Nikke Index

En kärleksförklaring till Internet sedan 1997 // Nikke Lindqvist

  • Sökmotoroptimering
  • SEO
  • Kontakt

Powered by Genesis

You are here: Home / Sökmotoroptimering / Att försvara sina sökresultat i sociala medier

Att försvara sina sökresultat i sociala medier

2009-01-06 by Nikke Lindqvist 90 Comments

Några dagar innan jul drabbades företaget Hewal av vad som närmast måste liknas vid en PR-mässig katastrof. I sin strävan efter att bli av med ett blogginlägg som kritiserar företagets sätt att sälja provabonnemang som går över i årsabonnemang som inte kan sägas upp, har man råkat stövla in i en situation där de två första sidorna på Google nästan helt upptas av rubriker som i de allra flesta fall är ännu sämre för den allmänna bilden av företaget. Något av bakgrunden till hur detta gick till beskriver jag här, och jag rekommenderar även starkt en genomläsning av den här tråden på mikrobloggtjänsten Jaiku som bakgrund till den här texten.

Ett par dagar efter att Hewal hade fått bloggvärlden emot sig gjorde jag en genomgång av hur den uppkomna situationen återspeglade sig i sökresultaten hos Google. Idag, när ytterligare en tid har gått, är läget snarare ännu dystrare för Hewal som nu måste samla ihop sig för någon form av åtgärder om man inte vill cementera dessa sökresultat. Det finns gott om liknande exempel på företag som helt har ignorerat negativ PR i sökresultaten, något som med tiden kostar pengar.

Jag är helt övertygad om att efterfrågan på tjänsten att städa upp i oönskade sökresultat på Google kommer att efterfrågas i allt högre grad under året. Och jag är rätt säker på att fallet Hewal kan komma att bli ett skolexempel. Jag vet förstås ännu inte om det kommer att bli ett exempel på hur ett företag går under på grund av att de stötte sig med den fjärde statsmakten bloggarna eller om det kan bli ett exempel på en lyckad kampanj för att återta kontrollen av sitt varumärke i sökresultaten. Jag tänker här gå igenom vad Hewal har gjort hittills och peka på några möjliga sätt att lösa den uppkomna situationen. Det är viktigt att komma ihåg att en sådan här uppstädning inte bara handlar om sökmotoroptimering. Det handlar i lika hög grad om PR, om social kompetens, om sans och vett, om ren fräckhet, om förhandlingsvilja och kanske i slutändan om förmågan att göra en pudel.

Hewal i Googles sökresultat

Det är mycket intressant att ta en närmare titt på de tre första sidorna ut på Google när man söker efter Hewal. Jag har sparat tre ögonblicksbilder från Google från den 21 december – skillnaderna mellan dessa och dagens relultat (2 januari) är obetydliga.

hewal-google-sokning-20081221Den första sidan innehåller (förutom www.hewal.se) nästan enbart sidor som ger en negativ eller till och med mycket negativ bild av Hewal. Enda undantaget är forumtråden på Webmaster network, som faktiskt till förstone innehåller ett positivt omdöme om företaget. Går man in på sidan ser man däremot att forumtråden innehåller flera varningar mot Hewals abonnemangsformer.

hewal-2-google-sokning-20081221Den andra sidan på Google när man söker efter Hewal domineras även den av negativa rubriker. Men här finns fyra undantag. Dels en bloggpost från en företagare som just har köpt Hewal provabonnemang. I övrigt hittar vi två bloggar under Myblogg och Bloggsida som uppenbarligen har startats under december av någon som står Hewal nära.

Dels är det Myblogg-bloggen Hewal Tipsar som innehåller olika tips från Hewal Företagsrådgivarna. Den ser ut att ha startats den 12 december (det är åtminstone då som det första inlägget är skrivet). Samma dag lades bloggen till på Pusha.se av signaturen lepra73 (som enbart har pushat sidor som har med Hewal att göra).  Den skapades alltså innan den akuta PR-kris som Hewal går igenom just nu, men långt efter Joacims båda ursprungliga blogginlägg. Den andra bloggen går under namnet Företagsnyheter och är delvis utformad som en ordlista kring företagande med tre inlägg och innehåller i övrigt olika tips ur Hewals nyhetsbrev. Dessa båda bloggar visar att man under december har gjort ett seriöst försök att försöka konkurrera med de misshagliga sidorna på bloggen The Advertiser.

hewal-3-google-sokning-20081221

Även den tredje sidan i Google innehåller övervägande negativa sökresultat för Hewal, men är ännu så länge utspridd med de vanliga företagskatalogerna och faktiskt även ännu en sida från hewal.se. På denna sida trängs sidor som är på väg upp till den eftersträvansvärda förstasidan med sidor som är på väg ner i glömskan på sidorna 4-100.

