Title-taggen – kanske det viktigaste elementet på din sida!

Det som skrivs i title-taggen är det som visas högst upp i fönstrets namnlist (och för er som använder Windows, dessutom längst ner på skärmen när fönstret är minimerat). Detta är sidans namn. Den används som huvudrubrik i listningarna över sökresultaten hos såväl Google som hos andra sökmotorer.

Så här ser den ut:

<title>Title-taggen - kanske det viktigaste elementet på din sida!</title>

Title-taggen är en av de enklaste sakerna att göra rätt på om du vill ha många besökare från sökmotorerna, och ändå är det något som väldigt ofta glöms bort, eller slarvas över. Testa bara att söka på ordet untitled så får du se! I skrivande stund hittar Google över 19 miljoner sidor där kodaren har glömt att byta ut html-programmets förvalda text, som ofta är just untitled, eller untitled document.

Testa själv att göra några sökningar på Google, så ser du hur viktigt detta html-element är! Det är inte lika viktigt i Bing som i högre grad letar efter starka sajter än relevanta sidor, men även där kan man enkelt konstatera att det inte är många sidor som lyckas hugga topp-placeringarna utan att ha en optimerad title-tagg.

55-60 tecken copy-text

Se till att title-taggen innehåller den sökfras som du tror att folk söker på! Se också till att varje sida på sajten har en unik title-tag. Det duger inte att bara ha företagsnamnet i den, och anledningen till detta är att texten i titletaggen är ett av de särskiljande elementen!

Om du använder något databasdrivet publiceringssystem för din webbplats ska du definitivt se till att skaffa ett som anpassar title-taggen. I t.ex WordPress så överensstämmer title-texten oftast nästan helt med sidans rubrik. Ofta läggs dock sajtens namn till efter.

Du har 55-60 tecken på dig, och det är gott om plats att formulera en klickvänlig och till och med säljdrivande rubrik som innehåller den sökfras som har antvänts för att söka efter sidan.

Tänk på att title-taggen är den som syns i sökresultaten. Det är inte många som klickar på en sida som bara har ett och samma ord upprepat i så många former som möjligt! I det hänseendet är ett naturligt språk det bästa. Och om ditt företags- eller sajtnamn är etablerat och viktigt för dig, ska du naturligtvis också se till att detta syns i title-taggen. Men lägg det helst inte först, utan mot slutet. Tänk bara på att du inte har mer än 60 tecken på dig.

Nästa avsnitt handlar om description-texten, d.v.s den beskrivande text, som ofta, men långtifrån alltid, visas tillsammans med title-taggen i sökresultaten.

Jag har skrivit mer om title-taggens betydelse i Carnaby-bloggen. Läs vidare där.