Sverigedemokraterna.de – sammanfattning och överlämning

Nu ikväll satte jag en sorts punkt för mitt deltagande i projektet kring sverigedemokraterna.de, då jag höll ett sorts seminarium som sammanfattade de viktigaste delarna av sajtens korta men väldigt framgångsrika historia. Stort tack till Annika Lidne och Disruptive Media som arrangerade kvällens evenemang. Lika stort tack till Squace, som ställde upp med lokaler och jättetack till SocialVideo som filmade och livesände video på webben.

Min egen del av föredraget är 25 minuter, sedan presenterar jag den dittills okända upphovsmannen av sajten och slutligen har vi en gemensam frågestund med den aktiva och mycket kunniga publiken, som även de förtjänar mycket tack. Många av de närvarande hjälpte oss med länkar, med idéer, med ideéllt arbete under projektets gång.Men ännu störst tack till Pontus Löf, som jag fram till i kväll har varit tvungen att referera till som grundaren av sverigedemokraterna.de, för att du under året har gjort ett så grymt jobb med innehållet på sajten och omvärldsbevakningen kring allt som har med Sverigedemokraterna att göra. Det känns skönt att äntligen få ge dig all den cred du förtjänar för allt ditt arbete med sajten. Grym sammanfattning i bloggen! Det finns onekligen många lärdomar att dra av det här projektet, såväl vad gäller sökmotoroptimering som hur man bör tänka kring arbetet med sociala medier.

Har jag glömt någon extra viktig? Jo! Erik Forss André, som via Juristjouren hjälpte sajten att få en ny ägare och en ny tysk administrativ kontakt när SD hotade med rättsliga åtgärder. Tack!

Under dagen har jag också blivit intervjuad av Kulturnyheterna i SVT, som gjorde en bra ansats att problematisera kring projektet. Är det verkligen i överensstämmelse med demokratiska spelregler att göra så här mot ett politiskt parti? Jag kan inte låta bli att älska rubriken på inslaget: Det gäller att vara bäst.

Ja, jag tycker ju det. Det är inte roligt att bli utsatt för. Det vet alla som har slarvat med sin digitala närvaro. Den som inte har en tillräckligt stark egen röst på webben har gett bort möjligheten för andra att ta de sökpositioner man egentligen själv borde ha haft. Det duger inte att ta genvägar på webben och fuska med sin digitala närvaro. Det räcker inte med att låtsas delta på webben om man ska lyckas på webben.

Sedan är det förstås så, som jag skrev i Expressen redan i slutet av april, att det aldrig skulle ha gått så här fort om vi inte hade haft så mycket hjälp av att Sverigedemokraterna själva. De grävde själva sin Google-grav och vi behövde nästan bara skotta igen den.

Slutligen, stort tack till Expo Utbildning för att ni driver sajten vidare. För nu behövs det en annan sorts dagligt tragglande som varken Pontus eller jag kan åstadkomma. Vi har faktiskt andra jobb att sköta också. Läs Expos pressmeddelande, Expo tar över Sverigedmokraterna.de på MyNewsdesk.

Om någon letar efter SD-trash-loggan så finns det gott om länkar till filer att utgå ifrån här.