Nikke Index

En kärleksförklaring till Internet sedan 1997 // Nikke Lindqvist

  • Sökmotoroptimering
  • SEO
  • Kontakt

Powered by Genesis

You are here: Home / Lokaldelen, Clearsense, spambloggarna och Danske Bank

Lokaldelen, Clearsense, spambloggarna och Danske Bank

2012-11-03 by Nikke Lindqvist 14 Comments

I veckan har Clearsense och deras ägare Lokaldelen råkat i blåsväder pga Clearsense metod att bygga länkar för sökmotoroptimering med hjälp av så kallade spambloggar (eller sploggar). Metoden är gammal, och fungerar inte så bra längre som den brukade en gång i tiden, men upplägget är enkelt och används tydligen fortfarande av SEO-företag som försöker kringå googles regler för sökmotoroptimering.

Blåsvädret gick dock över snabbare än vad det skulle, om Svt hade grävt lite djupare. För i länkarna från spambloggen som Clearsense byggt, så hittar man länkar till Danske Bank, och då blir det plötsligt lite mer intressant för mig att blogga om det hela, än om det, som vanligt, bara hade varit småföretag som faktiskt inte vet bättre som hade anlitat Clearsense för att bygga artificiella länkar.

Upplägget går ut på att mindre nogräknade SEO-företag köper domäner som har förfallit, men där det tidigare har funnits en sajt och fyller dessa med någon typ av textinnehåll (ofta snabbt och hafsigt ihopkomna texter, skrivna av högstadie- eller gymnasieelever) och sedan länkar från de nya sidorna till sina kunder. Kunderna är ofta småföretag som inte har någon som helst kunskap om sökmotoroptimering, eller om hur webben fungerar över huvud taget, och de vet framför allt inte att de faktiskt utsätter sin sajt för risken att helt tappa sina positioner i Googles sökresultat om SEO-företagets artificiella länkbyggande upptäcks.

I just det här fallet, hade Clearsense köpt domänen matildaniang.se, som tillhörde SVT-journalisten Matilda Niang, och där hon tidigare hade haft en blogg. Nu fanns där en sajt som innehöll ett fåtal, texter om ekonomi. Se reportaget om Matildas domän på SVT.se och läs sedan vidare om vad jag tycker om Clearsense metoder.

Så fort SVT började ställa frågor till Clearsense och Lokaldelen om domänen, så stängdes den, eftersom den, enligt Sofia Sjölin, marknadschef på Lokaldelen, bröt mot deras policy att använda domäner som är personnamn. Det verkar dock vara OK att använda precis vilka andra typer av domäner som helst för att lura Google.

Jag tror att den skulle ha stängts ner i vilket fall som helst, för inget SEO-företag som driver spambloggar vill utsätta sig för risken att andra kan se deras arbete med spambloggar. De vill heller inte att kunderna ska se hur de bygger sina länkar, eller att andra företag ska se vilka kunder Clearsense faktiskt arbetar med.

I reportaget talades det om länkar till ett företag som sysslar med SMS-lån. Men när jag tittar närmare på de skärmdumpar som jag snabbt tog från sajten i veckan ser jag att även den stora banken Danske Bank har utnyttjat Matildas namn för att, med Clearsense hjälp, försöka kringgå Googles regler. Dessutom länkade sajten till lite olika småföretag som inte alls har med den finansiella sektorn att göra.

När jag fick nys om domänen hade Clearsense redan stängt ner sajten som låg på matildaniang.se och flyttat över innehållet till domänen bonnevie.nu, en annan domän som Clearsense köpt upp efter att den gamla ägaren låtit den förfalla. Och innan jag hann titta närmare på det hela så stängdes även den sajten ner. Google hade dock sparat kopior av båda domänerna och allt innehåll i sin cache.

Googles cache av de sidor som Clearsense byggt på matildaniang.se

När man tittar närmare på sidorna så avslutas varje text med några utgående länkar. Här nedan med ankartexterna (de länkade orden) banker, tandvård uppsala, pool stockholm och superfloor.

