Google Instant till Sverige idag?

Det sägs att Google Instant ska rullas ut även till oss Svenskar idag. Jag har inte sett det ännu och jag måste erkänna att jag är väldigt förvånad över tajmingen. Jag trodde inte att Google skulle släppa en så här stor förändring mitt i julhandeln utan att de skulle vänta tills i januari.

Uppdatering. Nu på natten mot fredagen har jag Google Instant när jag är inloggad på Google och jag kommer att ägna mycket tid imorgon åt att studera skillnader i de svenska sökresultaten.

För er som inte har hängt med i diskussionerna så är Google Instant ett helt nytt sätt att presentera sökresultaten, där Google ”gissar” vad det är du är på väg att skriva och visar nya bättre gissningar för varje tecken du skriver in i sökrutan. Instant betyder ögonblicklig och det är verkligen ett ögonblickligt sök.

Gissningarna baseras på de vanligaste sökningarna just nu, vilket innebär att den som har tänkt söka efter Mona Sahlin börjar se sökresultat för henne redan efter att ha skrivit mona. Det första sökförslaget om man lägger till ett mellanslag är Mona Sahlin avgår, och det är vad resultatsidan kommer att sikta mot medan du skriver färdigt frasen (eller helt enkelt slutar skriva och väljer ett sökresultat).

Google Instant har redan vänt upp och ner på hela sökmotoroptimeringsbranschen. Inom en del nischer står det klart att sökbeteendena har förändrats i grunden av att Google börjar ge resultat ögonblickligan när du börjar skriva.

Jag ser fram emot att följa kampen mellan Bredbandskollen och Bredbandsbolaget på sökningar som börjar med bredband. (Just nu leder Bredbandsbolaget och dominerar fullkomligt resultaten ioch med att de dessutom har fått varumärkesprioriterade sökresultat.)

När Google Instant presenterades i USA i början av september skrev jag en bloggpost där jag förutsåg att SEO och PR nu måste börja samarbeta närmare, eller rättare sagt att SEO inte kommer att kunna göras utan god PR och där väldigt mycket PR måste göras med hjälp av sökmotoroptimering. Det tror jag fortfarande.

Det blir en spännande julhandel, det kan jag lova 🙂

P.S – Kan inte någon på Googles PR-avdelning se till att bjuda in mig till den typ av pressträffar som hölls idag? Jag är ju ändå en av dem som skriver allra mest om er i Sverige. Det är ju nästan pinsamt att jag måste bevaka @emanuelkarlsten för att få reda på vad som händer hos er…