Varumärkesprioritering i Google – inte bara myndigheter

Sedan igår kväll prioriterar Google vissa stora företag och organisationer i sökresultaten på ett sätt som gör att det nästan bara är deras egna huvudsajt (www.forsakringskassan.se, www.socialstyrelsen.se, www.riksdagen.se…) som syns när man söker på deras namn. Igår kunde jag till en början bara hitta statliga myndigheter och bolag som fick denna varumärkesprioritering, och trodde (felaktigt) att Google hade infört någon sorts Google.gov-algoritm.

Men med hjälp av fler ögon (tack @berntjohansson, @sokmotorkonsult och @kaugesaar) har vi nu hittat åtskilliga exempel på privatägda företag som får denna specialbehandling. Det är ju skönt att det inte bara var myndigheter, men samtidigt kanske ännu värre ur en sorts demokratisynpunkt. Jag tillhör nämligen de som tycker att det faktiskt är bra att kritiska röster som Försäkringskassan inifrån och Totalstyrelsen kan lyckas synas, även hos Google.

De företag som vi hittils har upptäckt får denna specialbehandling är

Hjälp till att bygga ”hela listan”

Det finns helt säkert fler. Kan vi kanske hjälpas åt att hitta dessa och därmed kanske tillsammans börja bygga en förståelse för hur det här hänger ihop? För om detta slår igenom stort så kommer det bli livsviktigt att förstå hur det fungerar, hur man bygger det, och kanske framför allt hur man motarbetar det. (Tänk tanken att även de politiska partierna lyckas med detta, eller att sajter lyckas skapa ett monopol kring ord som poker, försäkringar, flygresor…).