Vilka politiska frågor vill partierna synas på?

Innan jag tar paus från mina spaningar kring politisk SEO så tänkte jag passa på att be er om hjälp att definiera de politiska frågor som partisajterna borde synas på. Men det är ett digert arbete att definiera sökrymderna för politiska frågor. Pontus Vinderos har försett mig med två viktiga undersökningar som jag tänkte att vi skulle kunna utgå ifrån. En undersökning från TNS SIFO och en från Kairos Futures.

Jag tänkte dels utgå ifrån TNS SIFO:s undersökning av  riksdagspartiernas väljarpotential inför 2014, som har låtit väljarna definiera de viktigaste frågorna. Men först måste vi försöka ta reda på sökrymden för dessa frågor. Vad söker folk efter som har med skola/utbildning att göra? Lärarlöner kanske? Vad söker man efter om man är intresserad av sjukvårdspolitik? Kan det finnas ledtrådar i Marcei Zarembas artikelserie om vården?

 

  1. Skola/utbildning – 80
  2. Sjukvården – 80
  3. Sysselsättning – 75
  4. Landets ekonomi – 73
  5. Äldreomsorg – 67
  6. Lag & ordning – 67
  7. Barnomsorg – 63
  8. Pensioner – 59
  9. Miljö – 55
  10. Energipolitik – 55
  11. Egen ekonomi – 54
  12. Sociala frågor – 53
  13. Sjukförsäkringsfrågor – 52
  14. Bostäder – 47
  15. Skatter – 46
  16. Jämställdhet – 44
  17. Invandring – 42
  18. Familjepolitik – 42
  19. Etikfrågor – 38
  20. Utrikespolitik – 35
  21. Företagens villkor – 34
  22. EU-frågor – 30
  23. Regionalpolitik – 30
  24. Försvaret – 22

Om man sedan jämför de politiska frågor som folk säger sig tycka är de viktigaste med Kairos Futures undersökning Vem äger frågan? som gjordes under hösten 2012. Undersökningarna överlappar inte inte varandra perfekt, men visar ganska väl att väljarna själva förväntar sig att Socialdemokraterna och Moderaterna ska ha svar på de allra flesta frågorna, att Miljöpartiet äger miljöfrågorna, att Sverigedemokraterna äger invandrarfrågan och att de tagit sig in på Moderaternas område lag och ordning, att Folkpartiet enbart verkar ha förtr0ende i skolfrågor och då bara från äldre väljare och framför allt att Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänserpartiet är fullkomligt frånvarande. Det borde göra utmaningen så mycket större för dem.

Partiet som har bäst idéer på olika sakfrågeområden i olika åldersgrupper. Svar på frågan: ”När det gäller nedanstående frågor, vilket parti tycker du har bäst idéer?”. Källa: Kairos Future/FSI, hösten 2012.

Ni som är intresserade av hur partierna lyckas synas på politiska frågor får gärna hjälpa till här. Vad skulle ni söka efter för att hitta era frågor? Vilka andra sökningar förväntar ni er att hitta partisajterna på? Använd gärna kommentarsfältet för att tipsa.

Det vi kommer att göra här är det jobb som partierna själva borde göra, för att försöka definiera de sökrymder där potentiella väljare kommer att söka efter deras politik. Det här är den viktigaste fasen i alla de SEO-projekt där jag är inblandad. Här ska vi försöka genomföra detta för åtta olika partier som alla har en stor mängd sajter med tänkbara sidor som kan tänkas placera sig.

Ytligt sett ser det idag ut som om väldigt få av partisajterna söker sig utanför sina självskrivna områden, och knappt det faktiskt. Det verkar inte alls som om partierna försöker placera sig på frågor som ”tillhör” ett annat parti. Och därför kan den här undersökningen bli riktigt spännande.

Så hjälp till! Fyll på med sökfraser här under!