Web 2.0-sidor kring Hewal

De Web 2.0-tjänster som syns i sökesultaten krin Hewal är Knuff, Bloggportalen, Intressant, Pusha och förstås Jaiku. Jag tänkte att vi skulle titta närmare på Pusha. Pusha.se är en sajt där användarna kan tipsa andra om intressanta sidor och rösta om en bra placering. En hög placering på Pusha.se ger ofta många besökare, men ger ingen direkt länkkraft eftersom de utgående länkarna på sajten är utformade så att Google inte ska följa dem. Däremot händer det ofta de nyckelord som användarna anger på Pusha.se gör att deras egna sidor syns i Googles sökresultat. Om man tittar på nyckelordet Hewal på Pusha.se hittar man idag

  • den långa Jaiku-tråden (anmäld av signaturen webguide)
  • Hewal Tipsar (anmäld av lepra73)
  • en trasig och troligtvis felanmäld sida samt under domänen hewal.se (anmäld av danbanan73)
  • huvudsidan från Hewal.se (anmäld av mariofrost)
  • en bloggpost med rubriken Min kompis Hewal (anmäld av danbanan73)
  • huvudsidan på Advertiser.se (anmäld av answer)
  • det kritiska inlägget på Advertiser.se (anmäld av answer)

Pusha används väldigt ofta för att dra uppmärksamhet till webbsidor. Bakom signaturen answer döljer sig Joacim Ståhl själv, men vilka är det som har anmält de andra, i sammanhanget ganska ointressanta sidorna?

lepra73-pusha-20081221Om vi tar en närmare titt på de sidor som är positiva eller neutrala till Hewal så ser man att dessa har anmälts hos Pusha av användarna lepra73, danbanan73 och mariofrost. Lepra73 har anmält den äldsta av Hewal-bloggarna (när den var helt ny), danbanan73 har anmält den felaktiga länken samt blogginlägget Min kompis Hewal (som visar sig vara skrivet av signaturen danbanan!) Signaturen mariofrost, slutligen, har anmält Hewals huvudsida på www.hewal.se. Dessa tre anändare har ett brinnande intresse för Hewal.

Ett bra försök!

danbanan73-pusha-20081221Det är ganska intressant att titta på vilka sidor som pushats av lepra73 faktiskt. Det är nämligen enbart de Hewal-vänliga sidorna. Samma sak med danbanan73. Om man går in på någon av dessa sidor som visar vilka sidor som har pushats av en medlem så hittar man fliken Lika. Klickar man på den så kan man se vilka andra användare som har pushat liknande sidor.

svenduva-pusha-20081221Det blir en lustig övning att ta reda på vilka andra som har pushat ungefär samma sidor som lepra73. Där hittar vi tre användare. Danbanan73, mariofrost och signaturen svenduva. Går man sedan ett steg djupare och tittar efter vilka sidor dessa har pushat så blir man knappast alls förvånad över att danbanan73, lepra73 och svenduva enbart har pushat dessa Hewal-relaterade sidor. Mariofrost har pushat lite fler sidor och även anmält sin egen blogg som faktiskt innehåller en länk till bloggen som är kompis med Hewal.

På Pusha-sidan om kompis-sidan har lepra73 kommenterat med orden ”Min egen sida”, vilket tillsammans med samstämmigheten mellan signaturen danbanan73 (som pushat) och signaturen danbanan (som skriver bloggen) gör mig rätt säker på att åtminstone lepra73 och danbanan73 är samma person.

Läser man i kommentarerna till ”Kompis med Hewal” så framgår det att bloggägaren heter Dan vilket gör mig hyfsat säker på att den bloggen tillhör styrelseordföraren i Hewal.

Man har alltså slitit på rätt bra för att bättra på läget i Google. Man har skapat tre bloggar och gett de lämpliga namn för att synas i Google, man har pushat, men har skaffat en del länkar och man har försökt placera bloggarna i de olika bloggportaler som ingår i standardartilleriet för varje seriöst satsande bloggare. Det kunde ha räck rätt lång, om det inte var för att motståndet faktiskt har arbetat professionellt med sökmotoroptimering. Kanske var det när man insåg att man aldrig skulle kunna få undan Joacims bloggpost på detta sätt som man ökade påtryckningarna på Joacim (och samtidigt sköt sig själva i foten).

Fram till i början av december tror jag att styrelseordföranden i Hewal ägnade sig åt detta helt själv. Någonstans i början av december tror jag att man insåg att man måste ta hjälp för att klara ut situationen. Då skapades ytterligare en blogg, på en annan bloggplattform. Troligen tog man då hjälp utifrån vilket var ett bra drag. Man kunde dock ha gjort så otroligt mycket mer.

Om man hade tagit itu med situationen på allvar när Joacim Ståhls bloggpost var ensam om att kritisera företaget hade det troligen räckt med en personlig kontakt. En lunch med styrelseordföranden och ett erbjudande om pengarna tillbaka för att bli av med det negativa sökresultatet. Istället begick man den otroliga fadäsen att bemöta inlägget genom att från företagets nätverk lägga positiva kommentarer. Detta är något av det sämsta man kan göra, eftersom det är så lätt att upptäcka, och i det här fallet ledde det ju faktiskt bara till ytterligare en bloggpost som även den tog sig in i Googles sökresultat. Även efter denna bloggpost hade man kunnat göra någonting åt den uppkomna situationen. Efter alla de nya negativa blogginläggen från den 19:e december är det betydligt svårare…

Hur man undviker att göra en Hewal

Det är lätt att undvika att hamna i samma situation som Hewal just nu befinner sig i. Det är betydligt svårare och betydligt dyrare att ta sig ur den och därför är det väl värt pengarna att lägga några timmar i veckan på en smula proaktivitet. Genom en enkel bevakning av vad som skrivs om ens företag på bloggarna kan man snabbt hitta negativa blogginlägg och bemöta dessa innan situationen förvärras.

