Jag har i dagarna fått ytterligare ett bevis för att den sökmotoroptimeringsmetod som ibland kallas för on-site-optimering vinner i längden, med rätt mix av länkar, men utan att behöva ta till massiva länkkampanjer. För den som inte har sin SEO-terminologi helt klar för sig så handlar det i korta ordalag om en teknik där man arbetar med title-text, relevant description-text, rätt ankartext även internt, h-rubriker och ett öga på sökmotoroptimering även i författande av texter. Delvis handlar det om teknisk sökmotoroptimering, delvis om logisk sökmotoroptimering där man planerar sajten på ett logiskt sätt så att varje sida sprider rätt länkkraft till sajtens övriga sidor.
För drygt två år sedan blev jag intresserad av dietformerna som har kommit att samlas under samlingsbegreppet GI-metoden. Som så ofta annars resulterade mitt intresse i en sajt kring ämnet. Det blir ofta så i mitt fall att mina intressen sammanfaller med mitt yrke. Jag bokade domänen glykemiskt-index.info och började lägga upp information om de böcker jag läste, och recept jag provade.
Med tiden fick jag kontakt med olika experter inom området, som i sin tur håller mig informerad om kurser och förelästningar kring GI och tipsar mig om bra GI-recept och böcker om GI. Allt detta ledde till att sajen sakta men säkert växte till sig och fick fler och fler besökare.
Den är aldrig tänkt att vara någon svår konkurrent till GI-viktkoll och de andra kommersiella aktörerna, utan har faktiskt bara vara en yttring av ett intresse och en vilja att sprida vad jag tycker är relevant information i frågan.
Ändå har det retat mig som sökmotoroptimerare att sajten inte har placerat sig särskilt bra på termen Glykemiskt Index. Det var helt enkelt lögn i helsike att få till någon topplacering. Sökningar på enbart ordet glykemiskt gick däremot fint, liksom mer specifika sökningar efter olika typer av recept och speciella ingredienser som t.ex. bulgur, dinkel och quinoa. Nästan alla länkar till sajten innehöll de två orden glykemiskt och index, och ändå ville den inte ta sig upp ens till 10-i-topp på Google. Efter något år gav jag faktiskt upp de aktiva försöken att få sajten välplacerad på det som var dess mest relevanta term, men fortsatte att då och då lägga in nya sidor på sajten.
Så plötsligt, någon gång strax efter jul så vände det. Under ett par veckor i början av året (en tid som också råkar vara något av en högsäsong för att lägga om kostvanor och börja ett nytt liv), så låg sajten plötsligt etta på Google för sökningar efter [glykemiskt index]. Jag förundrades förstås storligen. Det enda som hade förändrats under de senaste månaderna, var att jag inte hade haft särskilt mycket tid att lägga på sajten, och att jag hade gått in i ett länkutbyte med NyfikenVital.org, en sajt som anstränger sig mycket hårt för att lyckas placera sig i topp för sökfrasen GI-metoden.
Lyckan varade dock bara i ett par veckor, och sedan hände något hos Google. Sajten skickades tillbaka till andra, eller ibland till och med tredjesidan. Jag satt mest förundrad och såg på. För det var inte mycket annat som hände i sökresultaten under tiden. I övrigt hade sajten ungefär samma sökmotortrafik.
Så idag, vände vinden igen. Helt plötsligt ligger sajten återigen etta på sökningar efter glykemiskt index. Jag är så häpen att jag måste få skryta med (en rätt klen bevisning) i form av en skärmdump:
Jag ser det helt enkelt som ett bevis på att ett långsiktigt arbete med en sajt i kombination med en väl utförd logisk sökmotoroptimering, i slutändan lönar sig och ger resultat i form av förstaplaceringar. Vad annat kan jag göra?
Denna lilla delseger ger mig nu ny kraft att ta en ny tur med sajten, det är hög tid att förvandla den till en riktig GI-sajt, med fler och bättre funktioner än vad den har nu.
Tilläggas ska, att sajten, trots att den äntligen har nått sin eftersträvansvärda förstaplacering, inte alls får majoriteten av sin sökmotortrafik på denna sökfras. Nej den står faktiskt inte för mer än 2,14 % av sökmotortrafiken. Inte ens den mest populära sökfrasen, som är GI-recept, kommer upp i mer än knappa 10 % av sökmotortrafiken. Majoriteten av sökningarna består i själva verket (och som vanligt) av fullständigt oförutsägbara sökningar som är så olika att deras procentandel av den sammanlagda trafiken är fullständigt omätbara. Faktum är att det bara är 37 % av sökmotortrafiken som utgörs av de 10 vanligaste sökfraserna. Se diagramet här ovan.
Ni får förlåta att jag inte avslöjar vilka de vanligaste 10 söktermerna är. En van sökmotoroptimerare kan säkert klura ut det själv, men jag vill inte göra det alltför lätt för konkurrenterna, nu när jag har bestämt mig för att satsa på sajten igen.