Den cachade versionen av en av de texter som legat på matildaniang.se avslutas med fyra länkar

De företag som har köpt de här länkarna avslöjas enkelt genom att titta på vart de leder. Det gör man antingen genom att klicka på dem, eller genom att titta på html-koden för sidan. Och det är här vi hittar länken till den svenska startsidan för Danske Bank.

Danske Bank utnyttjar, med Clearsense hjälp, Matildas goda namn och rykte

Det är ovanligt att så stora företag som banker använder den här typen av rentav skadliga metoder för sökmotoroptimering. De brukar inte vilja förknippas med den här typen av länkbyggande verksamhet, utan brukar vara mycket mer måna om sina varumärken.

Jag undrar verkligen om Danske Bank vet vilken typ av sökmotoroptimering de har köpt av Clearsense? Jag minns hur Telia reagerade när Mediaanalys hade använt sig av andra tveksamma metoder.

Nåväl. Fungerade länkarna då? Tja, en del av dem i alla fall, och ett tag. Inte för Danske Bank, de syns faktiskt inte alls när man söker efter banker. Och inte för Thorwidgkliniken, men Poolhuset verkar ligga på andra plats när man söker efter pool stockholm, och Arilds Allteknik ligger i alla fall tia när man söker efter superfloor. Men helt ärligt så är konkurrensen på dessa sökfraser inte sådär jätteblodig. På en annan sida var det en kund som hade köpt länkar på sökfrasen gravstena österåker och om den sajten som länkarna ledde till, bara lade ner lite arbete på sin sajt istället för på länkarna så skulle den ha förstaplatsen på sökfrasen ändå. Men det gör de nog inte. Sajten verkar vara byggd av Clearsense, och sidan de länkar till innehåller inte ens ordet Österåker, men den länka tillbaka till Clearsense.

Om du vill läsa mer om spambloggar av det här slaget så hittar du en verklig skatt via Spambloggar.se.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: clearsense, kalmar, SEO-branschen, sploggar

Passa på att läsa

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

I slutet av januari gjordes en av de större uppdateringarna av Googles riktlinjer för webbplatsägare, och det enligt mig intressantaste stycket kan få stor påverkan på hur webbplatser hanterar javascript-objekt som fäller ut mer text eller visar menyer först efter att man scrollar nedåt på sidan. Så har du en sajt som visar större delen av ett textobjekt först efter att användaren klickar på [fäll ut] eller [visa], så bör du nog läsa den här artikeln.

Fler inlägg från denna kategori

  • lassegw

    Hehe, ja du Nikke. Likplundringen har varit och är fortsatt svår att motstå. ClearSence är lika duktiga på den saken som Getupdated är. En liten förbättring kanske kan anas. Internetbolagets vänner har till exempel ännu inte vågat använda den snappade crazynigger .com ännu.

    Men det går ju att testa hur långt exempelvis Carema och ICA-banken vill gå. För att inte tala om Clearsences eget principiella ställningstagande till allianser, motallians .se

    När det gäller skattkistan så är den för stunden illa anfrätt av tidens tand, och det är meningen. Jag har låtit det förra beståndet av exempel på spambloggar stå stilla för att åldras. Det ska få finnas kvar för att visa vilken beständighet sådant arbete har.

    Mer material kommer under den närmaste tiden att läggas ut på spambloggar .se. Ett material som ska vara lite mer inriktat på att visa presumtiva SEO-kunder hur stor spännvidd det finns att tillgå bland SEO-konsulternas stödmaterial. Likaså att se närmare på vad som behövs för att enkelt se hur länknätverken konkurrerar med varandra för att placera sina kunder på toppositioner.

    • Nikke Lindqvist

      Ser fram emot nytt på Spambloggar.se. Och som jag skrev på Twitter, vore det ju intressant att se hur mycket sånt här som Danske Bank ägnar sig åt.

      • lassegw

        För egen del har jag inget på Danske Bank. Inget mer än vad som rimligen kan förväntas i gamla kataloger och samlingar. Till det yttre ser det mest ut som ett vanligt gisslandrama för att skapa auktoritet i närheten av de andra länkarna.

        Däremot kanske en länkbyggare kan ha synpunkter på de olika grupper av länkar som finns i Danske Banks profil. Men, den saken lämnar jag till er som sysslar med slikt.

