Google som en briljant, synskadad 12 åring med ADHD

Jag brukar under mina föreläsningar om sökmotoroptimering påpeka att vi måste lära oss att betrakta Google som en synskadad 12-åring med grava uppmärksamhetsstörningar. Med det menar jag att man måste vara väldigt tydlig, väldigt tålmodig och inte banga för att det kan bli fel ibland.

Med synskadad menar jag att Google, precis som dina synskadade besökare, inte kan bygga sig en visuell bild av innehållet på din sajt. Det räcker inte med att visa det du säljer på bild, du måste skriva ut det i klartext på sidan. Jag brukar ge rådet att läsa upp hela innehållet på en sida för någon som inte arbetar med sajten, om den som lyssnar enkelt kan avgöra vad sidan handlar om, så har man lyckats med sin textoptimering. Obs! Markera all text  på sidan (inklusive menyer och sidfot) och klistra in den i ett worddokument eller liknande och läs upp sidan i den ordningen för bästa effekt. Det gäller förstås att du har skrivit en text som är tillräckligt tydlig, men det handlar också om hur den står sig i relation till alla övriga ord som finns på sidan i form av menyobjekt och navigation.

Med 12-åring menar jag att du inte kan räkna med att Google ska kunna dra några egna slutsatser eller lägga till någon egen kunskap om världen, annat än det du har skrivit på sidan. Om det inte står på sidan så går det inte att få Google att visa den i sökresultaten. Om du använvder h-rubriker som formelement ska du heller inte bli förvånad om Google får det svårare att uppfatta vilka som är sidans huvudord. Samma sak om samma text återkommer på väldigt många sidor på sajten. I så fall kan du inte vänta dig att en 12-åring omedelbart förstå vilket som är sidans huvudbudskap.

Med ADHD/uppmärksamhetsstörningar menar jag att det är väldigt lätt att avleda Googles uppmärksamhet. Om sidan börjar med 150 länkar så ska du inte förvänta dig att Google lägger sådär vansinnigt mycket vikt på dina fyra meningar text som kommer i slutet…

Samtidigt ska vi inte glömma att Google är gjort av otroligt smarta människor, att sökmotorn kan dra en massa egna slutsatser av hur du har byggt sajten och att Google algoritmiskt kan jämföra din sida med miljontals andra sidor på miljontals andra sajter. Det gör det bara ännu viktigare att vara sjukt övertydlig i allt vi gör.

Varje sida på sajten måste vilja synas på sin sökfras

Du kan inte förvänta dig att andra sidor än möligtvis förstasidan och dina viktigaste kategorisidor syns på mer än en sökfras. Det är i själva verket en lättnad den dag man förstår det och kan börja anpassa varje sida för dess viktigaste sökord. Det gäller att använda alla de attribut som står till buds. Den tänkta sökfrasen ska finnas i title-texten, h1-rubriken, description-texten, ingressen (eller början av texten) och gärna upprepas ytterligare någon gång i texten och allra helst nämnas alldeles i slutet av texten också.

Du kan inte ha en sidstruktur som börjar med en meny lång som en sitemap om du vill att andra sidor ska synas i sökresultaten. Däremot kan det vara rätt att ha en huvudmeny som innehåller sajtens viktigaste sökfraser tidigt i texten på sidan.

Du kan inte bygga en helt platt sajt om sajten har mer än ett 30-tal sidor, utan måste då bygga en sajtstruktur som länkar relaterade sidor till varandra… Varje sida får då sina egna förutsättningar genom de länkar den ger och de länkar den får internt inom sajten. Du bör heller inte bygga en massa djupa kategorier på en sajt som inte behöver det, utan varje sajt har sina egna utgångspunkter. Men det viktiga är alltid att såväl innehållet som strukturen stödjer de sökord du förväntar dig för varje enskild sida.