Omvärldsbevakning i bloggarna är gratis!
De fletsta stora företag och organisationer betalar idag för omvärldsbevakning. Som litet företag kan det räcka med att göra motsvarande omvärldsbevakning i bloggvärlden. Det gör man väldigt enkelt genom att i de olika bloggportalerna prenumerera på sökresultat som nämner ens företagsnamn från bloggtjänster som Knuff, Twingly och Googles Bloggsök. Dessa tre bör räcka för att hitta sökresultat från de flesta bloggar. Om man även kompletterar med Sesams Nyhetssök så täcker man dessutom in de flesta svenska nyhetssajter. Det alla dessa söktjänster har gemensamt är att man kan prenumerera på ett RSS-flöde över sökresultaten. Dessa flöden kan man lägga till i Google Reader eller någon annan flödesläsare och på så sätt snabbt få syn på nya blogginlägg som nämner ens företagsnamn.

Här är färdiga flöden från respektive tjänst till sökningar på Hewal: Knuff, Twingly och Googles bloggsök. Skulle en negativ bloggtext dyka upp så märker man det snabbt i dessa flöden.

Hur man agerar på en negativ bloggtext
Så fort en negativ bloggtext dyker upp i sökresultaten så bör man försöka höra av sig till bloggaren. Allra helst med hjälp av telefonen. Ring upp! Prata igenom problemet. Hör efter vad som kan göras åt det. Handlar det om ett missförstånd som kan rättas till? Den personliga kontakten är viktig. Var trevlig. Etablera en äkta kontakt mellan två människor. Låt det ta tid om det behövs. Det tjänar man på i längden. Om det rör sig om en anonym blogg på en plattform där det är svårt att få reda på vem som ligger bakom bloggen bör man försöka med e-post och först i allra sista fall bör man bemöta riktigt negativa bloggposter i kommentarsfälten – och då enbart i syfte att försöka få till en dialog via e-post eller telefon.

Om någon i ansvarig position på Hewal hade ringt upp Hewal genast efter Joacim Ståhls första blogginlägg, och erbjudit sig att försöka rätta till missförståndet kring abonnemanget så hade blogginlägg två aldrig kommit.

Angrepp är aldrig bästa försvar mot bloggar och andra sociala medier. Det är däremot en äkta, mänsklig relation.

Den relationen fanns (nästan) när frågan dök upp på Jaiku. Där gjorde Hewal återigen rätt som skickade fram någon som redan fanns på plats i mediet att föra sin talan. Även om signaturen Mariofrost förnekar att han gjorde inlägget på uppdrag av Hewal så hade han så god insyn i kommunikationen mellan Joacim och Hewals styrelseordförande att han åtminstone måste ha blivit konsulterad i frågan. Oavsett om Mariofrost skrev på uppdrag eller inte, så är det den typen av moteld som behövs i frågan.

Blogga på riktigt
De två bloggförsöken som Hewal har försökt sig på räcker inte långt. Ska det göras, så ska det göras på riktigt. Ordlistan på den ena bloggen borde ha byggts upp med en bloggpost per ord – kanske som ett dagens ord och där initialbokstaven hade varit kategoribeskrivningar och med en frikostig användning av nyckelord på varje definition.

Bloggen med tipsen är ett bättre försök, men tipsen har lagts ut alltför snålt. Ett bra tips om dagen. Enkla och mer komplexa frågeställningar blandat om vartannat. Allra helst skulle man anväda sig av omskrivningar från existerande kolumner på Hewal.se och hänvisa dit för längre och mer initierad läsning. Naturligtvis bör man även ha en öppen frågelåda på bloggen och bjuda in till kommentarer från andra läsare så att man fick material till uppföljningsposter.

Styrelseordförandens egen blogg är egentligen ett bättre försök, men om den ska tränga sig in i Google-resultaten behöver den struktureras om en smula, och faktiskt även få länkar från Hewal.se. Därför vore det kanske även bra med en äkta företagsblogg som berättar om livet på Hewal. Där skulle man faktiskt även kunna bemöta Joacims bloggpost på ett naturligt sätt och om man redan etablerad bloggen som en bra källa till företagarkunskap för småföretagare faktiskt kunnat få positivt gensvar från andra bloggare.

Man borde nog också ha använt mer etablerade bloggplattformar som Blogger och WordPress till dessa bloggar. De har den distinkta fördelen att de väldigt snabbt indexeras av Google, och huvuddomänen har en styrka som sipprar ut även till de subdomäner som bloggarna finns på. Dessutom har de ofta bättre funktioner än de små svenska gratisplattformarna.

