Sverigedemokraterna.de utmanar Sverigedemokraterna.se

Jag har sedan länge utlovat genomgångar av de politiska partiernas närvaro på webben, och i fredags fick jag ett väldigt intressant mail i inkorgen som fick mig att tända till. Ett mail med anonymiserad avsändare men med ett väldigt tydligt budskap. Det kommer från någon (med den fyndiga men något smaklösa pseudonymen Göran Goebbels) som vill försöka få upp sajten sverigedemokraterna.de istället för sverigedemokraterna.se i toppen av sökresultaten, när man söker efter sverigedemokraterna hos Google.

Mailet i klartext för dig som inte kan läsa bilder:

Hej,

Stöd oss i kampen mot Sverigedemokraterna. Nu ska de inte längre vara förstaträff på Google när man söker på ”sverigedemokraterna”. Förstatraff ska istället vara: http://www.sverigedemokraterna.de

Hjälp oss att sprida ordet! Vi behöver hjälp av SEO-folk och sajter med hög pagerank.

Hälsningar,

Göran Goebbels

Vad man försöker göra är alltså en sorts ”miserable failure”-kampanj, eller översatt till svenska förhållanden, en Mona Sahlin-kampanj*, där man försöker få en sida att tränga sig in i, eller till och med placera sig överst på sökordet sverigedemokraterna.

Det är intressant ur flera perspektiv. För mig som SEO-konsult, som ibland arbetar med att städa upp i andras mindre lyckade sökresultat men oftast med mer traditionell sökmotoroptimering, är det intressant att se hur mycket som egentligen krävs för att sajten ska lyckas med vad man har föresatt sig. Sverigedemokraterna har nämligen, vid första ögonkastet, en rätt solid förstasida hos Google. Så här ser den ut idag:

Förutom bilderna och nyhetsartikeln från Svenska Dagbladet så ser sökresultaten nästan ut som om Sverigedemokraterna har fått välja dem själva. Det gör däremot inte de relaterade sökförslagen som visas under sökresultaten och i Googles lyckohjul och alltså är de sökfraser som folk använder i samband med sökfrasen sverigedemokraterna:

När jag analyserar sökresultaten för Sverigedemokraterna så är det första som slår mig att tre av förstasidesplaceringaran (eller tio-i-topp) på Google upptas av domänerna sverigedemokraterna.se, sverigedemokraterna.net och sverigedemokraterna.eu samt olika subdomäner för lokaldistrikten som t.ex. gavle.sverigedemokraterna.se. På sverigedemokraterna.se finns en nästintill tom frame-sida med mängder av inlänkar, på sverigedemokraterna.net (som har väldigt få inlänkar) finns allt det innehåll som presenteras från sverigedemokraterna.se och sajten på sverigedemokraterna.eu har inte uppdaterats sedan 11 juni.

Som grädde på moset hostas sverigedemokraterna.se och sverigedemokraterna.net på samma server, liksom alla subdomänerna.

Det gör att jag faktiskt tror att anti-sajten sverigedemokraterna.de har en viss chans att slå sig in i förstasidesresultaten för sökordet sverigedemokraterna.

Fem saker som talar för att man kan komma att lyckas

  1. Förstaplaceringen (sverigedemokraterna.se) har nästan inget innehåll men väldigt många inlänkar, varav många pekar till sidor som inte längre finns på sajten. Dessa ger numera 404 not found som serversvar men fungerar ändå och presenterar samma innehåll som startsidan på domänen.
  2. Sverigedemokraterna.net har nästan inga inlänkar alls trots att den har nära nog 3000 indexerade sidor och den länkar nästan inte alls till sverigedemokraterna.se. De flesta länkarna går faktiskt till YouTube och Facebook.
  3. Alltför många av förstasidesresultaten är hostade från samma IP-adress. Samtliga sverigedeomkratiska sajter ligger dessutom på en servrar som ironiskt nog befinner sig utanför Sverige. Sverigedemokraterna.net hostas i Danmark och sverigedemokraterna.se/sverigedemokraterna.eu hostas i USA.
  4. Det faktum att det redan finns tre domännamn som innehåller nyckelordet kan innebära att det finns plats för ytterligare en sådan träff i sökresultaten.
  5. Sverigedemokraterna har dåligt sällskap på webben. Bland sajterna som hostas på samma IP-adress som sverigedemokraterna.se märks hells-angels.com och sverigedemokraterna.se/sverigedemokraterna.eu delar server med sexygamesclub.com och onlinecargames.in…

Fyra saker som talar emot att man kommer att lyckas

  1. Domänens ålder! De övriga sökresultaten på förstasidan i Google har funnits där ett tag och sverigedemokraterna.de har nästan ingen som helst historik. Google har helt kart utsett sverigedemokraterna.se till varumärkesträffen för sökningar på sverigedemokraterna vilket gör den nästintill ohotad. Det märks inte minst på att Wikipedia-artikeln inte ligger överst i sökrestultaten trots en ovanligt fyllig innehållssida.
  2. Tysk domän och amerikansk server. Det går att övertala Google om att en .de-domän är tillräckligt svensk för att listas även på sökningar från google.se, men det krävs länkar från genuint svenska sajter (och det blir ju nästan lite ironiskt ser jag när jag skriver det).
  3. Väldigt lite innehåll på sajten. Sverigedemokraterna.de har en enda sida. Om man ska ha en chans att åstadkomma den man vill krävs en utökning av sidantalet så att sajten själv, väldigt tydligt själv kan hjälpa till med interna länkar med ankartexten sverigedemokraterna till sin förstasida.
  4. Det kommer att krävas ett stort antal externa inlänkar till sajten för att placera den på förstasidan, och det kräver i sig en viralitet av mått. Samtidigt kan för många samtidiga inlänkar med samma nyckelord och utan naturlig tillväxt även över tid göra att Google klämmer till med det automatiska filter som drabbar många nya sajter som snabbt får väldigt många länkar.

Min första tanke var att projektet aldrig skulle kunna lyckas, men efter denna ytliga översyn av sajterna i sökresultaten tror jag ändå att det finns en viss möjlighet för sverigedemokraterna.de att ta sig in bland de översta 10 sökresultaten.

Vad tror du? Kommer sverigedemokraterna.de lyckas med att utmana sverigedemokraterna.se? Och skulle du själv bidra med länkar till utmanaren?

* En Mona Sahlin-kampanj är en strategi som framför allt moderater och sverigedemokrater har ägnat sig åt med bland annat två väldigt länkade filmer på YouTube som målsidor. Den senare av dem innehåller distinkt islamofoba inslag men där länkarna över tid har spritts så att bägge filmerna i dagsläget placerar sig i toppresultaten när man söker på Mona Sahlin.