Som en fläkt från 2004

Detta med Google-bombning, och att det, åtminstone kortsiktigt, har visat sig ge resultat har satt igång en massa konversationer som påminner mig om SEO från 2004. Då var det doorway pages som gällde, och de fåtaliga SEO-konsulter som fanns på den tiden rörde aldrig sajterna de hade i uppgift att öka synligheten för. Istället skapade de andra sajter, som rankade högt i Google, och skickade besökarna vidare till målsajten.

I efterdebatten har jag förstås fått käka duktigt med humble pie på grund av mitt hårdnackade påstående att Google-bomber inte fungerar. Det är OK. Det bjuder jag på. Men jag har också storögt sett hur folk har berättat om hur de har använt metoden mot domäner som 301-redirectats mot målsidan. Och jag har blivit förevisad exempel på hur även det har fungerat.

Det jag däremot inte har sett ännu, är någon som har berättat om hur de har använt metoden åt en kund. Det är naturligt. 2004 fanns det inga riktlinjer från Google.

Men om nu detta skulle visa sig fungera långsiktigt, hur kommer det sig då att vi inte ser att det fungerar i högre grad i verkliga situationer? Hur kommer det sig att sajter som inte gör sin hemläxa vad gäller sin onpage- och onsite-optimering, trots ett ihärdigt länkarbete, inte lyckas bättre än sajter som arbetar om sin interna struktur och gör sig av med tekniska fel på sajten? Sajter som i övrigt lever på naturliga länkar, och ibland inte ens särskilt många?

Jo, anledningen är ju förstås att det inte fungerar långsiktigt, för eller senare så straffar det sig, och numera sker det i vågor, som träffar några gånger om året. Frågan är bara hur ofta? Är det bara i samband med Penguin-uppdateringar numera eller sker dessa separat?

Den andra frågan, är en efterlysning. Är det någon, som någonstans har sett en Google-bomb som har fungerat i ett sökresultat som har haft träffar redan från början? För urbota inskränkthet fanns det inte en enda exakt sökträff när länkandet började. Nu finns det visserligen över 4000 sidor som har den exakta sökfrasen på sig, men 99,9 % av dem innehåller länkar till andra sidor (och de allra flesta, till mp.se). Skulle jag kunna lyckas med att länkbomba Rättighetsalliansen med frasen jävla utpressare och lyckas?

Det vore fint med ett enda exempel på att det har lyckats, för jag kan inte hitta något sådant, hur mycket jag än gräver i historierna kring Google-bombande.