Hota aldrig en bloggare!
Det gamla knepet att skramla med stämningshot fungerar sällan mot bloggare. Oftast leder det bara till nya bloggposter i frågan med påföljande stöd från andra bloggare. I värsta fall dyker det upp en juridiskt kunnig bloggare som kan tänka sig att ta sig an fallet för den goda sakens skull. Det är heller inte tillrådligt att kommunicera med en avogt inställd bloggare med hjälp av advokatbyrån.

Hur ska Hewal klara sig ur det rådande problemet?

Jag tror, ärligt talat, inte att det räcker med åtgärder på webben för att råda bot på den uppkomna situationen. Här krävs det nog en hel pudel för att råda bot på de negativa blogginläggen.

Det enda sätt som jag kan komma på är att man ändrar avtalsvillkoren för det provabonnemang som man säljer via telefon till nya företagare. Ett sätt skulle kunna vara att abonnenter som aldrig har utnyttjat tjänsten kan säga upp den med kort eller ingen uppsägningstid. Jag förstår att Hewal har den nuvarande abonnemangsformen därför att man säkerligen har betydligt mer krävande kunder än Joacim – kunder som utnyttjar tjänsten till max och som är en sådan förlustaffär att man behöver ha kunder som inte kostar någonting i arbetsinsats för att få ihop affären. Så det är möjligt att det kan komma att svida att göra det enklare för nya kunder att säga upp avtalet. Men det är ovillkorligen något som måste göras.

När avtalet har ändrats bör man (om så inte redan har skett) se till att lösa Joacim Ståhl ur hans oönskade avtal och helt kravfritt betala tillbaka pengarna. Om Joacim har lust att ta emot dem och om Joacim har lust att ändra sina bloggposter är helt upp till honom.

Däremot bör man skriva om detta själva. Det är viktigt för den allmänna bilden av företaget, och man bör kontakta alla de bloggare som har slutit upp på Joacims sida och berätta om de nya avtalsvillkoren. Man bör naturligtvis även berätta om alla fördelarna med ett abonnemang hos Hewal när man ändå har dem på tråden. Jag själv är usel som företagare och skulle troligen verkligen behöva den typ av råd som Hewal ger sina abonnenter (även om jag ännu hellre skulle vilja att min bokföringsbyrå var så proaktiva och hjälpte mig med det).

Helst skulle Hewal även behöva någon form av samarbete med media för att rktigt knyta ihop säcken. Det rör sig om den typ av samarbete som GI Viktkoll har haft med Expressen – ett samarbete där media får utnyttja ens material helt fritt eller där man ställer upp som ekonomisk/juridisk frågelåda. Med andra ord ytterligare öppenhet med sin kunskap i syfte att marknadsföra sig för en bredare målgrupp och med bieffekt att företagsnamnet får fler positiva placeringar i sökresultaten.

Över huvud taget behöver man nu postitiva omnämnanden och eftersom Hewal i övrigt (alltså förutom i frågan om hur man hanterar sociala medier) verkar veta var man har hatten, så jag är säker på att de kommer att klara ut det här så småningom. Det kommer att ta tid och jag kommer att försöka hålla ett öga på hur sökresultaten kring deras företagsnamn förändras över tiden.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)

Filed Under: Sökmotoroptimering Tagged With: Anti-SEO, Bloggfrihet, Google-PR, Hewal, Reputation Management, Social media

Passa på att läsa

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

I slutet av januari gjordes en av de större uppdateringarna av Googles riktlinjer för webbplatsägare, och det enligt mig intressantaste stycket kan få stor påverkan på hur webbplatser hanterar javascript-objekt som fäller ut mer text eller visar menyer först efter att man scrollar nedåt på sidan. Så har du en sajt som visar större delen av ett textobjekt först efter att användaren klickar på [fäll ut] eller [visa], så bör du nog läsa den här artikeln.

Fler inlägg från denna kategori

  • Niklas Olsson

    Grym sammanfattning av situationen! Håller med om att det enda som möjligtvis skulle kunna lösa situationen (och ge en hel del publicitet?) skulle vara att ändra sina avtalsvilkor.

    Ställer mig dock lite tveksam till om den slägga Hewal fått av denna incident står i proportion till vad de egentligen gjort, visst kan några medarbetare som skriver låtsaskommentarer i bloggar vara ett tecken på en osund företagskultur, men det är nog snarare troligt att detta är enskilda individers verk.

  • Niklas Olsson

    Grym sammanfattning av situationen! Håller med om att det enda som möjligtvis skulle kunna lösa situationen (och ge en hel del publicitet?) skulle vara att ändra sina avtalsvilkor.

    Ställer mig dock lite tveksam till om den slägga Hewal fått av denna incident står i proportion till vad de egentligen gjort, visst kan några medarbetare som skriver låtsaskommentarer i bloggar vara ett tecken på en osund företagskultur, men det är nog snarare troligt att detta är enskilda individers verk.

