Solna bilteknik

Solna bilteknik är ett av de mest nerskrivna företagen på Reco.se. Det märks att det är mycket aktivitet igång kring företaget. Och det är väl ganska uppenbart för alla som vill titta att det pågår en massa aktivtet som går ut på att bli av med sökträffar som sidan på reco om Solna Bilteknik. Den här bloggposten är något av en reaktion på den aktiviteten.

I mitt arbete på Reco.se ingår bland annat att ta ställning till omdömen om olika företag. En av våra regler är förstås att man ska vara kund eller ha ett kundliknande förhållande till de företag man skriver om. Detta är en regel som vi måste hålla ordentligt på eftersom vi vill kunna försvara varje reco (betyg och omdöme) mot företagare som ibland är väldigt ilskna och absolut vill att vi omedelbart ska ta bort vad de vill avfärda som skitprat, ryktesspridning och smutskastning.

Därför måste jag ofta plocka bort omdömen som är välskrivna och berättigade av den anledningen att de uppenbarligen inte är skrivna av någon som har haft någonting som ens påminner om en kundrelation. Ju längre tid jag jobbar på Reco.se desto strängare blir jag på att följa de här reglerna. Det blir helt enkelt mer och mer nödvändigt.

Nu ikväll har jag varit tvungen att plocka bort två omdömen från Reco.se. Ett om Solna Bilteknik och ett om Sweden Auto Lights, båda skrivna av ”Lasse”. Eftersom det faktist är väldigt tydligt att Lasse inte har varit kund varken hos Solna Bilteknik eller hos Sweden Auto Lights så måste jag ta bort hans omdöme, men jag tänkte att det inte finns någonting i världen som hindrar att jag publicerar det här istället. Särskilt som Lasse har visat sig vara ganska insatt i området sökmotoroptimering och faktiskt även driven en egen sajt i ämnet, Spambloggar.se, som ägnar sig åt att hänga ut kunderna till SEO-företag som är lite för ivriga i att skapa bloggar i det enda syftet att kunna länka från dem.

Så. Här har vi Lasses reco, åtminstone texten från den, sparad åt eftervärlden på en sajt som är mer lämplig för den här sortens omdömen än vad reco.se är.

Solna Bilteknik får mycken och hård kritik för sitt arbete och kundbemötande när jag söker på ”solna bilteknik” på Google.se. För min egen del har jag inte skäl att misstro dessa omdömen. De är alltför spridda i tid och rum för att kunna anses vara någon slags organiserad kampanj.

Däremot slås jag av att sökresultaten så starkt domineras av sidor som uppenbarligen planterats för att tränga undan det jag vill kalla ett mer organiskt sökresultat. Dvs i resultaten finns nu inte bara den självklara domänen solnabilteknik.se utan också:

– solnabilteknik.net – solnabilteknik.org – solnabilteknik.eu – solnabilteknik.nu

och många fler egna sidor, inlägg och bloggar med skräp som enbart är till för att tränga undan kritik och kunders besvärande berättelser. Solna Bilteknik anser att det är bättre att de själva skriver positiva omdömen och glada tillrop, ingen annan verkar ju göra det.

Allra sämst blir det när jag (inloggad på mitt Googlekonto) ser att en annan user har skrivit ett par recensioner direkt till Google. Där hyllar han Solna Bilteknik å det gladaste och mest tillvända. Vem denne user är? Jo, samme man som hjälper Solna Bilservice att landa allt bättre i Googles sökresultat. Inte trovärdigt Solna Bilteknik. Inte trovärdigt Marcus E.

En mycket stor del av det vi får oss till del via Googles sökresultat är således skapat av Solna Bilteknik själva. Dvs de glada tillropen om företagets förträfflighet. Kosmetika, kallar jag det.

Jag har en gammal skärmdump från förra versionen av Searchminds.se som visar att Solna bilteknik är en av deras kunder. Den som vill läsa mer om Searchminds rekommenderas att läsa den här bloggposten på seobranchen.se.