Ursäkta uppehållet

Den gångna veckan innebar ovanligt mycket jobb och ovanligt mycket fest. Det gjorde i sin tur att jag kom efter med mitt pensum kring #Blogg100, vilket jag tänker ta ikapp i efterhand. Det har varit mängder av jobb och en fantastisk fest och mycket coaching av en nervös fru.

Jobbet först.

I tisdags hade jag en ovanligt spännande heldagsworkshop med företaget 5 fonder, som har en idé som borde sparka rumpa med fondrådgivarna runt om i landet. De har alla möjligheter att visa att kunskapsdelning kan vara det allra bästa sättet att ta positioner även kring sökfraser med stor konkurrens. För kunskap om sitt område lider de ingen som helst brist på, och heller inte erfarenheter av att förmedla den.

Samma kväll höll jag, efter en kort omladdning en kurs för nybörjare i sökmotoroptimering, i arrangemang av WP Kafé. Det var lika roligt det, eftersom publiken hade laddat med otroligt många frågor. Till slut fick arrangörerna avbryta och nästan handgripligen slänga ut oss.

I onsdags var det återigen dags för en workshop. Den här gången med webbredaktörer på Mälardalens Högskola. Det handlade om att förstå hur de kan bredda sitt innehåll för att få möjlighet att synas mer på olika typer av sökfraser som används av blivande studenter som ännu inte vet vilken utbildning de ska söka.

Veckan kröntes i torsdags, med en heldagskurs kring sökmotoroptimering för kommunikatörer, som arrangerades av Sveriges Kommunikatörer. Även det ett riktigt roligt sammanhang eftersom kursdeltagarna kom från så otroligt olika håll. Här fanns både stora organisationer med starka sajter, som SAS, Stockholms Universitet och KTH och små företag som kämpar i en helt annan liga.

Allt detta sammantaget gav, som vanligt, mersmak. Jag pratar sökmotoroptimering varje dag i veckan och jag upprepar gång efter gång att det inte går att hälla in alla företag, alla sajter och alla olika nischer i en och samma mall. Varje sökresultat är unikt, varje organisation är unik och varje sökfras har sin egen konkurrens att möta. Men i grunden finns det som har varit min ledstjärna ända sedan jag började intressera mig för sökmotoroptimering på 90-talet. Den bästa sidan på den bästa sajten har mycket större chanser att vinna  den tävling med ett ständigt växlande regelverk som vi kallar sökmotoroptimering.

Varje tillfälle jag får att prata om det med en intresserad och frågvis publik ger nya infallsvinklar. En av de nya den här veckan fick jag av Jacob Lapidus, på Gullers och var den helt logiska kopplingen mellan forskningsvärldens citeringar och Googles sätt att se på länkar. Forskning pågår i en process vägledd och bedömd av kollegor och överordnande. Varje citering av en publicerad artikel är som en länk, på det sättet som Google ursprungligen såg på länkar. Och jag kan inte låta bli att dra parallellen vidare till vilka ytterligare rekommendationer som Google kommer att betrakta på samma sätt som de betraktar kvalitetslänkar. I forskningsvärlden finns inga skitlänkar och i interaktioner och det gör det heller inte inom verifierade sociala sammanhang.

Och därmed är övergången klar till det andra som har tagit upp min tid denna vecka.

Disputation och fest!

Fredagen ägnades helhjärtat åt hustruns disputation där hon försvarade sin avhandling på ett fantastiskt sätt och, förstås, åt festen efteråt, som blev fantastisk. 10 fantastiska tal, inte ett enda av dem tråkigt, alla hyllningar av en fantastisk människa. En magisk kväll som inte var över förrän framåt fyratiden då den sista gästen gick hemåt från efterfest med korvvickning hemma hos oss.

Lördagen ägnades helhjärtat åt återhämtning. Det behövdes, för det kan bli ytterligare en spännande vecka i min värld. Det sägs komma en ny Panda-uppdatering nu under helgen. Om den kommer, lär den bli värd att diskutera och en ny rejäl Penguin-uppdatering skulle inte heller skada. Man såg, redan i onsdags kväll att mp.se hade sjunkit till andraplatsen på sökningar efter urbota inskränkthet och min sida om sökmotoroptimering verkar nu på eftermiddagen ha återtagit andraplatsen på sin primära sökfras. Så någonting är nog på gång. Det kommer bli mycket Google-skådande i veckan om det är så.

Verkade som om jag ropade hej för tidigt, för nu är sokmotorkonsult om mig igen, men det är ändå en indikation på att saker håller på att hända i sökresultatet.