  • Tommy

    Verkligen kanonbra skrivet! Det kallar jag grävande journalistik… Mycket intressant! Applåder till dig Nikke!

  • Tommy

    Verkligen kanonbra skrivet! Det kallar jag grävande journalistik… Mycket intressant! Applåder till dig Nikke!

  • Hans

    Problemet eller fördelen med det där är att det faktiskt är enormt lätt att lösa. Underligt nog egentligen sker det nu på de fall jag följt i USA istället väldigt omständigt.

    Jag har själv för amerikanska webben städat upp några sökresultat för att visa hur man gör det mest effektivt för en organisation. Där hade en viss sekt fört ut desinformation och lögner om vissa saker.

    1. Grejen är just att börja med snabba åtgärder som ger resultat snabbt. Dessa faller sedan undan.

    2. Men då har du redan börjat på de långsiktiga. Som du nu lägger mer av resurserna på (eller om du kunde göra det redan i 1).

    1 & 2. Parallellt utnyttjar du nu vad du gör för att vinna något i övrigt om du kan det. Detta kan också skydda dig mot ev. negativa bieffekter av åtgärderna från utomstående aktörer. Här kan det t.ex. vara reportage i TV eller ansedd tidning om hur vissa sekter sprider lögner. Och att någon ställer frågor om hur Google ställer sig till att sekter sprider osanningar i sökresultaten som en kommentar på deras blogg.

  • Hans

    Problemet eller fördelen med det där är att det faktiskt är enormt lätt att lösa. Underligt nog egentligen sker det nu på de fall jag följt i USA istället väldigt omständigt.

    Jag har själv för amerikanska webben städat upp några sökresultat för att visa hur man gör det mest effektivt för en organisation. Där hade en viss sekt fört ut desinformation och lögner om vissa saker.

    1. Grejen är just att börja med snabba åtgärder som ger resultat snabbt. Dessa faller sedan undan.

    2. Men då har du redan börjat på de långsiktiga. Som du nu lägger mer av resurserna på (eller om du kunde göra det redan i 1).

    1 & 2. Parallellt utnyttjar du nu vad du gör för att vinna något i övrigt om du kan det. Detta kan också skydda dig mot ev. negativa bieffekter av åtgärderna från utomstående aktörer. Här kan det t.ex. vara reportage i TV eller ansedd tidning om hur vissa sekter sprider lögner. Och att någon ställer frågor om hur Google ställer sig till att sekter sprider osanningar i sökresultaten som en kommentar på deras blogg.

  • Hans

    PS

    Sedan när det inte som i Lindqvist exempel är ärlig kritik som stör utan någon som är ute efter att skada (som i mitt exempel) kan jag också se en poäng med att ”indirekt” låta en sådan kvarstå topp tio.

    Därför då har du alltid något att ta upp och gnälla om i andra frågor där du hamnar i leverage situationer med aktörer som indirekt medverkat till problemet.

  • Hans

    PS

    Sedan när det inte som i Lindqvist exempel är ärlig kritik som stör utan någon som är ute efter att skada (som i mitt exempel) kan jag också se en poäng med att ”indirekt” låta en sådan kvarstå topp tio.

    Därför då har du alltid något att ta upp och gnälla om i andra frågor där du hamnar i leverage situationer med aktörer som indirekt medverkat till problemet.

  • Pelle

    Återigen är Nikke på hugget och gräver djupare än de flesta andra! Jag är vanligtvis emot långa bloggposter, då de ofta svävar ut, men detta var intressant från start till slut. Bra skrivet!

  • Pelle

    Återigen är Nikke på hugget och gräver djupare än de flesta andra! Jag är vanligtvis emot långa bloggposter, då de ofta svävar ut, men detta var intressant från start till slut. Bra skrivet!

  • Nikke Lindqvist

    Tack Niklas och Tommy!

    Detta var nog en av de bloggposter som det har tagit mig allra längst tid att få publicerad. Otroligt svårskriven, och därför betyder era positiva omdömen mycket.

  • Nikke Lindqvist

    Tack Niklas och Tommy!

    Detta var nog en av de bloggposter som det har tagit mig allra längst tid att få publicerad. Otroligt svårskriven, och därför betyder era positiva omdömen mycket.

  • edenstrom.wordpress.com

    Wow, du har satt ribban för granskande inlägg anno 2009 högt Nikke!

  • edenstrom.wordpress.com

    Wow, du har satt ribban för granskande inlägg anno 2009 högt Nikke!

  • Pingback: Veckans spottkopp | Sennbrink Konsult()

  • Pingback: Hewal lurar kund och försöker sedan mörka spåren - Backend Media()

  • Gustav

    Har du funderat på en framtid hos Uppdrag Granskning? 🙂

  • Gustav

    Har du funderat på en framtid hos Uppdrag Granskning? 🙂

  • Pingback: Misslyckat försvar i sociala medier()

  • Anders Bromhagen

    Mycket intressant läsning!

  • Anders Bromhagen

    Mycket intressant läsning!

