Ta reda på vilken sökfras som ligger bakom (not provided)

Sedan Google började SSL-kryptera söket för alla inloggade användare så har frågan om hur man tar reda på vilken sökfras som ligger bakom sökträffar som visas som (not provided) blivit alltmer frekvent. Och det enkla svaret är att det egentligen inte går att göra, inte ens för de som har råd att betala för för ett Analytics Pro-konto. Det långa, och lite mer invecklade svaret är att man, om man har byggt sin sajt så att varje sida är tydlig med vilken sökfras den syftar till att synas på, visst kan luska ut vilken sökfras som ligger bakom (not provided)-träffarna.

Ta reda på landningsidan för (not provided)-träffarna

Gå in i Google Analytics (nya varianten) och under Organisk trafik. Klicka sedan på sökfrasen (not provided) så att du bara ser statistik för dessa dolda sökningar. Därefter väljer du Landing page (Landningssida) från menyn som på engelska heter Secondary Dimension.

Du får då fram en lista över vilka landningssidor som besökare som har spårats med den ”ospårbara” sökfrasen (not provided) har använt sig av. För den här sajten ser den ut så här just idag:

I och med att varje sida på sajten är optimerad för en specifik sökfras så kan jag relativt lätt härleda vilka sökfraser som har använts för att landa på den sidan. Vet jag det inte, så kan jag alltid på bakvägen och ta reda på det genom att titta på vilka specifika sökfraser som i övrigt har använts för att hitta just den specifika sidan.

Det gör du under Content -> Site Content -> Pages med den sekundära dimensionen Keyword (Nyckelord). Observera att du då även ser nyckelord som har drivit trafik till andra sidor, och sedan har navigerat sig till sidan just den sidan. Det kan du undvika genom att även sätta på det avancerade segmentet Non-paid search traffic, som bara visar organisk söktrafik. Om jag gör det med sidan /the-uk-international-lottery/ får jag då fram följande lista på sökfraser som drivit trafik till sidan, och kan därmed, med ganska stor säkerhet sluta mig till att sökfraserna som låg bakom (not provided) var några av dessa. (Sammanlagt är det 173 olika sökfraser som drivit trafik till sidan, men jag är rätt säker på att huvudfrasen UK International Lottery, utgör merparten av not provided-trafiken.)

Man kan alltså inte säga exakt vilka sökfraser som ligger bakom (not provided)-sökningarna, men man kommer väldigt långt genom att extrapolera på det här sättet. Läs mer om (not provided) här!