Söktrafik – hur lång är söksvansen?

Det är för mig obegripligt hur debatten om hur tidningarna ska överleva på nätet kan ha kommit att handla så mycket om att stänga ute sökmotorerna. Den borde, tvärt om, handla om hur man kan bli bättre på att förvalta sina sökpositioner och förvalta den trafik man får från sök. Enligt mitt sätt att se på det handlar det om sökmotoroptimering. Att optimera trafiken från sökmotorerna helt enkelt.

Jag fick i vintras höra att Aftonbladet.se bara får 5 % av sina besökare från Google och öronen höll på att trilla av. Senare hörde jag att Expressen.se har en liknande siffra. Det är otroligt svårt för mig att förstå hur de kan ha misslyckats så till den milda grad med att dra nytta av sökmotorerna som trafikgeneratorer faktiskt. Jag misstänker fortfarande att de antingen har ett mätfel, för om de inte har det så måste det vara så att de skulle kunna vara otroligt mycket bättre på att hålla liv i gammalt material.

69 % sökreferenser

Den här ynkans lilla sajten (plats 180 i veckans SIS-index) får 69 % av besökarna från sökmotorerna. Vissa månader är det betydligt mer.

Andelen besökare som kommer via en länk som ligger på andra sajter har glädjande nog gått upp till 19 %.

12 % av besökarna kommer direkt till sajten utan att söka eller genom att klicka på en länk på en annan sida. (De kan ha skrivit in adressen, gått via ett bokmärke, kanske har de sajten som startsida… De kan också ha kommit via en länk i ett mail, eller en länk från en applikation som innehåller länkar till sajten, t.ex. en Twitter-applikation som DestroyTwitter eller Tweetie.)

(Den där övriga posten har jag ingen som helst förklaring till. Den finns där sedan några månader tillbaka, men jag kan inte tolka den. Kommentera gärna om du vet var den där enda besökaren kan ha kommit ifrån eller vet vad den representerar.)

Sökmotorerna är med andra ord (och kanske inte förvånande) den viktigast bidragande faktorn till att någon någonsin besöker Lindqvist.com och någon av de bloggar som ryms här.

Hela Lindqvist.com har under den senaste, rätt stillsamma månaden fått 29 469 besök via de sajter som Googler räknar som sökmotorer. Dessa besökare har kommit hit genom att söka på 12 597 olika sökfraser:

Vad söker folk på då?

Jag får ofta frågan om det kanske är så att sökfrasen sökmotoroptimering är det som ger mest trafik. Frågan är inte obefogad eftersom frasen är mycket prestigefylld i branschen, men jag kan lugna alla med att så är det definitivt inte. Trots en hedrande fjärdeplats vid sökningar från Google.se så fick sajten, under den gångna månaden bara 115 besök från folk som hade sökt på ordet sökmotoroptimering. Det faktum att endast 39 % av de besökarna var nya besökare och att 53 % vände i dörren säger mig att det troligen mest var branschfolk.

Det blir inte särkilt fler besökare om man utvidgar statistiken till sökfraser som innehåller ordet sökmotoroptimering:

(Mest spännande är nog sökningen där någon har velat få fram vad jag har skrivit om SEO-företaget MIGroup och sökmotoroptimering. Har jag nya advokatbrev att se fram emot månne?)

Nej de vanligast sökfraserna har faktiskt nästan ingenting med sajtens huvudtema att göra. Men då ska man komma ihåg att bloggen som går under namnet Nikke Index bara är en liten, om väl flitigt uppdaterad, del av hela Lindqvist.com.

För er som inte kan läsa text i bilder kommer en uppräkning här. Varje ord följs av länken till den sida som får trafik på frasen. Länken [G] efter varje ord är en länk till den aktuella sökningen. De vanligaste sökfraserna är fröken ur [G], pitbull [G], trafikskyltar [G], släktträd [G], nikke [G], yellow register [G], promoe svennebanan [G], vidarekoppla telefon [G], thriller text [G], poker face text [G].

Förutom sökfrasen Nikke så är alla hyfsat oväntade. Skulle jag ställa om till sökord det senaste året skulle vi se ytterligare tre stora, men ändå inte helt väntade sökfraser: vintertid, sommartid och ställa om klockan… Frasen sökmotoroptimering dyker upp först på 13 plats med 120 besök (14 sett över hela året, med 2262 besök).

När man borrar sig ner i sökfraserna som används för att hitta hit är sanslöst spridda. Lindqvist.com syns på väldigt många olika sökningar helt enkelt. Ändå kan jag konstatera att jag nog skulle kunna förbättra upplevelserna av sidorna då och då. Folk vänder väldigt alltför ofta i dörren och stannar för kort tid på sajten. Det är något jag borde ta itu med.

34 % av sökfraserna används bara en enda gång!

Det är bara en enda av sökfraserna (fröken ur) som har gett sajten mer än 1000 besök under den senaste månaden. Den sökfrasen står för 3,8 % av sökmotortrafiken. Det är rätt stort. Å andra sidan har jag 10171 sökfraser som bara har lett till ett enda besök. Men tillsammans står dessa enstaka sökfraser för hela 34,5 % av den sammanlagda trafiken från sökmotorerna.

I min bok är alla dessa enstaka sökfraser tillsammans betydligt mer värda än de 1143 sökningarna efter fröken ur.

Jag kan inte förstå varför inte tidningarna som nu gapar om att stänga ute sökmotorerna från sitt material inte istället tar itu med att öka trafiken från sökmotorerna. Det handlar ju egentligen bara om att aktivt tillgängliggöra sina arkiv.