SEO förändras inte av att vi inte kan spåra sökfraserna

Allt fler sökningar i Google sker över SSL. Nu är det inte längre bara inloggade användare som styrs över till Google i krypterat läge, utan det börjar i allt högre utsträckning hända även när man inte är inloggad. Själv har jag styrts över till SSL vid sökningar från Safari under några dagar. Och nu styrs jag allt som oftast över till Googles SSL-kryptering även när jag söker från adressraden i Chromes inkognito-fönster.

Jag hamnar automatiskt i Googles SSL-krypterade sajt från inkognito-fönster

Enda sättet att inte hamna på https://www.google.se är att först, aktivt gå till http://www.google.se och söka från det fönstret. Varje försök att använda adressraden som sökfält tar mig till SLL-sajten. Och SEO-branschen rasar förstås.

För den som inte hängt med under senaste året kan jag avslöja att anledningen till att sökmotoroptimerare rasar är att all söktrafik som leds till sajten från Googles krypterade sajter loggas som den ”hemliga” sökfrasen (not provided).

Jag kan inte se någon markant ökning av (not provided)-trafik till svenska sajter, men Brian Clifton rapporterar att amerikanska tech-sajter är uppe i nivåer på 80 % av söktrafiken via sökfrasen (not provided).

Vad betyder detta för SEO-analysen?

Branschen i allmänhet är rasande förstås. Man hävdar att det här förstör alla chanser att spåra longtail-trafiken till sajten, men jag håller inte med. I början av ett projekt gör vi på Carnaby ett stort nyckelordsarbete där vi försöker kartlägga hela den potentiella sökrymden för kundens sajt. Och då är det, ärligt talat, inte särskilt intressant vilka sökfraser man redan syns på.

Här använder vi en kombination av olika metoder, där en stor workshop med kunden, och då främst den personal som har direkt kommunikation i mail och över telefon med kundens kunder. Vi spånar rätt fritt kring vilka ord som skulle kunna användas för att hitta kundens produkter, utvidgar sökrymden, bland annat med Google Suggest, utvidgar igen, genom Google Keyword Tool, skär bort fraser som inte har någon som helst sökvolym, hittar kombinationer, skapar kluster, grupperar, och utvidgar igen. Visst finns Google Analytics med i det arbetet, men bara för att märka ut fraser som sajten redan får trafik på och för att utvärdera potentialen bland dessa sökfraser utifrån vilken trafikmängd sajten får på dem, utifrån hur träffarna presenteras i sökresultatet.

När vi har en klar bild över vad vi vill att sajten ska få trafik på, och först då, börjar vi titta på vilka förändringar som kan behöva göras på sajten, för att kunna motsvara de sökkluster som vi har fått fram. Ibland innebär det ett mycket omfattande arbete, ibland är det mindre förändringar som tarvas.

Google Analytics används sedan för att se hur söktrafiken till sajtens olika avdelningar konverterar. Inte till att jaga sökfraser. Google Analytics har varit en räkmacka för de som har lyckats fiska i sökrymden.

Nu kommer vi att behöva arbeta smartare för att spåra trafiken till sajtens alla olika sidor, och för att få uppslag till nya sökområden. Men det går att arbeta på det sättet också. Och jag har arbetat med sökmotoroptimering så länge att jag minns hur det var att göra mitt jobb utan Google Analytics.

=======

Uppdatering och tillägg: Upprördheten har varit fortsatt stor över att Google SSL-krypterar trafiken, och visst är det tråkigt att det inte går att följa exakt vad besökarna har gjort på sajten efter att de har landat med en viss sökfras. Åtminstone hos sajtägare och SEO-folk. Vad de glömmer, är dock att de flesta Google-användare, nog inte upplever problemet som lika stort. De är nog snarare rätt nöjda med att denna information undanhålls.

Vad vi måste komma ihåg är att Google faktiskt inte gör detta för att försvåra för oss som arbetar med sökmotoroptimering eller konverteringsoptimering. De går mot SSL-krypterade tjänster för att skydda sina användare från snokande övervakning. De gör det för att öka säkerheten i sin tjänst.

Att jag inte anser att detta är ett stort problem, varken för konverteringsoptimering, eller för att snoka rätt på konverterande longtail-uttryck, eller för nyckelordsforskning har försatt mig i en situation där jag ställ till svars för att en typ av lågpris-SEO nu inte fungerar eller för att företag som arbetar annorlunda än jag nu inte kan redovisa nyttan av sitt SEO-arbete. Det kunde inte beröra mig mindre. Jag anser att vi ändå kan leverera resultat, transparens i vårt SEO-arbete, och tillföra verklig nytta trots att Google skyddar integriteten hos sina användare genom SSL-kryptering. Så här har det sett ut på Twitter under kvällen.