Unni Drougge har rätt om SEO-branschen

Igår morse var det många som satte i halsen när de läste Unni Drougges krönika i Computer Sweden. Twitter exploderade, som vanligt när ”fel” person yttrar sig om ett område som hon inte verkar kunna särskilt mycket om.

För vad skrev människan? Jämförde hon sökmotoroptimering med maffia-metoder? Är all SEO verkligen att jämställa med cancer, fusk och lurendrejeri? Hur kan hon så svepande avfärda en hel bransch?

Reaktionerna var riktigt underhållande faktiskt.

Argast av alla blev förstås de som allra starkast propagerar för att SEO handlar om länkar och som dessutom arbetar inom poker. Och kan man tänka sig, Unni blev nu påhoppad för att hon har en blogg som är verifierad i Google Webmaster Tools och har läsliga URLar. För det är ju SEO…

Någon gick till och med så långt att han eller hon gjorde precis det som Unni förutsåg att de arga representanterna för länkbytarbranschen skulle göra, och registrerade unnidrougge.net, komplett med hästhuvud och allt.

Reaktionerna är nästan genomgående löjeväckande, och kommer från en bransch som dels kämpar hårt för att vinna respekt hos marknadsföringsavdelningarna på företagen. Många har reagerat med ryggmärgen.

Men grejen är att jag tycker att Unni har väldigt rätt i sin kritik. Jag har ju till och med skrivit ungefär samma saker själv ett otal gånger här på bloggen. Och när de flesta som arbetar med SEO främst utgår ifrån länkarbete, så placerar de ju sig själva i samma fack som ”Peter Karlsson” och hans likar, som faktiskt, högst troligt, bara är något steg bort från maffian.

 

Centralt i det Unni skriver är följande stycke:

Sökmotoroptimering handlar alltså om att fuska sig fram till en bättre plats i kön. Det vill såklart inte seo-konsulterna erkänna. De vill inbilla oss att de gör nytta. Men liksom cancercellen infiltrerar kringliggande vävnad och livnär sig på den, stjäl sökmotoroptimeringen tid och energi från Google och andra nätoperatörer som ständigt måste utveckla nya spamfilter och algoritmer. Vad seo också gör är att öka utrymmet för internets fula fiskar.

Och det är ju just detta som i mångt och mycket är min invändning mot all SEO som utgår från länkhandel.

Jag har alltså svårt att uppröras särskilt mycket över Unni Drougges krönika. Unnis krönika handlar, som jag ser det, inte om sökmotorptimering i sig, utan om undervegetationen i SEO-branschen. Och det är klart, jag jobbar inte med poker och betting och jag har aldrig arbetat med att sälja länkar. Jag och mina kollegor på Carnaby tycker, tillsammans med ytterst få andra representanter för SEO-branschen, att bra SEO börjar med att göra en riktigt bra sajt, med bra innehåll, bra struktur, på en bra teknisk lösning.

För det var ju inte mig, och det sätt som jag arbetar med sökmotoroptimering som Unni avsåg, och det visste jag ju, redan när jag läste krönikan.

Uppdatering, några timmar senare

En titt i backspegeln

Per Axbom vet vad Unni går igenom just nu. 2007 skrev han ett debattinlägg i just Computer Sweden, som fick rubriken Sökmotoroptimering är alltid fult och som då, ställde till med en ordentlig storm i SEO-vattenglaset, som på den tiden främst häckade på SEO-forum.se. Även den gången kommenterade jag här på bloggen, naturligtvis med rurbriken Sökmotoroptimering är alltid rätt, och även om jag då gick i polemik med Per, så gav jag honom faktiskt rätt i väldigt mycket av hans kritik av branschen även den gången.

Jag tror att det var då någon gång, som jag formulerade min egen maxim om att sökmotoroptimering inte handlar om att lura Google.

Idag delar Per kontor med Search Integration, ett av de få SEO-bolag, förutom Carnaby, vars syn på SEO jag fullkomligt delar.