  • Simon Sundén

    *applåderar*

    Just det, tack, nu slipper jag skriva ett sånt här inlägg – bara hänvisa till detta 🙂

  • Simon Sundén

    *applåderar*

    Just det, tack, nu slipper jag skriva ett sånt här inlägg – bara hänvisa till detta 🙂

  • Christian

    Använder det här inlägget som internutbildning. Mycket, mycket bra!

  • Christian

    Använder det här inlägget som internutbildning. Mycket, mycket bra!

  • Magnus

    Riktigt bra läsning Nikke. Jag tror precis som du att det inte riktigt hälper med annat än att ha schyssta avtal i grunden.

  • Magnus

    Riktigt bra läsning Nikke. Jag tror precis som du att det inte riktigt hälper med annat än att ha schyssta avtal i grunden.

  • HansK

    Bra inlägg. Hela historien visar också hur sårbart ett företag är om det inte har en närvaro i sociala medier. Lite bloggning i preventivt syfte kan ibland vara smart.

  • HansK

    Bra inlägg. Hela historien visar också hur sårbart ett företag är om det inte har en närvaro i sociala medier. Lite bloggning i preventivt syfte kan ibland vara smart.

  • Pingback: JMW Kommunikation » Blog Archive » Hewal Företagsrådigavarna och kritiken: briljant exempel på bloggens styrka och konsumentmakt()

  • Fredrik Dolléus

    Håller med föregående, svinbra inlägg. Även utifrån perspektivet hur fler företag och organisationer kan jobba utan att vara i hetluften, dvs att man bör ha en etablerad strategi och handlingsplan för både hur man kan delta i den sociala webben och föra en vettig konversation. Och som sagt. Viktiga är att även ändra det som kunderna tycker är dåligt.

  • Fredrik Dolléus

    Håller med föregående, svinbra inlägg. Även utifrån perspektivet hur fler företag och organisationer kan jobba utan att vara i hetluften, dvs att man bör ha en etablerad strategi och handlingsplan för både hur man kan delta i den sociala webben och föra en vettig konversation. Och som sagt. Viktiga är att även ändra det som kunderna tycker är dåligt.

  • Mattias

    Dom ringde mig idag igen och försökte nå mig angående sina tjänster. ”Företagsrådgivarna – svara ej” står det på displayen

  • Mattias

    Dom ringde mig idag igen och försökte nå mig angående sina tjänster. ”Företagsrådgivarna – svara ej” står det på displayen

  • Pingback: Hawal, Bloggy, Medievärlden, 24hbc | Utvbloggen()

  • Johan Ronnestam

    Du är värd all uppmärksamhet! Bloggy är ju strålande 😀
    Johan Ronnestams senast blogginlägg..Next year I’ll be better!
    This comment was originally posted on Utvbloggen

  • Johan Ronnestam

    Du är värd all uppmärksamhet! Bloggy är ju strålande 😀

    Johan Ronnestams senast blogginlägg..Next year I’ll be better!

    This comment was originally posted on Utvbloggen

  • Johan

    Grymt bra genomgång och bra tips vad att göra respektive att inte göra. Ska tipsas om internt.

  • Johan

    Grymt bra genomgång och bra tips vad att göra respektive att inte göra. Ska tipsas om internt.

  • Pingback: Har ditt företag rutiner för att bemöta offentligt framförd kritik?()

  • Pingback: Hur bör jag hantera blogginlägg & kommentarer om mig & mitt företag? | joinsimon.se()

  • Erik Pettersson

    *Fler applåder*

    Verkligen ett djupgående inlägg som sammanfattar situationen. Gjorde precis en sökning på Hewal, vilket inte var någon vacker syn. Och jag tror liksom Niklas att det bästa Hewal kan göra nu är att ändra avtalsvillkoren, samt att få detta uppmärksammat i medier (sociala som tryckta).

  • Erik Pettersson

    *Fler applåder*

    Verkligen ett djupgående inlägg som sammanfattar situationen. Gjorde precis en sökning på Hewal, vilket inte var någon vacker syn. Och jag tror liksom Niklas att det bästa Hewal kan göra nu är att ändra avtalsvillkoren, samt att få detta uppmärksammat i medier (sociala som tryckta).

  • Matti Palm

    Sen kommentar men grymt bra undersökning och sammanfattning av hur man inte ska hantera kundärenden som blir offentliga.

    Jag tycker iofs att man kanske kan lämna en kommentar till ett negativt blogginlägg. Även om det ju inte får bort inlägget från träfflistor så står det ju i alla fall inte oemotsagt. Om man inte lyckas få en bra kontakt med bloggaren.

    /matti

  • Matti Palm

    Sen kommentar men grymt bra undersökning och sammanfattning av hur man inte ska hantera kundärenden som blir offentliga.

    Jag tycker iofs att man kanske kan lämna en kommentar till ett negativt blogginlägg. Även om det ju inte får bort inlägget från träfflistor så står det ju i alla fall inte oemotsagt. Om man inte lyckas få en bra kontakt med bloggaren.

    /matti

  • Nikke Lindqvist

    Visst kan man det Matti, men då ska man göra det så att det syns var det kommer ifrån – inte smyga och låtsas att man är någon annan än den man är.

