Google Trends har blivit bättre och svalt Google Insights

Google Trends och Google Insights for Search har varit två parallella tjänster för att utforska sökbeteenden över tid. Nu har Google sammanfört de båda tjänsterna i en, och min spontana reaktion är att Google Trends har blivit otroligt mycket bättre. Det gäller nämligen att förstå vad ens potentiella besökare verkligen söker efter. För det lönar sig oftast föga att ligga bra till på sökfraser som ingen använder.

Här är en jämförelse mellan sökbeteendet gällande de tre sökfraserna sökmotoroptimering, SEO och sökmarknadsföring. Tre sökfraser som många av oss som är i branschen tävlar om att placera oss så bra som möjligt på.

Jämförelse mellan sökfraserna sökmotoroptimering, seo och sökmarknadsföring använda från Sverige

På en och samma bild ser man att svenskarna sökte mer efter sökmotoroptimering än SEO fram till april 2006. Sedan dess har den engelska förkortningen SEO dominerat (förutom en märklig avvikelse i juli 2010). Den alternativa sökfrasen sökmarknadsföring används däremot knappt alls. Faktiskt så lite att det inte finns något data för den i Google Trends. I de tre flikarna under grafen ser man geografiska data, och relaterade sökfraser. Där ser man att de flesta sökningarna efter sökmotoroptimering görs ifrån Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland och man kan också välja att visa geografin efter stad snarare än på länsnivå.

Till min ohöljda förvåning verkar sökfrasen sökmotoroptimering nikke vara en av de tre mest populära variationerna, och om man väljer På uppgång påstår Google att de kan se en tydlig ökning… Nåväl, det rör sig, om man forskar djupare i det om en tillfällig ökning i juli 2010 och visar kanske mest att datat i Google Trends kan påverkas av social SEO

Efter att Booli idag, med visst buller, har lanserat en ny tjänst för att redovisa slutpriser på bostadsrätter, kan man med hjälp av Google Trends tydligt se att de tar ett steg i rätt riktning. Även om sökvolymerna ännu så länge är högre på det mer vedertagna ordet lagfarter (som det inte finns på just bostadsrätter) så visar trenden att Booli tänker alldeles rätt.

Slutpriser jämfört med lagfarter

Men var är Trends for Websites?

Det enda jag spontant saknar i det nya gränssnittet, är den alltför lite  kända tjänsten Google trends for websites, och tyvärr verkar Google nu helst ha stängt denna viktiga källa till information om mindre transparenta webbplatsers verkliga trafik. (Den låg kvar så sent som natten till tisdag.) Kanske är det lika bra eftersom Google på sista tiden redovisade väldigt lite sajter i tjänsten.

Den sista trafikgrafen över hur relativt litet Avpixlat är jämfört med större mediasajter togs under natten mellan måndag och tisdag.