Varför sverigedemokraterna.de lyckas

Sverigedemokraterna.de ligger just nu tvåa i Google har har troligen, en visserligen liten, men ändock en viss chans att nå upp till förstaplatsen. Det är ingenting mindre än en sensation. Och sensationen kan bli ännu större för jag börjar så smått tro att sajten, om den fortsätter att få samma uppmärksamhet, kan komma att placera sig överst i sökresultaten.

När upphovsmannen bakom sajten, för ett par veckor sedan gick ut med frågan om den svenska PR- och SEO-världen ville hjälpa till med att knuffa upp dem till förstapositionen i Google möttes frågan från de allra flesta håll med stor skepsis. Istället för att direkt svara på frågon med motfrågan om vem som stod bakom sajten så dömde man ut den, upplägget, innehållet och ifrågasatte upphovsmannens handel och vandel. Dessutom trodde dömde man ut möjligheterna att få sajten att synas i toppen på Google-sökningar på ordet sverigedemokraterna. Jag trodde  och förutspådde att sajten nog skulle kunna ta sig in bland de första tio träffarna i Google. Och jag hade rätt, men ändå fel, för jag trodde inte att den skulle kunna ta sig så högt upp som nu.

Jag var nog ändå den ende som tog mig tid att göra en mer fullständig analys av sökområdet och faktiskt trodde att det var möjligt för den att ta sig in ens på förstasidan. Där andra främst tittade på den befintliga sajten så som den såg ut då, tyckte jag att det var mer intressant att analysera de andra sajterna som listades i resultaten på förstasidan förtjänade sina förstasidesplaceringar.

Visst såg jag, likaväl som mina kollegor att www.sverigedemokraterna.de inte på något sätt skulle kunna konkurrera i det skick den befann sig i då, men istället för att ta det som intäkt för att loppet var kört tyckte jag att jag kunde ge personerna bakom några råd. Jag gjorde det förstås i form av en bloggpost och bara några timmar senare möttes vi av en omgjord sajt.

Sajten måste anpassas efter hur konkurrensen ser ut

Att se sajten man ska sökmotoroptimera i relation till konkurrensen måste alltid vara utgångspunkten för en lyckad sökmotoroptimering. Det går alls inte för sig att bara utgå ifrån den existerande sajten. Det är ju den man ska optimera för att förtjäna sina sökresultat. Man måste alltid analysera konkurrensen för att ta reda på vad som behöver göras. Det här fallet skiljer sig på intet sätt från andra SEO-projekt därvidlag.

I det här fallet var det ganska uppenbart att Sverigedemokraterna själva befann sig på förstasidan enbart därför att Google prioriterar de sajter som de algoritmiskt upplever som varumärken för sökningen. Deras sajter är helt enkelt inte särskilt bra.

I övrigt är sökbegreppet ifråga en sådan sökning som ska ge ett väldigt brett utbud av sajter i förstasideslistningen vilket betyder att det finns ett begränsat utrymme att ta sig in där. Det skulle till exempel inte gå att fylla upp hela förstasidesresultatet enbart med bloggar, tidningsartiklar eller informationssajter. Det kan man enkelt se genom att jämföra med de andra partiernas sökresultatsidor vars uppbyggnad är väldigt likartade.

Sökresultatet ska helt enkelt innehålla ett par, tre sidor av officiell karaktär, ett par-tre tidningsartiklar, en Wikipedia-sida, några blogginlägg och möjligen en forumtråd. Egentligen samma är det samma sort sökresultat som man ser på alla sökresultat som inte är direkt säljdrivande men som har hyfsat många sökningar varje dag.

Och det har länge varit ett faktum att det görs fler sökningar som innehåller ordet sverigedemokraterna än det görs på namnet på något annat parti.

Orsaken till detta är kanske Sverigedemokraternas taktik att bevaka vad som skrivs om den och omedelbart skicka svärmar av upprörda kommentatorer till varje tidningssajt eller blogg som dristar sig att skriva negativt om dem.

Men det har, under de senaste veckorna, visat sig att Sverigedemokraterna är allt annat än starka på webben. Konkurrensanalysen visar rätt tydligt att det inte hade gått att göra någonting liknande för något annat parti i Sverige, möjligen med undantag för Fi.

Länkarna ökar för varje dag

Det är just nu osäkert hur många inlänkar sajten har. Yahoo! rapporterar för tillfället lite drygt 2000 om man räknar med länkarna som (felaktigt) är pekade mot http://sverigedemokraterna.de men Yahoo! är alltid några dagar sena i sina rapporter. Jag skulle tro att det verkliga antalet inlänkar ligger på cirka 10 000 just nu, varav några är starkare än andra.

Så gott som dagligen tillkommer nya sajter och även om många bara har lagt till länken i sitt länkblock eller har länkat upp knappbilden som visas här ovan, så är det påfallande hur ofta folk har länkat till den i ett blogginlägg som även i övrigt är relevant för sökordet sverigedemokraterna; blogginlägg som faktiskt i sig är debattinlägg mot Sverigedemokraterna och som kanske inte hade skrivits om det inte varit för den här kampanjen. Så på så sätt måste man väl ändå kunna påstå att kampanjen är lyckad.

