Det handlar inte om att lura Google

Härom dagen fick jag återigen höra en i övrigt seriös sajtägare referera till sökmotoroptimering som att ”lura Google”. Sånt brukar göra att jag drar öronen åt mig, och är det en möjlig kund det gäller så gäller det att göra en ännu grundligare förundersökning innan man tar sig an uppdraget. Troligen har de tidigare anlitat någon annan för sin SEO, och oftast har denne någon haft helt andra metoder än de jag förespråkar, och i så fall får man hoppas att dessa inte har ställt till för mycket skada.

I min värld handlar sökmotoroptimering inte om att lura Google. Det lönar sig inte i längden eftersom det inte går att lura Google någon längre tid.

Sökmotoroptimering handlar om att hjälpa Google att hjälpa dina användare att hitta till din sajt.

Det handlar nämligen om att göra sin sökmotoroptimering långtidssäkrad, och då duger det inte att luras. Då måste man faktiskt jobba för sina sökplaceringar, och det arbetet börjar på den egna sajten.

Jag brukar fråga de som använder uttrycket ”lura Google” om de brukar bygga även andra långsiktiga relationer på att luras… och det är klart. Lever man på att lura på små barn abonnemang av mobilsignaler, eller att lura på stora barn SMS-lån till ockerpriser, halvfejkade lotterier, gråimporterade läkemedel med tveksam tillverkningsort eller liknande. Ja då har man nog svårt att se värdet av en långsiktig affärsrelation.

Men då ska man nog inte komma till mig för att diskutera sökmotoroptimering.

Till mig ska man vända sig när man, genom långsiktigt SEO-arbete vill arbeta med att få sajten att förtjäna sin placering högst upp i sökresultatet, och att den sedan faktiskt också konverterar de besökare den får genom sökmotorerna till betalande kunder.