  • Kristina Anna Ingeborg Ponting

    Tänk! om det fanns en som gav google på nyllet utmanare! vad livet på nätet skulle bli intresantare! Dessa spammare! Hmm, jag var en engång i tiden……förlåtet?

  • Anders Karlsson

    Lite dålig research från Clearsense kan tyckas, men vi alla har missat något någongång. Det är bara att göra bot och bättring så ordnar det upp sig.

    Stöttar dock att stora varumärken som Danke Bank i detta fallet INTE skall hålla på något sånthär, mestadels för att det skulle krävas riktigt mycket jobb som kanske blir bra, men med en ohyggligt mycket större risk. Men för små och medestora som klarar dom små risker som finns med länkar om man gör det på rätt sätt.

    Vart hade Barahandtag.se haft råd att ta hjälp för att synas när vi starade? Inte hos Nikke eller hos SearchIntegration iallafall, där är det mer koncept sälj och inte lika mycket av det som vi vanliga människor kallar SEO. Ni vet, on-page, on-site och off-page. Jag vet att våra metoder fungerar men har inget excempel på webbplatser som flugit upp på förstaplats med enbart on-page och on-site.

    • Daniel Norin

      Vad gör ni för fel? Har mängder med siter som rankar först med bara onpage och on-site arbete och det på nyckelord med hög konkurrens 😉

  • Kristoffer Wedholm

    matildaniang.se verkar vara en ganska kass domän. Fyra referring domains enligt Majestic.

    • Nikke Lindqvist

      Finns några ytterligare namndomäner med sploggar från clearsense, innehållandes ekonomiartiklar, som länkar till Danske Bank och till olika danska SMS-lånesajter och liknande. Och en några skitfula footer-länkar från phpBB-forum. Ser ju inte klokt ut, men i övrigt finns det, förutom annonser från sajter i klass med laget.se, och några välgörenhetssamarbeten, väldigt få länkar in till den svenska Danske Bank-sajten.

  • Pingback: Likplundring? ()

  • Daniel Norin

    Fick rensa upp nyligen en site som Clearsense hade arbetat med (vet inte hur mycket de hade gjort…men de tog bra betalt), oj vilka härliga länkar de hade pangat på. Efter vi hade rensat upp och Clearsense åkte ut så börjar siten nu ranka bra och stabilt.

  • Pingback: Likplundring i SEO-branschen! | @AndersIvar()

  • Pingback: Henrik von Sydow(m), du har bytt profil! | Sökmotoroptimering och länkar()

  • Pingback: Likplundring vs återanvändning | Sökmotoroptimering och länkar()

  • Norrsken Ljus

    Lurendrejare som jävlas med sina kunder. Rekommenderar EJ clearsense!

Söker du konsulthjälp med sökmotoroptimering? Vill du ha ett team som hjälper dig att förbättra sajtens synlighet i Google? Kontakta i så fall Carnaby du finner ett team av experter på synlighet.
Carnaby Solutions

RSS Svarta rubriker (om AIK)

  • Svarta Rubriker sätts på paus
  • Nabbe slår tillbaka mot kritiken
  • Nu är bottenstriden avgjord
  • Fördomen om svenskarna krossades
  • Scouten om hur AIK fick seriens bästa vänsterback

Svartar Rubriker (om AIK)

Nä, Nikke Index händer det inte jättemycket med, men sonen har ett väldigt spännande nyhetsprojekt om AIK igång. Kolla in det: Svarta Rubriker heter det.

Senaste inläggen

  • Minimalisera!
  • 20 år med Google
  • Segelbåten
  • Alla dessa prylar som man inte behöver
  • Remove duplicate lines from a list of lines – on a Mac
  • Grattis på födelsedagen Google!
  • Översättningen som får Google att rekommendera WordPress och Wix
  • Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text
  • Varför puffar man på Facebook?
  • Konditori? Vilket hån!

Om det inte har framgått ännu…

”sverigedemokraterna"
Jag röstade inte på Sverigedemokraterna och tänker inte göra det i framtiden heller.


Creeper
MediaCreeper

Jurrasic Park