Att länka inifrån längre blogginlägg som handlar om ämnet ger länken högre relevans,  ökar kraften i länkarna och späder, med min dotters ord, ut den till synes livkraftiga sverigedemokratiska närvaron på webben. Till det kommer en hyggligt stor mängd Twitter-länkar (som i sig inte bär någon länkkraft men som fyller ut med länkar från andra håll än bloggar).

Dessutom har sajten fått länkar från två av de stora morgontidningarna – såväl DN.se som SvD.se har skrivit om och länkat till sverigedemokraterna.de.

Men viktigast är att länktillväxten har varit konstant, och att länkarna har kommit från en mängd olika domäner.

Sajten får trafik från söksidan

Men låt oss inte stirra oss blinda på inlänkarna. De är viktiga, men om det bara kom an på dem skulle sajten inte ha klarat sig upp till andraplatsen så här fort. Det gäller faktiskt att sajten i sig kan svara upp mot detta höga antal inlänkar, och att folk faktiskt visar ett intresse för sajten genom att välja just detta alternativ i träfflistan hos Google.

I tre omgångar har den av Google placerats kring platserna 9-12 i träfflistan. Alltså på de två sista platserna på förstasidan eller de två första på andrasidan i Google. Dessa omämns ofta hos sökmotoroptimerare som testplatser. Platser där Google testar om sajten är värd en placering på förstasidan. Om en sajt som är placerat etta eller tvåa på förstasidan ändå får trafik så är det en rätt tydlig signal till Google om att den förtjänar en placering på förstasidan.

Sajten byter form och utvecklar sitt innehåll

Strax efter mitt första blogginlägg om Sverigedemokraterna.de bytte den upplägg och gick från att vara en ensidessajt till att bli en sajt med sju huvudsidor ett fyra undersidor. Idag har den sammanlagt 16 sidor varav 8 tyvärr har lite för lite innehåll och inte listas av Google. Där finns alltså fortfarande utrymme för förbättringar. Förstasidan är i det närmaste perfekt, men undersidor som press, bloggroll och analysen av Sverigedemokraternas principprogram saknar tyvärr unik text och har därför inte särskilt stor vikt hos Google i nuvarande skick, nästan ingen alls faktiskt. Där finns stort utrymme för förbättringar. Unik text och möjligen lite haxande så att man plockar in blogglänkar och länkar till tidningsartiklar direkt in i sajten istället för att som nu enbart använda javascript-widgets.

Jag tror att det snart borde vara dags för version tre av sajten. Kanske rent av i form av en WP-sajt med alla de rätta pluginnerna som skulle kunna åstadkomma samma sak som dagens javascript-widgets?

Sverigedemokraterna själva hjälper till att hålla liv i sajten

Fast det kanske inte är så bråtom. För just när intresset för sajten såg ut att mattas en aning och sajten återigen låg nere och testades kring 10:e plats, gjorde Sverigedemokraterna en riktig blunder då man gick ut med ett pressmedelande om att man tänkte agera legalt mot sajten med hänviskning till varumärkesintrång. Förutom det uppenbara faktum att man inte har något skydd för ordet sverigedemokraterna (eftesom det inte går att skydda ord som är sammansättningar som innehåller Sverige) så tror jag heller inte att man har särskilt stora chanser att väcka klagan hos DENIC, den tyska motsvarigheten till .SE.

Att hota med lagliga medel är det bästa sättet att reta upp bloggvärlden, och jag är rätt säker på att inlänkarna till sverigedemokraterna.de mångdubblades i samma stund som pressmeddelandet blev känt. Troligen väckte det ett nytt intresse även bland Sverigedemokraternas anhängare som säkerligen i högre grad sökte efter sajten och klickade på sökresultatet, för bara några dagar senare åkte sajten, först upp till tredjeplatsen och nu till andrapositionen.

Är det här en bra kampanj?

Sajten får förstås löpande kritik från alla håll. Det är fullt begripligt. Slumpnavigator skrev igår ett bra blogginlägg som sammanfattar invändningarna mot den här typen av kampanjer. Jag kan hålla med honom om mycket, men har ändå valt att stödja den. Jag tycker inte att det är att liknas vid att blåsa i visselpipor eller riva ner valaffischer. Jag tycker nog snarare att det är att likna vid att köpa AdWords-annonser på motståndarnas centrala nyckelord (något som jag har sett att såväl Centerpartiet som Socialdemokraterna har testat de senaste dagarna).

För det faktum att det görs uppemot 75 000 sökningar på ordet varje månad förklarar varför sverigedemokraterna.de väcker sådan uppmärksamhet. Om sajten biter sig fast på andra eller tredjeplatsen och kanske från tid till annan till och med tar över förstaplatsen så kan den ju faktiskt få en central roll hos alla som debatterar mot Sverigedemokraterna på nätet och med tiden utvecklas till en riktigt bra sajt. För jag är helt säker på att den ännu inte är färdig. Med den position den idag har på ett av de hetaste politiska sökbegreppen så vore det synd om den inte kunde tas till nästa nivå.

Hoppas den anonyme upphovsmannen bakom sajten orkar med det.

Tillägg: Sedan den 5 maj ligger sverigedemokraterna.de överst på Google när man söker efter ordet sverigedemokraterna.