    Se gärna Per Axboms miniguide i ämnet.

  • Nikke Lindqvist

    Visst kan man det Matti, men då ska man göra det så att det syns var det kommer ifrån – inte smyga och låtsas att man är någon annan än den man är.

    Se gärna Per Axboms miniguide i ämnet.

  • Mattias Wirf

    Bra inlägg 🙂 Det kan också ta liv i kommentarerna. Jag skrev själv ett inlägg i början av 2008 som jag inte tänkte så mycket med som sedan fick liv i kommentarerna och jag får fortfarande om företaget i fråga, http://www.xoda.se/2008/01/10/uppringd-av-leta-foretag-punkt-se/

    Flera arga kommentarer försvarade företaget, det visade sig dock att de kom från samma ip-adress och hade väldigt lika ton 😉 Sedan har de ”riktiga kunderna” (det vill säga se som råkat ut för dem) börjat kommentera.

  • Mattias Wirf

    Bra inlägg 🙂 Det kan också ta liv i kommentarerna. Jag skrev själv ett inlägg i början av 2008 som jag inte tänkte så mycket med som sedan fick liv i kommentarerna och jag får fortfarande om företaget i fråga, http://www.xoda.se/2008/01/10/uppringd-av-leta-foretag-punkt-se/

    Flera arga kommentarer försvarade företaget, det visade sig dock att de kom från samma ip-adress och hade väldigt lika ton 😉 Sedan har de ”riktiga kunderna” (det vill säga se som råkat ut för dem) börjat kommentera.

  • Nikke Lindqvist

    Härligt exempel på att företag som lever på att lura andra företag inte har något att göra i en värld där vi alla har möjlighet att publicera våra åsikter och erfarenheter.

  • Nikke Lindqvist

    Härligt exempel på att företag som lever på att lura andra företag inte har något att göra i en värld där vi alla har möjlighet att publicera våra åsikter och erfarenheter.

  • Pingback: Johan Bryggares blogg om webb, kommunikation, teknik och annat som hör livet till | bryggare.nu » Archive » Guide för att besvara blogginlägg och kommentarer()

  • Jonas

    @Johan Ronnestam: Tack! 🙂
    This comment was originally posted on Utvbloggen

  • Jonas

    @Johan Ronnestam: Tack! 🙂

    This comment was originally posted on Utvbloggen

  • Pingback: Lördagstipset - Företagsrykte och Textredigerare för Mac | Xoda()

  • Pingback: Veckan som gick - vecka 2 at Same Same But Different()

  • Stefan Deak

    LOL! I jämförelse med Hewal, måste jag ju tillstå att jag själv har ganska små problem. Men det mesta är ju relativt… 🙂 Jolly good post.

  • Stefan Deak

    LOL! I jämförelse med Hewal, måste jag ju tillstå att jag själv har ganska små problem. Men det mesta är ju relativt… 🙂 Jolly good post.

  • Pingback: Sökmotoroptimering - SEO-Sverige.se » Blog Archive » Varumärke och Sociala Medier()

  • Michael Wahlgren

    Har tidigare jobbat med en kund som varit i samma knippa som Hewal. Det är ett väldigt delikat problem där det är väldigt lätt att göra fel och det blir nästan ofta fel hur man än gör. Mycket intressant läsning och fenomenalt bra sammanställd post. Snyggt!

  • Michael Wahlgren

    Har tidigare jobbat med en kund som varit i samma knippa som Hewal. Det är ett väldigt delikat problem där det är väldigt lätt att göra fel och det blir nästan ofta fel hur man än gör. Mycket intressant läsning och fenomenalt bra sammanställd post. Snyggt!

  • Pingback: Läsvärt 090118()

  • Pingback: Talky.se » Vem orkar hålla koll egentligen? - Marknadsföring, Media & PR()

  • Pingback: Debattartikel i Resumé()

  • Christian

    Jag skulle nog vilja påstå att det bästa sättet att undvika att ”göra en Hewal” är att sätta ärlighet och integritet högt i företaget. Att inte försöka lura sina kunder, att inte försöka vilseleda och att erkänna sina misstag. Annars får man betydligt större problem än SEO…

  • Christian

    Jag skulle nog vilja påstå att det bästa sättet att undvika att ”göra en Hewal” är att sätta ärlighet och integritet högt i företaget. Att inte försöka lura sina kunder, att inte försöka vilseleda och att erkänna sina misstag. Annars får man betydligt större problem än SEO…

  • Anders

    Bra artikel !.

  • Anders

    Bra artikel !.

  • Zibbo

    Man blir förvånad hur lite en del företag verkar bry sig om sitt varumärke på nätet. Söker man på synsam på svenska google blir ett inlägg från mig i min blogg resultat nummer 3 i listan med rubriken ”Bli inte lurad av Synsam”. Det är från 2006 och har sakta klättrat i söklistan. Det kommer då och då kommentarer fortfarande från folk som ramlar in via google. Aldrig har synsam försökt höra av sig. Märkligt.

