en mycket billig penning skaffar länkar från ett eget sajtnätverk in till sina kunder. Priset är rent löjeväckande lågt – 300 kr/månad, och om länkarna ifråga kan göra någon som helst nytta så kan det ju vara väl investerade kaffepengar. Jag blir nästan sugen på att anlita företaget själv, och jag vet åtskilliga mer länkorienterade SEO-företag som har funderat på att köpa tjänsten utan att berätta att de är i samma bransch.

Frågan är bara hur länge länkarna från Smotop.se och dess länknätverk gör någon nytta?

När man tittar närmare på hur SMOtop har skaffat sina länkar så är det nämligen flera saker som sticker ut, och det vore bara konstigt om inte alarmklockorna har börjat ringa hos Google, som ju faktiskt har rätt mycket erfarenhet av att tolka den här typen av snabbt växande länknätverk. För fort har det gått. Se bara på den här grafen:

Det diagrammet visar är att domänen dök upp någon gång i maj förra året och började få länkar. Först i nästintill naturlig takt, men någon gång runt nyår fick den plötsligen 80 000 länkar från 800 olika domäner. Därefter har länktillväxten avstannat något, åtminstone vad gäller antalet domäner, men fortfarande i hög takt från de domäner som redan länkade.

Jag vet inte om ni fattar hur mycket länkar det här är. Så jag tänkte ta till ett par bra exempel i form av två namnkunniga bloggare som hållit på ett tag och bägge dragit in en hel del länkar till sina respektive bloggar. Opassande.se och Blondinbella. Här är deras länktillväxt tillagda på samma diagram. Den stora ökningen för Opassande.se härrör från PirateBay-rättegången förra våren. Lägg märke till att den inte ens är i närheten av antalet inlänkar till SMOtop:

Men det är orättvist att bara jämföra med helt orelaterade, om än högt rankade bloggare. Vi måste, förstås även jämföra med hur det ser ut för andra sajter som tävlar om att synas på ordet sökmotoroptimering. Här är en jämförelse med Mediaanalys.se, Sokmotorkonsult.se och den här sajten:

OK. Jag tror ni hajar nu va?

Och jag kan redan höra invändningarna. Så vadå? SMOtop är en ”sökmotoroptimeringskonsult” som är duktig på att bygga länkar. Är det något fel med det? Och ja, det är det nog faktiskt, åtminstone när det sker så här plötsligt och med en sådan här frenesi, och jag är väldigt övertygad om att kunderna kommer att få samma sorts plötsliga länktillväxt. Troligen även, i stor grad, från samma sajter som länkar in till SMOtop, och där ligger faran med den här metoden. Det finns några inbyggda brister:

  1. Det gäller att fortsätta i samma tempo. Fler och fler länkar från fler och fler sajter behövs för att behålla positionerna.
  2. När det slutar fungera för en sajt så kommer det även att sluta fungera för andra sajter i nätverket eftersom så många av dem är länkade med samma metoder och i samma sajtnätverk.
  3. Det lilla som vi ser med verktyg som Majestic SEO eller det alltmer haltande Yahoo! Site Explorer är ännu tydligare för Google och Google gillar inte ”sökmotoroptimeringskonsulter” som försöker lura dem.
  4. Om Google inte skulle upptäcka vad som pågår själva kan man ge sig tusan på att någon annan som kämpar om samma typer av placeringar eller som har kunder som är ute efter samma sökfraser talar om det för dem. Det är bara naturligt. Om man kämpar hårt för att placera sig på en fras och tydligt kan se att den som ligger före en i sökresultaten gör det genom att lura Google så är det enklaste sättet att knuffa sig förbi att se till att Google får upp ögonen för hur det ligger till.

Sommaren är här, och vi kommer att få se alltmer konstigheter börja dyka upp i sökresultaten samtidigt som vi får mer spam i inkorgen och mer spam i bloggarna. Det händer varje sommar. Folk får för mycket tid eller något. Sedan lugnar det ner sig igen till hösten.

Men har du 3600 kronor att spela med så tycker jag definitivt att du ska ta SMOtops erbjudande. Vänta dig bara inte att det ska fungera året ut.

Och vänta dig framför allt inte att det per automatik ska fungera för sajten i övrigt. Du får inte en sökmotoroptimerad sajt genom att köpa länkar på en enda sökfras. Det är nämligen en process som börjar och slutar med ditt eget arbete med den sajten. Länkar behövs, men länkar fungerar bättre och håller framför allt längre om du arbetar på att få dem på ett naturligt sätt istället för att enbart lägga all krut på länktillväxt. Det handlar om kvalitetsinnehåll, en bra sajtstruktur och kunskap om hur sökmotorer fungerar.