  • Zibbo

    Man blir förvånad hur lite en del företag verkar bry sig om sitt varumärke på nätet. Söker man på synsam på svenska google blir ett inlägg från mig i min blogg resultat nummer 3 i listan med rubriken ”Bli inte lurad av Synsam”. Det är från 2006 och har sakta klättrat i söklistan. Det kommer då och då kommentarer fortfarande från folk som ramlar in via google. Aldrig har synsam försökt höra av sig. Märkligt.

  • Kharma Concept

    Kan bara hålla med de andra om en mycket bra sammanfattad artikel. Hoppas Hewal läser…….

  • Kharma Concept

    Kan bara hålla med de andra om en mycket bra sammanfattad artikel. Hoppas Hewal läser…….

  • Pingback: Förstör Inte Företagets Rykte | Kharma Concept()

  • Nikke Lindqvist

    Det gör dom.

  • Pingback: Anton Malmberg » Varumärken i sökresultat och affiliate-program()

  • Lasse

    Dan P på Hewal i ny skepnad. Ska vi sätta en slant på att det snart kommer en rad omdömen om företagets lyhördhet vs kunderna. Att Hewal ödmjukar sig. Se http://www.reco.se/hewal-foretagsradgivarna-ab

  • Lasse

    Dan P på Hewal i ny skepnad. Ska vi sätta en slant på att det snart kommer en rad omdömen om företagets lyhördhet vs kunderna. Att Hewal ödmjukar sig. Se http://www.reco.se/hewal-foretagsradgivarna-ab

  • Pingback: Nu hjälper Google dig äga ditt eget namn | joinsimon.se()

  • Judith

    Ganska ofta springer man på bra bloggposter. Ganska sällan springer man på galet-super-intressanta poster. ME LIKE!!!!!

  • Judith

    Ganska ofta springer man på bra bloggposter. Ganska sällan springer man på galet-super-intressanta poster. ME LIKE!!!!!

  • judithw

    Bästa jag läst på länge. Grymmans bra skrivet @nikkelin: http://www.lindqvist.com/b/att-forsvara-sina-sokresultat-i-sociala-medier
    This comment was originally posted on Twitter

  • judithw

    Bästa jag läst på länge. Grymmans bra skrivet @nikkelin: http://www.lindqvist.com/b/att-forsvara-sina-sokresultat-i-sociala-medier

    This comment was originally posted on Twitter

  • Pingback: Hewal gör en pudel efter ett halvårs törnrosasömn - Backend Media()

  • Magnus Lundin

    Intressant läsning!

    pinsamt dåliga drag av Hewal.

    Tack!

    Mvh
    Magnus

  • Social Media Marknadsföring

    Intressant läsning!

    pinsamt dåliga drag av Hewal.

    Tack!

    Mvh
    Magnus

  • Robin Rutberg Goncalves

    Jag håller med föregående talar och kan berätta att artikeln nu, över ett år senare är minst lika aktuell och viktig.
    Vi har den även som ett caseexempel i en universitetskurs i Strategisk kommunikation.
    Väl skriven och sammanfattad artikel som skapar bra underlag för diskussion,

  • vibram fivefingers

    I really like this type of vibram fivefingers too, can you help me look at which one has higher price point?
    http://vibramshoesonline.com/

  • Chanel accessories

    Well , the view of the passage is totally correct ,your details is really reasonable and you guy give us valuable informative post, I totally agree the standpoint of upstairs. I often surfing on this forum when I m free and I find there are so much good information we can learn in this forum!
    Chanel shoes

  • vibram fivefingers

    The post of content is very interesting and exciting. I learned a lot from here.The content from simple to complex, so all of you can come in . No matter you want to see what can be found.By the way ,there are some websites is also very wonderful,you can go and see.such as Jordan OL School

Söker du konsulthjälp med sökmotoroptimering? Vill du ha ett team som hjälper dig att förbättra sajtens synlighet i Google? Kontakta i så fall Carnaby du finner ett team av experter på synlighet.
Carnaby Solutions

RSS Svarta rubriker (om AIK)

  • Svarta Rubriker sätts på paus
  • Nabbe slår tillbaka mot kritiken
  • Nu är bottenstriden avgjord
  • Fördomen om svenskarna krossades
  • Scouten om hur AIK fick seriens bästa vänsterback

Svartar Rubriker (om AIK)

Nä, Nikke Index händer det inte jättemycket med, men sonen har ett väldigt spännande nyhetsprojekt om AIK igång. Kolla in det: Svarta Rubriker heter det.

Senaste inläggen

  • Minimalisera!
  • 20 år med Google
  • Segelbåten
  • Alla dessa prylar som man inte behöver
  • Remove duplicate lines from a list of lines – on a Mac
  • Grattis på födelsedagen Google!
  • Översättningen som får Google att rekommendera WordPress och Wix
  • Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text
  • Varför puffar man på Facebook?
  • Konditori? Vilket hån!

Om det inte har framgått ännu…

”sverigedemokraterna"
Jag röstade inte på Sverigedemokraterna och tänker inte göra det i framtiden heller.


Creeper
MediaCreeper

Jurrasic Park